Κυριακή
28
Φεβρουάριος
TOP

Έκτακτο: Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές

Πριν από λίγο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύεται στο ΧΑ,

το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες Goldman Sachs, BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.

Η τιμή του επιτοκίου θα γίνει γνωστή αύριο, όταν και θα κλείσει το βιβλίο προσφορών. 

Το σημερινό ομόλογο είναι «ρολάρισμα» του ομολόγου Σαμαρά που λήγει το 2019 και στην πραγματικότητα αντικαθίσταται από ένα νέο που λήγει το 2022. Πρόκειται, δηλαδή, για επανέκδοση του ομολόγου, που απευθύνεται κατ’ αρχάς σε αυτούς που το κατέχουν ήδη. 

Αλλά, με βάση και την ανακοίνωση του ΧΑ, είναι ανοιχτό και σε τρίτους στην περίπτωση που κάποιοι από τους ήδη κατέχοντες δεν θέλουν να το ανανεώσουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr από χρηματιστηριακούς κύκλους, με βάση τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται να υπάρχει έντονη ζήτηση. 

Η απόδοση του ομολόγου κυμαίνεται γύρω στο 102,40 με 102,60, άρα πάνω από την ονομαστική του αξία και με βάση αυτές τις τιμές η απόδοση του παλιού ομολόγου (δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί) είναι πολύ κάτω από το 4%. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η ζήτηση, το κουπόνι του νέου ομολόγου θα διαμορφωθεί πολύ κάτω από το 4,75% του προηγούμενου, πιθανώς στη ζώνη του 4,20% με 4,40%. 

Ακόμη πιιο αισιόδοξες προβλέψεις μιλούν για ένα κουπόνι κοντά στο 4%. 

Σημειώνεται ότι το κουπόνι του νέου ομολόγου θα διαμορφωθεί αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των προσφορών, από την κυβέρνηση. 

Δείτε την ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ΕΔΩ

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αφενός γιατί θεώρησε ότι η συγκυρία θα της εξασφάλιζε ένα καλύτερο επιτόκιο από αυτό που είχε πάρει πριν μερικά χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά και αφετέρου προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα φθοράς στην κοινή γνώμη, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα.