Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Με αξιώσεις για τιμές ακόμα και πάνω από 4 ευρώ τα πρώτα ντόπια αγουρέλαια

Σε μια εβδομάδα από σήμερα περίπου αρχίζει το μάζεμα Αθηνοελιάς στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα πρώτα αγουρέλαια ίσως βγουν και πριν τις 28 του μήνα.

Σε σχέση με τις τιμές, οι προοπτικές είναι καλές, καθότι σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, όπως η Πούλια, η Τοσκάνη και η Σικελία η ελαιοπαραγωγή έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές από τον άστατο καιρό και αναμένεται μεγάλη πτώση στον όγκο της.

Με αυτό το δεδομένο αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο οι τιμές στα πρώτα αγουρέλαια να κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι, οπότε ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων πούλησε προς 3,80 ευρώ το κιλό μια ποσότητα 450 τόνων στην Ιταλία. Σημειωτέον ότι στη Νεάπολη της Λακωνίας οι πρώτες τιμές πέρσι ήταν στα 3,50 ευρώ.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα περσινά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα

Αναφορικά με την περσινή εναπομείνασα παραγωγή τώρα, όπως τονίζει ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων – Πακίων κ. Τάκης Ντανάκας, υπάρχει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ιταλία, Ισπανία και δυο μεγάλες Ελληνικές τυποποιητικές επιχειρήσεις.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να γίνουν πράξεις το επόμενο διάστημα για τα έξτρα παρθένα που έχουν απομείνει ακόμα και σε τιμές κοντά στα 2,80 ευρώ το κιλό.

Σε 20 ημέρες ξεκινά η Μεσσηνία

Σε 20 περίπου ημέρες από σήμερα, ίσως και λιγότερες, ξεκινά η συγκομιδή της μαυρολιάς στην Μεσσηνία, όπου υπάρχει μεν παραγωγή, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μαζευτεί όλη λόγω έλλειψης εργατών γης.

Οι παραγωγοί εμφανίζονται ανήσυχοι για τις τιμές και όπως χαρακτηριστικά λένε χρειάζεται μεγάλη αύξηση η τιμή, για να πούμε ότι κάτι μας μένει στην τσέπη ως εισόδημα.

Προβληματισμός για τον δάκο και τους ψεκασμούς στην ΠΕ Λακωνίας

Προβληματισμένοι εν τω μεταξύ εμφανίζονται οι ελαιοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας λόγω της κατάστασης με τον δάκο.

Η διάρκεια της ημέρας έχει μικρύνει, η θερμοκρασία το βράδυ πέφτει και αυτό ευνοεί το δάκο, λένε αρκετοί ντόπιοι, σημειώνοντας την αναγκαιότητα

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Σύμβουλο ΠΕ Λακωνίας, κα Μαργαρίτα Σπυριδάκου, όντως οι παγίδες δείχνουν πρόβλημα και πρέπει να γίνει τέταρτος ψεκασμός εφόσον μας δοθούν έξτρα πόροι.

Οι πιο ορεινές περιοχές ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τον δάκο, σημειώνει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπατσάκης, ενώ ο Παναγιώτης Ντανάκας δεν κρύβει κι εκείνος την ανησυχία του για το ζήτημα.

Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή και σε Μαγνησία – Σποράδες

Λειψή για μια ακόμα χρονιά αναμένεται η ελαιοπαραγωγή (βρωσιμές και λαδοελιές) σε Μαγνησία και Σποράδες, ενώ μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της τοπικής ΔΑΟΚ, κ. Νίκος Λιανός στέκεται στο θέμα του δάκου. Ο ίδιος τονίζει ότι επειδή όλοι οι ελαιώνες δεν έχουν στο φουλ καρποφορία και άλλοι έχουν ενώ άλλοι είναι άδειοι, αποτελούν πιο εύκολη… λεία για το δάκο. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Λιαμός δεν χάνει την αισιοδοξία του για την εφετινή παραγωγή.

Μπίκας Αλέξανδρος
www.agrotypos.gr