Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

«Υπεροψία και μέθην θα είχεν ο Δαρείος»

Με προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Έπειτα από μια μακρά περίοδο βαθιάς λιτότητας, ύφεσης και φτωχοποίησης της κοινωνίας, που την οδήγησαν οι δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που σήμερα ξεδιάντροπα κουνούν το δάχτυλό τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. βλέπει τις προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2015 να δίνουν καρπούς και τις θυσίες της κοινωνίας να πιάνουν τόπο, παρά τις αντίθετες προβλέψεις και το ασφυκτικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που στήθηκε με στόχο η κυβέρνηση αυτή να αποτελέσει «παρένθεση».
Βεβαίως, τα κοινωνικά προβλήματα είναι πολλά και τα βάρη που έχει επωμιστεί ο λαός δυσβάστακτα και χρήζουν ουσιαστικής και σοβαρής αντιμετώπισης, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Στο κενό η καταστροφολογία

Απέναντι στο καταστροφολογικό αφήγημα αντιπολίτευσης, ΜΜΕ και άλλων παραγόντων του πολιτικού, επιχειρηματικού και μιντιακού συστήματος, η οικονομία βρίσκει έναν ολοένα και πιο σταθερό βηματισμό, με την ανάπτυξη για το 2017 να διαμορφώνεται κοντά στο 2%. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, το 2018 και το 2019 η πορεία της θα είναι ολοένα και θετικότερη.

Μέσα στη «μαύρη» περίοδο της μνημονιακής περιπέτειας για τη χώρα, είναι η πρώτη φορά που τα θετικά στοιχεία για την οικονομία πατάνε σε σταθερά θεμέλια. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ένα πρόσκαιρο succes story που θα ξεφουσκώσει την επόμενη περίοδο.

Αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει και το γεγονός ότι, για πρώτη φορά από το 2011, η ανεργία, έπεσε κάτω από το 1 εκατομμύριο, ενώ η μείωσή της κάτω από το 20% αποτελεί την πιο πιθανή προοπτική.
Επισημαίνεται εδώ και η δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι προτεραιότητα μετά το τέλος του προγράμματος είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αποτέλεσμα μιας σχετικής μάχης που έδωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης, με τη Ν.Δ. να μιλάει τότε για «αριστερές ιδεοληψίες».
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, από την Κυβέρνηση έως  την Κομισιόν και την Ουάσινγκτον, συγκλίνουν στην πεποίθηση ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις και κωλύματα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την τελική συζήτηση που θα καθορίσει τη συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Ο ίδιος ο επίτροπος Μοσκοβισί ήταν που ανέφερε ότι η αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και ότι εννέα μήνες πριν το τέλος του προγράμματος, η σταδιακή επιστροφή στις αγορές έχει γίνει αξιόπιστη προοπτική για την Ελλάδα.

Όπως, εξάλλου, προκύπτει, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, με τους εργαζόμενους να προηγούνται των τραπεζών, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων κατά την εξόφληση οφειλών από τις επιχειρήσεις, με συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας, τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και τη συμφωνία για ρύθμιση των οφειλών ύψους 20.000- 50.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της αλλαγής του κλίματος είναι το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία καταγράφει δημοσιονομική υπεραπόδοση. Το μεγαλύτερο, δε, μέρος του υπερπλεονάσματος, 1,4 διδ. ευρώ, δίνεται σε έκτακτη ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος.
Νόμος είναι…. το δίκιο του «παραδείσου»

Ενώ λοιπόν το σύνολο των «παικτών» του ελληνικού ζητήματος συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να βγει από τα Μνημόνια και η κυβέρνηση ετοιμάζει τη χώρα για την επόμενη μέρα, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ελλείψει αφηγήματος περί κατάρρευσης της οικονομίας και αποτυχίας των διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης και υπό τη σκιά των αποκαλύψεων και των σκανδάλων από τις Μπαχάμες έως το Μόναχο, ο επικοινωνιακός μηχανισμός των ψεύτικων ειδήσεων της Νέας Δημοκρατίας «πήρε φωτιά».

Χαμένοι στις αποκαλύψεις για off shores, δραστηριότητες του Λ. Αυγενάκη και επιβαρυντικές αναφορές της πρώην γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου, ο αρχηγός και τα στελέχη της φαντασιώνονται βία, ανομία και σκάνδαλα.
Η επόμενη  μέρα

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μαζί με την κοινωνία διαμορφώνει το σχέδιο  για την επόμενη μέρα.

Έχει ξεκινήσει και συνεχίζει μια πρωτόγνωρη για τη χώρα διαδικασία διαβούλευσης και αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς που είναι τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, με στόχο τη διαμόρφωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη έξι συνέδρια, με πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλο το εύρος των κοινωνικών δυνάμεων, παρά τα «απαγορευτικά» της Ν.Δ. και στις αρχές του 2018 είναι η σειρά της περιοχής μας. Εκεί, θα αποδειχτεί βέβαια  ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμευτεί για την υλοποίηση συγκεκριμένων μεγάλων έργων που θα στηρίζουν την πραγματική ανάπτυξη, όπως συνέβη και στις άλλες περιοχές, ενώ θα αναδειχθούν και όσα μέχρι τώρα έχει κάνει.

Εμείς, σαν ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, θα συνεχίσουμε την επαφή με τους πολίτες και τους θεσμούς της περιοχής. Θα συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και να επιδιώκουμε  την προώθηση προτάσεων που μαζί τους διαμορφώσαμε για τη λύση τους. Διότι για μας, η μεταμνημονιακή Ελλάδα αφορά τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων.

 

Το παλαιό σύστημα ζητάει τα «ρέστα»

Οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος όμως ζητούν τα ρέστα και από πάνω για έργα που έστειλαν στις καλένδες οι ίδιοι. Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε πως το έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος» εντάχθηκε στο αμιγώς εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο ημέρες πριν φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά, με μηδενική εγγραφή πίστωσης. Όλοι πια παραδέχονται πως η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τον «Μορέα» από τη σημερινή κυβέρνηση οδήγησε στο ξεμπλοκάρισμα και την επανεκκίνηση των σταματημένων για χρόνια έργων του αυτοκινητόδρομου (περιμετρικός Καλαμάτας). Είναι πια γνωστό σε όλους πως το έργο του οδικού άξονα Τσακώνα – Καλό Νερό απεντάχθηκε από την αρχική σύμβαση από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωσή του. Είναι γνωστή η αδιαφορία τους για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που τόσα χρόνια δεν έκαναν το παραμικρό έργο για την αναβάθμισή του. Σε αντίθεση με  τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης που στην εποχή της κρίσης σχεδιάζει  την ολοκλήρωση των έργων, διεκδικώντας πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προσπαθώντας να κάνει ότι δεν έκανε το παλιό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες και μάλιστα την εποχή των παχιών αγελάδων. Είναι καιρός να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Με βάση όλα αυτά λοιπόν, στην  κριτική που μας ασκείται από τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ.  απαντάμε με τον στίχο του ποιητή «Υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος».

Άρθρο του Τάσου Πολυχρονόπουλου

Συντονιστή της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