Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Ο Κατρούγκαλος στο Καζακστάν – Βήματα… της παρουσίας της Ελλάδας στην Κεντρική Ασία

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Καζακστάν (5 και 6 Φεβρουαρίου) , συνοδευόμενος από μεγάλη επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΒ  κ. Κ. Μπίτσιο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είχε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ρ. Βασιλένκο, τον Υφυπουργό Επενδύσεων κ. Α. Καμπικένοφ, την Υφυπουργό Γεωργίας κα Γκ. Ισαϊεβα, τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Μ. Μιρζαγκαλίεφ, τον Πρόεδρο του Διεθνούς Οικονομικού Κέντρου της Αστάνα, κ. Κ. Καλιμπέτοφ και τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Ναζαρμπάγιεφ Σ. Κάτσου. Επισημαίνεται ότι στο Πανεπιστήμιο αυτό, που ιδρύθηκε με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας και έχει ιδιαίτερη ακτινοβολία στην περιοχή, διδάσκουν πάνω από είκοσι Έλληνες καθηγητές, ενώ κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών είναι ο πρώην καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Β. Τουράσσης.

Ο κ. Κατρούγκαλος κήρυξε επίσης την έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ μεταξύ των ελληνικών και καζακικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε χθες  στην Αστάνα και έδωσε διάλεξη για το Μέλλον της Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο Kazguu με την παρουσία και εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος.

Το Καζακστάν αποτελεί μία από τις κύριες οικονομικές δυνάμεις της Κεντρικής Ασίας και έναν από τους βασικούς οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας το 25% του αργού πετρελαίου της χώρας μας. Η επίσκεψη αυτή προώθησε ακόμη περισσότερο τις πολύ καλές διμερείς οικονομικές σχέσεις. Επόμενο βήμα της οικονομικής συνεργασίας θα αποτελέσει η προσεχής διυπουργική σύνοδος που θα συγκληθεί το τελευταίο τετράμηνο του έτους στην Αθήνα.