Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Καιρός: Σαββατοκύριακο με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς νοτιάδες και σκόνη

Καλοκαιρία τέλος! Από το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα χαλάσει, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς νοτιάδες (θα φτάσουν έως τα 9 μποφόρ) και μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από το πρωί του Σαββάτου (16.12.2017) όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Σημειώνεται ότι μέχρι την Παρασκευή (15.12.2017) ο καιρός θα είναι καλός, όπως τις προηγούμενες μέρες. Μάλιστα, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα και αργά το μεσημέρι στα πεδινά ηπειρωτικά, θα υπάρξουν περιοχές όπου η θερμοκρασία θα αγγίζει και τους 20°C.

Ο καιρός… αλλιώς από το Σάββατο

Από το πρωί του Σαββάτου, όμως, ο καιρός αλλάζει. Και αιτία είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό εφοδιασμένο με αρκετή υγρασία. Θα έρθει από την Αδριατική και θα περάσει πάνω από τις βόρειες περιοχές της χώρας, πριν κατευθυνθεί προς τα ανατολικά Βαλκάνια.

Το βαρομετρικό χαμηλό αυτό, θα εφοδιαστεί με μεγάλα ποσά υγρασίας καθώς θα περνά πάνω από την Αδριατική και θα εναποθέσει την υγρασία αυτή με τη μορφή ακόμη και ισχυρών βροχοπτώσεων.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Αρχικά θα επηρεαστούν Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος. Αν και το… πέρασμα θα ξεκινήσει από τη δυτική Ελλάδα, αναμένονται ασθενείς βροχές και σε περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και της νότιας Κρήτης.

Τα φαινόμενα πολύ γρήγορα θα έχουν την τάση να «προχωρήσουν» ανατολικότερα. Από το μεσημέρι του Σαββάτου θα επεκταθούν οι βροχοπτώσεις και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και προς το απόγευμα και στα υπόλοιπα θαλάσσια και νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Βροχές και καταιγίδες

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα βρέξει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία. Θα υπάρξουν κάποια διαμερίσματα όπου οι βροχές θα είναι περισσότερες και επομένως εκεί υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα διαμερίσματα αυτά θα είναι τα εξής:

– Κεντρικό και νότιο Ιόνιο
– Ήπειρος
– Δυτική Στερεά
– Δυτική, κεντρική και νότια Πελοπόννησος
– Θράκη

Δείτε το χάρτη που ανέβασε στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος

Περίπου από το μεσημέρι του Σαββάτου (ίσως και λίγο νωρίτερα) θα ξεκινήσει να βρέχει τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη. Οι βροχές θα είναι γενικευμένες στους νομούς.

Νοτιάδες μέχρι και 9 μποφόρ

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και καθώς το βαρομετρικό θα περνάει πάνω από την Ελλάδα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά. Θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις. Ειδικά σε περιοχές του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου, οι εντάσεις των ανέμων θα φτάσει ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Αποτέλεσμα, αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος, να είναι κάπως δύσκολη η κατάσταση ειδικά για τις περιοχές που ήδη θα έχει βρέξει ή θα συνεχίζει να βρέχει κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα η Θράκη.

Λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των νοτιάδων, θα μας επισκεφτούν και ποσότητες σκόνης από την Αφρική (πιο αυξημένες συγκεντρώσεις κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας). Έτσι, ορισμένες από τις βροχές που θα εκδηλωθούν διάσπαρτα στη χώρα να είναι και λασποβροχές.

Που θα χιονίσει

Πάνω από τα 1.800 μέτρα θα χιονίσει στη βόρεια Ελλάδα και ακόμη πιο ψηλά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Οι χιονοπτώσεις δεν θα μπορέσουν να κατέβουν χαμηλότερα υψομετρικά λόγω των νοτιάδων που θα κρατήσουν αυξημένες τις θερμοκρασιακές τιμές.

Εξασθένηση από την Κυριακή

Την Κυριακή θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας, όμως, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια δεν θα μοιάζουν με αυτές του Σαββάτου.

Παρ’ όλα αυτά, η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να σημειώνει σταδιακή πτώση λόγω της βαθμιαίας στροφής των ανέμων σε βορειοδυτικούς, με αποτέλεσμα κάποιες χιονοπτώσεις να κατέβουν λίγο χαμηλότερα υψομετρικά. 

newsit.gr