Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι στις καλένδες; Μπουχτίσαμε από λόγια και υποσχέσεις…

Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι στις καλένδες; Μπουχτίσαμε από λόγια και υποσχέσεις…

491
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι έχει τη δική του ιστορία

Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου της Τριφυλίας ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Και πώς να μην είναι πάγιο αίτημα όταν σε αυτό στηρίζεται η ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε αυτή.

Σήμερα ο δρόμος που συνδέει την Κυπαρισσία με τα Φιλιατρά θεωρείται «επαρκής» για την επικοινωνία αυτών των πόλεων, και των παρακείμενων σε αυτές κοινοτήτων, κάτι που δεν ισχύει όμως για την πόλη των Φιλιατρών με αυτή των Γαργαλιάνων. Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι έχει την δική του ιστορία, μια ιστορία η οποία είναι «αιματοβαμμένη», και αποτελεί πεδίο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων στο βωμό της ψηφοθηρίας.

Από το 2009 μόνο λόγια και υποσχέσεις…

Το έργο βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, τον Ιανουάριο του 2009, έχει προταθεί από τη ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου για να ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ, με την προϋπόθεση να είναι ώριμη η μελέτη.  Με τον τότε Νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο, να διαβεβαιώνει ότι όλα ήταν έτοιμα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από το μελετητή Γιάννη Καραδήμα και τον υπεύθυνο μελετών της ΔΕΚΕ Γιώργο Κωστόγιαννη.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012 σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας υπό τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, στην οποία συμμετείχαν και οι τότε δήμαρχοι, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι, «Στο τομεακό του υπουργείου Υποδομών εντάχθηκαν οι δρόμοι Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, Γαργαλιάνοι – Ρωμανού και η παράκαμψη Φιλιατρών».

Στις 8 Απριλίου 2013, ο κ. Τατούλης, κατά την διάρκεια αυτοψίας στο λιμάνι της Κυπαρισσίας είχε αναφερθεί στο θέμα των οδικών αξόνων της Μεσσηνίας σημειώνοντας πως «το επόμενο δίμηνο θα ωριμάσει ο φάκελος για να προχωρήσει και αυτή η ένταξη» .

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 ο κ. Τατούλης στην Κυπαρισσία, στην τοπική γιορτή ανέφερε, «Επίσης, είπε ότι στο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί και η ολοκλήρωση του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, καθώς επίσης δήλωσε ότι μέσα στον Οκτώβριο -2013- θα έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του δρόμου Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά – παράκαμψη Φιλιατρών».

Στις 21 Δεκεμβριου 2017 ο κ. Τατούλης ανέφερε πως, «Μέσα στο 2018, σύμφωνα με το σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής, προς ένταξη έργα είναι η είσοδος της Κορίνθου και η αναμόρφωση της περιοχής του Ισθμού, ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, η ολοκλήρωση του δρόμου Ναύπλιο – Λυγουριό ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια για το δρόμο Πυρί – Γύθειο.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2018, στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στα Φιλιατρά για το εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα είχε αναφέρει:

«Θεωρώ ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι θα ενταχθεί στο πρόγραμμά μας, είναι περίπου προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ. Είναι ένα σπουδαίο, σημαντικό έργο το οποίο απαιτεί ο κ. δήμαρχος αλλά και η τοπική κοινωνία και θα προχωρήσουμε προς σε αυτή την κατεύθυνση.

Στις 27 Φεβρουαριου 2018, κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, ο κ. Τατούλης από το βήμα του ομιλητή ανέφερε πως θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας οι δρόμοι Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι (άμεσα αυτό) και Μεσσήνη – Αρχαία Μεσσήνη.

Ωστόσο, 9 χρόνια μετά… άφαντο παραμένει το έργο της ολοκλήρωσης του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και στελεχών της Περιφερειακής Αρχής.

Εκτός και αν όλοι οι δρόμοι οδηγούν παντού… εκτός από την Τριφυλία!

 

πηγή: www.gargalianoionline.gr