Παρασκευή
26
Φεβρουάριος
TOP

Νίκος Κατσαρός: Η Μέλισσα: Σύμβολο της εκστρατείας του εμβολιασμού 

Σύμφωνα με όλα τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα ο Κορονοϊός προήλθε από ανθρωπογενείς παράγοντες, λόγω άκρατης αστικοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και καταστροφής δασών,βιοτόπων,κλπ.Η μέλισσα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα αποτελεί σύμβολο εργατικότητας,πειθαρχείας και αρμονικής συμβίωσης με την φύση.

 Πολλά είναι τα προτερήματα αυτού του απαραίτητου και ξεχωριστού εντόμου για τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει στην βιώσιμη ανάπτυξη.Συνοπτικά αναφέρονται:

Τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τις μέλισσες.

 

Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες.

Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών

Οι μέλισσες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας και βοηθούν στη μείωση της ρύπανσης.

Επίσης αποτελούν προάγγελους επερχόμενων περιβαλλοντικών κινδύνων και είναι δείκτες για την υγεία ενός οικοσυστήματος.

Όμως οι μέλισσες για να επιβιώσουν χρειάζονται ποικιλία ανθοφόρων φυτών.

Η μέλισσα είναι ο εγγυητής της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Σύμβολο της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ιταλία θα είναι ένα αγριολούλουδο, το ηρανθές, με σύνθημα «η Ιταλία ξαναγεννιέται μαζί με ένα λουλούδι».

Το στιλιζαρισμένο, μοβ λουλούδι σχεδίασε ο γνωστός Ιταλός αρχιτέκτονας Τίτο Μποέρι, ο οποίος δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα σύμβολο της Άνοιξης και της αναγέννησης της χώρας, μετά από αυτή την παρατεταμένη, σκοτεινή περίοδο».

Προτείνεται σύμβολο της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ελλάδα να είναι η μέλισσα ,το κόσμημα των Μαλλίων από τους Μινωϊκούς χρόνους  σύνθημα “η Ελλάδα συμβιώνει με την φύση”.

 

 

Νίκος Κατσαρός

π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής New York College