Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Σωκράτης: “Η Καλαμάτα το αγαπημένο μου μέρος”

Ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, εν ενεργεία διεθνής και αρχηγός σε μια από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες ομάδες της Γερμανίας, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, μίλησε στο sportdog.gr για την καριέρα του, την Εθνική ομάδα, τη θητεία του στη Σούπερ Λιγκ και τα χρήματα που πρόσφερε κάποτε ο Ολυμπιακός για την απόκτησή του, αλλά και την περηφάνεια που αισθάνεται ως Έλληνας.

Ο 29χρονος άσος αναφέρθηκε ακόμα στη θητεία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα, στο… φλερτ που είχε αναπτυχθεί σύμφωνα με τον Τύπο με τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, ενώ απάντησε και στη φημολογία που τον θέλει σε κόντρα με τον Κώστα Μανωλά για το ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας αμυντικός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Εθνική ομάδα, αλλά και στο αν θα ήθελε ποτέ να επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα και, αν το έκανε, με τη φανέλα ποιας ομάδας.

Σωκράτη, μετά από τόσα χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα (Ιταλία, Γερμανία) και ενώ είσαι μόλις 29 ετών, ποιες είναι οι εμπειρίες που έχεις αποκομίσει από το υψηλότερο επίπεδο ποδοσφαίρου;

«Έχω πράγματι συγκεντρώσει πολλές εμπειρίες από τη θητεία μου όλα αυτά τα χρόνια στην Ευρώπη, πρόκειται για εμπειρίες ζωής. Όμως έχω καταλάβει ότι στο ποδόσφαιρο όπως και στη ζωή, κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα και όλα αποκτούνται με πολύ δουλειά και κόπο. Ό, τι έχω πετύχει ήρθε μετά από πολλή δουλειά».

«Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι Έλληνας»

Η συμμετοχή σου στο γερμανικό πρωτάθλημα έχει απογειώσει την καριέρα σου. Πώς είναι η ζωή σου τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία; Έχεις αισθανθεί περίεργα ως Έλληνας;

«Το Γερμανικό πρωτάθλημα είναι ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως. Οι Γερμανοί σέβονται το ποδόσφαιρο της χώρας τους και εκτιμούν τον ποδοσφαιριστή. Δεν έχω αισθανθεί περίεργα, μόνο κάποιες μεμονωμένες στιγμές αισθάνθηκα άβολα από κάποιους τρίτους που προσπάθησαν γι’ αυτό. Όμως τίποτα δεν μπορεί να με επηρεάσει. Είμαι Έλληνας, ευχαριστώ τον Θεό που γεννήθηκα Έλληνας και ανυπομονώ να γυρίσω στην Ελλάδα για το υπόλοιπο της ζωής μου».

Με τη φανέλα της νυν ομάδα σου, Μπορούσια Ντόρτμουντ, αναδείχτηκες κορυφαίος αμυντικός της Μπουντεσλίγκα για το πρώτο μισό της περιόδου 2016-17. Είσαι βασικό και αναντικατάστατο μέλος της 11άδας, τι άλλο θα ήθελες στη συνέχεια για την καριέρα σου;

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμένα… αισθάνομαι ευγνώμων που φόρεσα αυτή τη φανέλα και αγωνίζομαι με αυτή την ομάδα. Είναι ένας μεγάλος σταθμός στην καριέρα μου που πάντα θα θυμάμαι πολύ έντονα. Επόμενος στόχος είναι να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε με αυτή την ομάδα, άλλωστε έχω συμβόλαιο για 1,5 χρόνια ακόμα».

Το όνομά σου έχει συνδεθεί αρκετές φορές με τη Λίβερπουλ, λόγω και της παρουσίας του Γιούργκεν Κλοπ στην ομάδα. Υπήρξε ποτέ πραγματικό ενδιαφέρον; Υπήρξε ενδιαφέρον από άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα ή από αλλού, για να πάρεις μεταγραφή;

«Ναι, υπάρχουν αρκετοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, όχι όμως από τη Λίβερπουλ του Κλοπ».

