Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Δώστε και…σώστε: Ζητούνται 5 δισ. το μήνα μέχρι το Δεκέμβριο

Δώστε (άλλα πέντε δις. ευρώ τον μήνα) και σώστε (τον προϋπολογισμό του 2017).

Άλλο ένα τρίμηνο «φωτιά» περιμένει τα εκατομμύρια των φορολογουμένων. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο 9μηνο, ανήλθαν μετά κόπων και βασάνων στα 34,718 δις. ευρώ ύστερα και από την απόκλιση των 2,29 δις. ευρώ που προκάλεσαν οι μαζικές επιστροφές φόρου και η καθυστέρηση στη διαδικασία είσπραξης του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι το τέλος του έτους, το μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα θα πρέπει να φτάσουν στα 51,664 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται 16,946 δις. ευρώ ή 5,648 δις. ευρώ ανά μήνα για να κλείσει η χρονιά εντός στόχων. Το υπουργείο Οικονομικών αντιλήφθηκε ότι αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτός και έσπευσε να τον αναθεωρήσει όπως φάνηκε από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Ο πήχης των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατέβηκε από τα 51,664 δις. ευρώ στα 49,804 δις. ευρώ. Και έτσι όμως, απέχουμε ακόμη κατά 15 δις. ευρώ από τον στόχο ήτοι κατά 5 δις. ευρώ τον μήνα.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αποτελούν το αποτέλεσμα που προκύπτει αν από τις εισπράξεις των εσόδων (κυρίως των φορολογικών) αφαιρεθούν οι επιστροφές. Με την εκτόξευση που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο και τις επιστροφές των 1,5 δις. ευρώ, φτάσαμε στο 9μηνο να έχουμε περισσότερες επιστροφές από τον ετήσιο στόχο που είχε τεθεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο και ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο στη Βουλή. Στο 9μηνο οι επιστροφές φόρου έφτασαν στα 4,077 δις. ευρώ ενώ το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε ότι θα επιστραφούν 3,324 δις. σε ολόκληρο το 2017. Πλέον, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο πήχης έχει ανέβει στα 4,686 δις. ευρώ. Και πάλι όμως δεν είναι βέβαιο ότι και αυτό το αναθεωρημένο ποσό θα αποδειχθεί αρκετό.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι οι επιστροφές φόρου είναι «δημοσιονομικά ουδέτερες». Δηλαδή δεν επηρεάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς ενώ από τη μία μειώνουν τα καθαρά έσοδα, από την άλλη μειώνουν και τις υποχρεώσεις. Ειδικά στο «μνημονιακό πλεόνασμα» οι επιστροφές φόρου που γίνονται εκτός… προγράμματος λειτουργούν και θετικά όπως έγινε το 2016 έτος κατά το οποίο το πρωτογενές πλεόνασμα εκτοξεύτηκε στο 4,2%.

Αυτό που ενδιαφέρει για το τελευταίο τρίμηνο είναι να μην καταγραφεί περαιτέρω κόπωση των φορολογουμένων. Εκκρεμεί πλέον η 3η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και τα τέσσερα πέμπτα του ΕΝΦΙΑ συν τα τέλη κυκλοφορίας και τον ΦΠΑ του 3ου τριμήνου στον οποίο θα αποτυπωθεί και η πορεία των συναλλαγών κατά τους θερινούς μήνες.

thetoc.gr