Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Εκπρόσωποι της βιομηχανικής «καρδιάς» της Κίνας στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της Shunde από την Κίνα, δηλαδή της περιοχής όπου βρίσκεται η «καρδιά» της βιομηχανίας του γίγαντα της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και επιχειρηματίες, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο, σήμερα Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017. Η Shunde αποτελείται από 10 πόλεις, βρίσκεται στην επαρχία της Καντόνας και η θέση της σε απόσταση μίας ώρας από το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και τη βιομηχανική πόλη Σέντζεν έχει, μεταξύ άλλων, συμβάλει στην ανάδειξή της σε «καρδιά» της βιομηχανίας της Κίνας. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι 2,5 εκατομμύρια και το τοπικώς παραγόμενο Ακαθάριστο Προϊόν ανέρχεται σε 42 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (μεγαλύτερο του ενός πέμπτου του ΑΕΠ της χώρας μας).

Τους επισκέπτες καταρχήν υποδέχτηκε η Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα, η οποία τους παρουσίασε την Καλαμάτα και την περιοχή της, ενώ κι εκείνοι προέβησαν σε ανάλογη παρουσίαση.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ακολούθως, έγιναν δεκτοί από το Δήμαρχο, ο οποίος τους καλωσόρισε και τους έδωσε πληροφορίες για τον τόπο μας. Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως η σύνδεση μέσα σε 2 ώρες με την Αθήνα, μέσω του νέου αυτοκινητοδρόμου και με 30 πόλεις της Ευρώπης, μέσω του αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι η οικονομία της περιοχής μας εστιάζει στον αγροτικό τομέα, με υψηλής ποιότητας προϊόντα και στον τουρισμό. Σημαντική είναι και η λειτουργία στην Καλαμάτα Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και του ΤΕΙ και παραρτήματος του «Δημόκριτου».
Ο Αντιδήμαρχος της Shunde κ. Shin αναφέρθηκε στη Shunde και το δυναμισμό της οικονομίας της, τονίζοντας ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία πολλών βιομηχανικών τομέων. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι επιχειρηματίες από τη Shunde έχουν ιδρύσει 2 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου: τη βιομηχανία ηλεκτρικών συσκευών Midea και την επιχείρηση οικιστικής ανάπτυξης Country Garden, της οποίας κάθε οικιστικό σύνολο έχει έκταση όση περίπου η μισή Καλαμάτα.
Οι Κινέζοι επισκέπτες απηύθυναν πρόσκληση στο Δήμαρχο να επισκεφθεί τη Shunde, ηγούμενος μιας αποστολής για επιχειρηματικές επαφές. Τόνισαν, μάλιστα, ότι έχει ιδρυθεί μια δομή, που διευκολύνει τις εισαγωγές ξένων προϊόντων στην Κίνα. Υπογράμμισαν, επίσης, το γεγονός ότι η αγορά τους είναι τεράστια και υπάρχουν καταναλωτές που μπορούν να πληρώσουν για ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως αυτά που παράγει η περιοχή μας.

ΑΠΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση, τονίζοντας ότι η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών θα πρέπει να έχει απτά αποτελέσματα. Βήματα προς αυτό θα αποτελέσουν η προεργασία για επιχειρηματικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις που τυποποιούν και εξάγουν τοπικά προϊόντα του αγροτικού τομέα, με τα ξενοδοχεία μας, που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν Κινέζους επισκέπτες κ.ά. Επίσης, ευχαρίστησε τον συμπατριώτη μας Θέμη Μαυροειδή, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Κίνα και οργάνωσε αυτή την επίσκεψη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε ανταλλαγή δώρων, ενώ στους εκπροσώπους της Shunde προσφέρθηκαν και τοπικά προϊόντα.