Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Καταλονία: Αγωνία για την επόμενη μέρα!

Καταλονία και Μαδρίτη βρίσκονται στα… μαχαίρια! Την ώρα που η κυβέρνηση της Καταλονίας προχώρησε στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της, ερωτηματικό αποτελεί τόσο η στάση που θα τηρήσουν οι υπόλοιπες χώρες απέναντι στην απόσχιση των Καταλανών όσο και οι επιπτώσεις από μια τέτοια αλλαγή στο χάρτη της Ισπανίας.

Για να ακριβολογούμε, το πρώτο σκέλος δεν είναι τόσο… ερωτηματικό. Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, 27.10.2017, μια σειρά ισχυρών χωρών γύρισαν την πλάτη στην Καταλονία! ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, Σκωτία, αλλά και η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δήλωσαν ξεκάθαρα την στήριξή τους στην συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι…

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ. Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, μιλά στο newsit.gr και δίνει απαντήσεις αναφορικά με το νέο status quo που δημιουργείται στην Ισπανία και την Ευρώπη μετά το καταλανικό δημοψήφισμα και την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Τα «καυτά» ερωτήματα για την επόμενη μέρα στην Καταλονία

– Για την αναγνώριση του καταλανικού κράτους: «Η απόσχισή της επιδιώκει την οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους. Αυτό για να γίνει, πέραν της απόφασης των Καταλανών, πρέπει να αναγνωριστεί τόσο απο τις ισπανικές αρχές όσο-κυρίως-από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για ένα χρονικό διάστημα, ίσως και μεγάλο, διότι καμία χώρα της Ευρώπης δεν ευνοεί τα αποσχιστικά κινήματα. Είναι πολύ πιθανό η Καταλονία να παραμείνει μετέωρη για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Εκτός αν υποχρεωθεί να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για μεγαλύτερη αυτονομία στο πλαίσιο πάντα του ισπανικού κράτους.

Το λεγόμενο κρατίδιο της Βόρειας Κύπρου, των Τουρκοκύπριων, το αναγνώρισε η Τουρκία και ίσως μια χώρα της Ασίας. Δεν φτάνουν αυτές, πρέπει να υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός κρατών ώστε να δημιουργηθεί στη διεθνή κοινότητα ένα μομέντουμ αναγνώρισης.

Το σημαντικό είναι να αναγνωριστεί από ένα ευάριθμο αριθμό κρατών, 60 και πάνω. Δεν φτάνει να βρεθούν δυο-τρεις χώρες και να πουν είμαστε υπέρ. Έχει μεγάλη σημασία να την αναγνωρίσουν οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, όπως είναι η Αμερική, η Ρωσία, η Κίνα».

– Για την υπόλοιπη Ισπανία: «Η Ισπανία δεν θα το δεχθεί αυτό γιατί αν το δεχόταν θα ακολουθήσουν οι Βάσκοι. Και επομένως η Ισπανία θα διαλυθεί περίπου ως κράτος αν φύγει η Καταλονία και η χώρα των Βάσκων. Μειώνεται πάρα πολύ και η επικράτεια και η δύναμη και ο πληθυσμός της».

Ε.Ε., τράπεζες και… τεταμένες σχέσεις

– Για τις μετακινήσεις των Ισπανών και των κατοίκων της ΕΕ προς και από την Καταλονία: «Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ πολιτών και Καταλονίας, είναι μεταξύ της Καταλονίας και των υπολοίπων κρατών του κόσμου και κυρίως της Ισπανίας. Είναι σχέσεις μεταξύ κρατών, δεν είναι πολιτών. Οι πολίτες δεν θα έχουν πρόβλημα. Ούτε καν οι Ισπανοί πολίτες να μετακινούνται ή οι Καταλανοί εντός Ισπανίας».

 Για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας: «Οι ισπανικές τράπεζες έχουν φύγει απο την Καταλονία. Δεν μπορεί να τονίσει ενα τραπεζικό σύστημα απο μόνο του. Πρέπει να γίνει δεκτό αυτό το σύστημα από τους υπόλοιπους. Πρέπει αυτο το πράγμα να γίνει δεκτό από το υπόλοιπο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σύστημα το τραπεζικό, που δεν θα γίνει»

– Για τη συμμετοχή των Καταλανών σε ισπανικές ενώσεις, πχ αθλητικές, οικονομικές: «Ο Ραχόι θα εντάξει την Καταλονία στη κεντρική διοίκηση. Θα διορίσει κυβερνήτη δικό του και θα επιβάλει την κατάσταση της αυτονομίας. Που σημαίνει οτι η Καταλονία διοικείται από την Μαδρίτη. Θα συνεχίσει να θεωρεί την Καταλονία ως μέρος της Ισπανίας».

– Για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την Καταλονία: «Θα είναι μια μακροχρόνια σύγκρουση. Η οποία μπορεί να καταλήξει και σε ένοπλη. Δηλαδή σε μέτρα καταστολής μεταξύ των αρχών της Καταλονίας και της κεντρικής διοίκησης της Μαδρίτης».

Ακούστε στο παρακάτω βίντεο όσα είπε ο Χριστόδουλος Γιαλουρίδης στοnewsit.gr

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

πηγή: newsit.gr