Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Γιατί η Σουηδία έχει και ανέργους, και κενές θέσεις εργασίας;

Η οικονομική άνθηση στη Σουηδία κρύβει για τα καλά, έναν ύπουλο, αλλά γνωστό εχθρό: την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.

Ακόμη και μετά από μια εισδοχή- ρεκόρ μεταναστών τα τελευταία τρία χρόνια, που ώθησε τον πληθυσμό της σκανδιναβικής χώρας σε πάνω από 10 εκατομμύρια, οι επιχειρήσεις έχουν ανελαστικές και πιο δύσκολες συνθήκες να βρουν εργαζόμενους.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανά άτομο που αναζητά εργασία είναι ο υψηλότερος από το 2000 και περίπου 12 επί συνόλου 15 τομέων εργασίας αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Απασχόλησης.

Από την άλλη, πίεση ασκείται στην κυβέρνηση (υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος) για να μην υπάρξουν δομικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθώς η οικονομία τείνει να δείξει τη δυναμική της και του χρόνου είναι προγραμματισμένη η διενέργεια εκλογών.

Η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα επίσης κατάφερε να τονώσει το αίσθημα ότι η χώρα ακολουθεί αναπτυξιακή τροχιά, καθώς παρουσίασε έναν προϋπολογισμό γεμάτο από δαπάνες τόνωσης της οικονομίας και φορολογικές περικοπές, αν και οι πρόσθετες δαπάνες για την κατάρτιση στην εργασία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση πτυχών από το φαινόμενο της συμπίεσης του εργατικού δυναμικού και στην αύξηση του αριθμού των νέων εισροών στην αγορά εργασίας.

newmoney.gr