Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

“Γκάζι” από τράπεζες και δημόσιο για τους πλειστηριασμούς

Με 300 πλειστηριασμούς προγραμματισμένους για αύριο, περίπου 600 μέχρι το τέλος Μαρτίου και συνολικά 3900 αναρτημένα ακίνητα στην πλατφόρμα, οι τράπεζες πατάνε… γκάζι στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων με στόχο να «τιθασεύσουν» τα κόκκινα δάνεια και να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους ενόψει της ολοκλήρωσης των stress tests των τραπεζών. Η «είδηση» όμως, βγαίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία προγραμματίζει για τις 27 Απριλίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν εκπνεύσει η προθεσμία μετατροπής όλων των πλειστηριασμών του δημοσίου σε ηλεκτρονικούς, τις πρώτες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων μέσω της ηλεκτρονικής οδού.

Η μακριά λίστα των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί αύριο περιλαμβάνει από ακίνητα πολύ μικρής αξίας (της τάξεως των 6000-7000 ευρώ) τα οποία ανήκουν όμως σε οφειλέτες με μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μέχρι και σε ακίνητα με τιμή πρώτης προσφοράς άνω των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Από την αυριανή διαδικασία, οι τράπεζες θέλουν να παγιωθεί η τάση των τελευταίων εβδομάδων κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει:

1. Να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των οφειλετών που θα καταλήγουν σε συμβιβασμό έστω και την τελευταία στιγμή

2. Να αλλάζουν χέρια τα ακίνητα που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό έστω και αν οι αγοραστές είναι οι ίδιες οι τράπεζες που επισπεύδουν τη διαδικασία.

Με βάση τον νέο μνημονιακό νόμο, το δημόσιο οφείλει από την 1η Μαίου να προχωρεί αποκλειστικά σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κάτι που σημαίνει ότι η σχετική διαδικασία για τα ειρηνοδικεία θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν. Στις 27 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίοι πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία (αν δεν υπάρξει αναβολή) ενώ την ίδια ημέρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα δοκιμάσει τις… δυνάμεις της μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βγάζοντας στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 2,176 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 8 διαφορετικά ακίνητα με την τιμή πρώτης προσφοράς του μεγαλύτερου ακινήτου να φτάνει στα 982.000 ευρώ (ένα αγροτεμάχιο 25 στρεμμάτων με βιομηχανικό κτήριο 5000 τετραγωνικών μέτρων). Στη λίστα περιλαμβάνονται και περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία Λάκη Γαβαλά στην Αγία Παρασκευή τα οποία εκπλειστηριάζονται με πολύ χαμηλή τιμή εκκίνησης.

Το να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί τόσο με επισπεύδουσες τις τράπεζες όσο και να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί του δημοσίου, θεωρείται θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση η οποία παρά τις αντιδράσεις και τα επεισόδια που προκαλούνται σχεδόν κάθε Τετάρτη, οφείλει να δείξει έργο στους θεσμούς. Οι πλειστηριασμοί είναι συνδεδεμένοι και με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης αλλά και με την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις. ευρώ η οποία προγραμματίζεται στο τέλος Απριλίου με στόχο την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

thetoc.gr