TOP

Αλ.Χαρίτσης: Διοχετεύσαμε στην πραγματική οικονομία κοινοτικούς πόρους ύψους 11 δισ.

«Το 2016 συνάψαμε συμφωνίες ύψους 2,4 δισ. ευρώ με την ΕΤΕπ που είναι ρεκόρ πενταετίας και από τα οποία

περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν ήδη στην πραγματική οικονομία. Φέτος, τα ποσά αυτά θα είναι ακόμη μεγαλύτερα και θα αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ» τόνισε ο αν. υπουργός Οικονομίας

«Aπό τη δουλειά που έγινε συνολικά τα δύο τελευταία χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιήσαμε και διοχετεύσαμε στην πραγματική οικονομία, κοινοτικούς πόρους ύψους 11 δισ. H επιτυχία αυτή της κυβέρνησης, είναι κάτι που αναγνωρίζεται, με ειδική αναφορά στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλ.Χαρίτσης μίλησε για ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που αποδίδει καρπούς, ενώ επιτέθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγορώντας την για υποκρισία τονίζοντας ότι η «πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις επενδύσεις και την καταστροφολογία στην οποία μονίμως επιδίδεται».

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έχει ένα εθνικό στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης της χώρας, γι΄ αυτό αναγκάζεται να ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία.

Ακόμα, την χαρακτήρισαν ως την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, ενώ της καταλόγισαν «ιδεοληπτικό κρατικισμό» και «ποινικές ευθύνες για την εγκληματική οικονομική της πολιτική, που οδήγησε σε κατάρρευση τη χώρα» τονίζοντας ότι για αυτά όλα «θα λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη».

«Είστε η θλιβερή ουρά της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς των τελευταίων δεκαετιών. Περιμέναμε τις προτάσεις σας. Δυστυχώς προτιμάτε να επιδίδεστε σε ακατάσχετη καταστροφολογία. Προβάλλετε τα δικά σας κακώς κείμενα. Είστε ανίκανοι να αποδεχτείτε ότι ο ελληνικός λαός σας απέρριψε, όσο και αν σας στηρίζει το μιντιακό σύστημα διαπλοκής. Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Κάνουμε διαφορετικά τα πράγματα, γιατί έχουμε διαφορετικές πολιτικές κοινωνικές στοχεύεις» αντέτεινε ο αν. υπουργός Οικονομίας.

«Περισσεύει η υποκρισία σας σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είχατε παρκάρει 1,5 δισ. ευρώ. Εμείς τα ξεμπλοκάραμε και τα κατευθύναμε στην πραγματική οικονομία. Έχουμε ήδη 11 δισ. ευρώ προσκλήσεις και 10 δισ. ευρώ εντάξεις έργων, δηλαδή πάνω από το μισό ΕΣΠΑ, μόλις στα μισά του 3ου έτους της προγραμματικής περιόδου που τελειώνει το 2023.

» Ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι το 2016 είχαμε 11,35% απορρόφηση, ήμασταν δηλαδή ξανά πρώτοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν οι δικές σας κυβερνήσεις στο αντίστοιχο σημείο του προηγούμενο ΕΣΠΑ (2009), είχαν να επιδείξουν πενιχρό ποσοστό απορρόφησης που δεν ξεπερνούσε το 1,5%» τόνισε ο Αλ.Χαρίτσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «επιπλέον, το 2016 συνάψαμε συμφωνίες ύψους 2,4 δισ. ευρώ με την ΕΤΕπ που είναι ρεκόρ πενταετίας και από τα οποία περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν ήδη στην πραγματική οικονομία. Φέτος, τα ποσά αυτά θα είναι ακόμη μεγαλύτερα, με τα χρήματα που θα εκταμιευτούν από την ΕΤΕπ φέτος και θα αγγίζουν τα 2 δισ.ευρώ».

Ενώ πρόσθεσε ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αυξήθηκε το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο «τώρα είναι στο 1 δισ. ευρώ και το 2019 θα φθάσει στο 1,6 δισ. ευρώ».

Παράλληλα, τόνισε ότι «σχεδιάσαμε εξ ολοκλήρου νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό θα χρηματοδοτηθούν με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις».

Ακόμα έδωσε υπογράμμισε «τα αναπτυξιακά έργα που έχουν δρομολογηθεί σε όλους τους Δήμους και στην αναβάθμιση του κοινωνικού πυλώνα του ΕΣΠΑ».

«Για πρώτη φορά θα μπουν σε παιδικούς σταθμούς 93.000 παιδιά, με κοινωνικά κριτήρια και από τα 205 εκατ. που θα δοθούν συνολικά για το πρόγραμμα αυτό, τα 133 εκατ. είναι από τους εθνικούς πόρους» σημείωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η δικιά μας οικονομική πολιτική θέτει εντελώς διαφορετικούς στόχους. Επικεντρώνεται σε τομείς κρίσιμους. Σε λίγους μόνο μήνες εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου κατατέθηκαν 800 νέα επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δισ. όταν στα 4 χρόνια του δικού σας αναπτυξιακού νόμου εγκρίθηκαν 1.270 σχέδια, ύψους 6 δισ.».

«Περισσότερα από τα μισά επενδυτικά σχέδια κατευθύνονται στη βιομηχανία και στην μεταποίηση και η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο Αλ.Χαρίτσης δεν παρέλειψε να σημειώνσει ότι «η τακτική σας εντάσσεται σε ένα κλίμα καταστροφολογίας γιατί προσδοκούσατε σε πολύ διαφορετικές πολιτικές εξελίξεις. Να μην κλείσει η 2η αξιολόγηση, να καταρρεύσει η οικονομία και να δημιουργηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα σας επανέφεραν γρήγορα στην εξουσία. Οι προσδοκίες σας όμως απέτυχαν με την συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση».

Πηγή: ΑΜΠΕ