«Καλός προπονητής ο Σκίμπε»

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα: Συμμετέχεις από νεαρή ηλικία στα κλιμάκια της Εθνικής ομάδας, γνωρίζεις πρόσωπα και καταστάσεις. Ποια είναι η άποψή σου για τον Σκίμπε; Θεωρείς ότι υπάρχουν πιθανότητες πρόκρισης στη τελική φάση του Μουντιάλ;

«Το πιο σημαντικό για την Εθνική  είναι να είμαστε ομάδα, να είμαστε οικογένεια. Περάσαμε δύο χρόνια πολύ δύσκολα. Ο κ. Σκίμπε είναι ένας καλός προπονητής που κατάλαβε γρήγορα τη νοοτροπία της Εθνικής ομάδας αλλά και των Ελλήνων γενικότερα…  Ναι, έχουμε πιθανότητες. αλλά δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς πια…»

Κυκλοφορεί ως φημολογία ότι υπάρχει κάποιας μορφής «ανταγωνισμός» με τον Κώστα Μανωλά στην Εθνική ομάδα, για το ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας αμυντικός. Κόντρα σε αυτή τη λογική βέβαια, έχετε δημιουργήσει ένα σπουδαίο αμυντικό δίδυμο, με εξαιρετική συνεργασία μέσα στον αγωνιστικό χώρο και πολύ αποδοτικό για τον προπονητή. Ποια είναι η άποψή σου για το θέμα;

«Με τον Κώστα δεν έχουμε κανέναν ανταγωνισμό. Με σέβεται πάρα πολύ και το δείχνει όπως κι εγώ επίσης. Θεωρώ ότι είμαστε ένα από τα καλύτερα δίδυμα που υπήρχαν στην Εθνική, αλλά θα πρέπει για όσο υπηρετούμε έστω και μέσα από το ποδόσφαιρο την πατρίδα να το δείχνουμε και στον αγωνιστικό χώρο και έξω από αυτόν».

«Ο Ολυμπιακός μού έδινε περισσότερα»

Θα επέστρεφες ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα για να αγωνιστείς; Κι αν ναι, έστω ως υποθετικό σενάριο, θα το έκανες μόνο για την ΑΕΚ ή και για άλλη ελληνική ομάδα;

«Μιλάμε πάντα υποθετικά…  αν γύριζα στην Ελλάδα, τον πρώτο λόγο θα είχε η ΑΕΚ. Είναι η ομάδα που με ανέδειξε, τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό για την ομάδα και τον κόσμο της».

Υπήρξε ενδιαφέρον από άλλη μεγάλη ελληνική ομάδα για να σε εντάξει στο ρόστερ της όλα αυτά τα χρόνια; Πριν τη μεταγραφή σου στην ΑΕΚ, στη διάρκεια της θητείας στην «Ένωση» ή αργότερα;

«Υπήρξε ενδιαφέρον από πολλές ομάδες. Ήμουν ανάμεσα στις τρεις μεγάλες της Αθήνας, αλλά η ΑΕΚ του Ντέμη Νικολάιδη μου έδινε περισσότερες ελπίδες ότι θα μπορώ να βρίσκομαι στην πρώτη ομάδα. Τα περισσότερα χρήματα τότε έδινε ο Ολυμπιακός, πολύ περισσότερα από την ΑΕΚ, αλλά για μένα τα λεφτά δεν ήταν ο κύριος λόγος για την απόφασή μου».

Μικρα – μικρά…

** Ποια είναι η καλύτερη στιγμή στην καριέρα σου;

«Καλύτερη στιγμή στην καριέρα μου είναι πάντα οι προκρίσεις που έρχονται με την Εθνική ομάδα και κάθε επιτυχία που κατακτάμε με τον αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η χαρά που παίρνουμε με την Εθνική δεν συγκρίνεται με κανέναν τίτλο και καμία επιτυχία συλλογική».

** Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

«Δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, λόγω των πολλών υποχρεώσεων μου. Όταν καταφέρω να βρω όμως λίγο χρόνο προσπαθώ να τον αφιερώνω στην οικογένεια μου, στη γυναίκα μου και τα παιδιά μου».

** Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην Ελλάδα;

«Η πατρίδα μου, η Καλαμάτα»

πηγή: sportdog.gr