Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Το μεγάλο comeback του Αντώνη Σαμαρά – Σαν σήμερα εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ

Οκτώ χρόνια πριν, το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου του 2009, η Νέα Δημοκρατία έμπαινε στην εποχή Σαμαρά.

Ο Κώστας Καραμανλής μετά την εκλογική ήττα που υπέστη στις βουλευτικές εκλογές από τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να παραδώσει την σκυτάλη. Ανακίνησε άμεσα τις διαδικασίες διαδοχής του, όπως είχε ανακοινώσει από το βράδυ των εκλογών.

Στην κούρσα μπήκαν τρεις υποψήφιοι: Ο Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ κάνοντας εκλογές από την βάση.

Και η βάση της ΝΔ ανέδειξε ως ηγέτη της τον Μεσσήνιο πολιτικό. Και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο, αφού ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Πήρε ποσοστό 50,6%, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία έλαβε 39,72% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη που έλαβε 10,22%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΔ, στις κάλπες προσήλθαν 782.136 ψηφοφόροι.

Ηταν η δεύτερη αρχή για τον Αντώνη Σαμαρά και η θριαμβευτική επιστροφή του στο κόμμα που ανδρώθηκε. Μετά την διαφωνία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το όνομα της ΠΓΔΜ και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το 1993 ο Σαμαράς θα ιδρύσει την Πολιτική Ανοιξη. Το κόμμα βρέθηκε εκτός Βουλής και ο Αντώνης Σαμαράς βίωσε την πολιτική μοναξιά του κοιτάζοντας επί δέκα χρόνια το ταβάνι, όπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα.

Παρέμεινε αρχηγός της ΠΟΛ.ΑΝ μέχρι τη διάλυσή της, το 2004.

Τότε, στο πλαίσιο των ανοιγμάτων του Κώστα Καραμανλή, επανήλθε στη Νέα Δημοκρατία, με τους συνδυασμούς της οποίας εξελέγη τότε ευρωβουλευτής. Το 2007 έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας. Τον Ιανουάριο του 2009 διορίστηκε Υπουργός Πολιτισμού.

Εγγράφοντας έτσι σταδιακά υποθήκες για την «επόμενη ημέρα». Οταν ήρθε η ώρα προέβαλε ως ισχυρή αντίπαλη υποψηφιότητα απέναντι στο φαβορί, την Ντόρα Μπακογιάννη. Και κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές.


Στην πορεία διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ίδρυσε την Δημοκρατική Συμμαχία. Τελικώς την επανέφερε στην ΝΔ.

Το Νοέμβριο του 2011 η Νέα Δημοκρατία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον ίδιο. Συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ -και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γ. Παπανδρέου -μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2015. Τότε η Βουλή διαλύθηκε, λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να στέρξει στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και την αποτυχία τριών αλλεπάλληλων προσπαθειών για εκλογή ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Στις εκλογές του 2015 η ΝΔ έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος και παρέμεινε μέχρι και το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Τότε παρέδωσε την ηγεσία στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος ορίστηκε ως προσωρινός πρόεδρος.

Ολα αυτά ξεκίνησαν από εκείνο το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου 2009, σαν σήμερα, πριν από οκτώ χρόνια.