Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” ξανά στο Σιδηρόκαστρο

Με τη σημερινή μας επικοινωνία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την νέα επίσκεψη των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας που έχει προγραμματιστεί με το νέο πρόγραμμα επισκέψεων των Μονάδων για την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) είναι πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) , και υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος σε συνεργασία με την  Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) , με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Με έναρξη δράσης τον Ιανουάριο του 2014, το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, πληθώρας ειδικοτήτων, με τις δύο άρτια εξοπλισμένες ΚΙΜ, συνθέτουν ένα καινοτόμο, ολιστικό πρόγραμμα προαγωγής της υγείας . Σκοπός είναι  η παροχή  δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους μόνιμους κατοίκους νησιών της άγονης γραμμής και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα. Οι ΚΙΜ πραγματοποιούν 3 αποστολές κάθε μήνα  με στόχο να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε υψηλού επιπέδου και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας με τη χρήση  εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 75 αποστολές με 26.726 εξετασθέντες και με την διενέργεια 47.344 εργαστηριακών εξετάσεων.

Οι ΚΙΜ είναι εξοπλισμένες με μονάδα ψηφιακής μαστογραφίας, οδοντιατρείο, φορητό ακτινολογικό και μονάδα μέτρησης οστικής πυκνότητας, μεταξύ άλλων, δίνοντας τη δυνατότητα στο επιστημονικό προσωπικό να δημιουργεί και να οργανώνει εντός δυο ωρών μία κλινική σε κατάλληλο δημόσιο χώρο της εκάστοτε περιοχής. Κάθε αποστολή είναι εξατομικευμένη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η ιατρική ομάδα με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία , αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος ,  συμμετέχοντας εθελοντικά και με αίσθημα ανιδιοτελούς προσφοράς, ευθύνης και συνέπειας στον ιδιαίτερο σκοπό μας. Ακολουθώντας τα  σύγχρονα διεθνή πρότυπα, το όραμα μας μετουσιώνεται σε πράξη. Συνεχίζουμε τη δράση των ΚΙΜ παντού στην Ελλάδα γεγονός που μας γεμίζει ευθύνη και ελπίδα, καθώς συμμετέχουμε ενεργά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, μέσα από την προαγωγή και πρόληψη της υγείας. Πορευόμαστε με θάρρος, ομαδικό πνεύμα, πιστοί στις αξίες μας και στεκόμαστε με ευαισθησία στις ιδιαίτερες ανάγκες των συμπολιτών μας. Τα κινητά αυτά νοσοκομεία ευελπιστούν να προσφέρουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Θα πρέπει επίσης οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων περιοχών να μεριμνήσουν ώστε τα παιδιά τους να τύχουν στοματικού-οδοντικού έλεγχου, διερεύνησης πιθανών οφθαλμολογικών προβλημάτων αλλά και μαθησιακών δυσκολιών από τους ειδικούς. Για τα παιδιά εκτός από την δυνατότητα εξέτασης από παιδίατρο, θα δοθεί βάση από τους ειδικούς στη  διερεύνηση πιθανών μαθησιακών δυσκολιών,  στον έλεγχο σκελετικών ανωμαλιών και ανάπτυξης, στην εξέταση παιδιών για οφθαλμικές διαθλαστικές βλάβες που απαιτούν διόρθωση με γυαλιά αλλά και εκπαίδευση στην στοματική υγιεινή.

Τέλος καταξιωμένοι επιστήμονες θα εκπαιδεύσουν εθελοντές στην ορθή αντιμετώπιση  επειγόντων περιστατικών και στην καρδιοαναπνευστική ανάταξη. Επίσης θα ενημερώσουν τους πολίτες γιατί η υιοθέτηση προγραμμάτων άσκησης και αυξημένης φυσικής δραστηριότητας αποτελούν απαραίτητη συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή για διαβητικούς, καρδιοπαθείς, ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, οστεοπόρωση αλλά και για αρχόμενη απώλεια μνήμης.

Η τελευταία αποστολή των ΚΙΜ ήταν στον Δήμο Πρεσπών από Πέμπτη 30 Ιουλίου έως και Σάββατο 2 Αυγούστου 2020, όπου συμμετείχε και ο Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ο οποίος είναι και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της “Θεραπευτικής Άσκησης” της Αθλητικής Αριστείας/Sport Excellence