Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Ξεχωριστό! Σύγχρονες δημιουργίες με τσαρούχια και φουστανέλες

1821-2021. Φέτος, η Ελλάδα κλείνει 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Σε μια χρονιά διαφορετική, γεμάτη προκλήσεις από την πανδημία του κορωνοϊού όπου ζήσαμε και ζούμε μια νέα πραγματικότητα, η επέτειος αυτή αποτελεί μια περίοδο που έρχεται να μας εμπνεύσει για το αύριο, θυμίζοντας έννοιες όπως η ελευθερία.

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί ορόσημο για την πορεία του Εθνους μας και η επέτειος 200 χρόνων μια μοναδική αφορμή για να κοιτάξουμε πίσω, αναλογιζόμενοι τα όσα περάσαμε, αλλά και να προχωρήσουμε μπροστά στα επόμενα χρόνια. Με έμπνευση και όραμα, λοιπόν, επιστρέφουμε σε διαχρονικές αξίες που δίνουν νόημα στο σήμερα.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, Ελληνες σχεδιαστές συνομιλούν με το παρελθόν, εμπνέονται από την ιστορία και υπό το πρίσμα μιας φρέσκιας και σύγχρονης ματιάς εκφράζονται μέσω της τέχνης τους. Η πλούσια κληρονομιά μας ξετυλίγεται και μεταμορφώνεται σε ρούχα, σκουλαρίκια, τσάντες και μαντήλια. Καθένα από αυτά ξεχωρίζει για την υψηλή αισθητική και τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει οι Ελληνες δημιουργοί.

Το 1821 εμπνέει την ελληνική μόδα
Ancient Kallos
Η αρχαία ελληνική ομορφιά αποτελούσε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για την Ancient Kallos. Αριστοτεχνικά κεντήματα, ελληνικά σύμβολα και περίτεχνες λεπτομέρειες ενώνονται με εξαιρετικά υφάσματα, ντύνοντας την σύγχρονη γυναίκα, που θέλει να ονειρεύεται την Ελλάδα και τις ημέρες του φωτός της.

Με αφορμή το 1821, η Ancient Kallos δημιούργησε μια νέα capsule συλλογή που εμπνέεται από την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. «Η συλλογή “Bouboulina” εγκωμιάζει και εμπνέεται από την φιγούρα της ηρωίδας, τιμώντας την γυναικεία δύναμη και το ένστικτο», αναφέρει η Ancient Kallos.

Στη συλλογή κυριαρχούν χρώματα που φέρουν τους δικούς τους συμβολισμούς και αφηγούνται τη δική τους ιστορία. «Ριγέ μοτίβα σε λευκές και μπλε αποχρώσεις της ελληνικής σημαίας, το πορφυρό κόκκινο που παραπέμπει στους αγώνες της ελληνικής επανάστασης, το χαρακτηριστικό ελληνικό μπλε του Αιγαίου και φυσικά το διαυγές λευκό».

Η συλλογή Bouboulina εγκωμιάζει και εμπνέεται από την φιγούρα της ηρωίδαςAncient Kallos


«Έμπνευσή μας για την επιλογή των σχεδιαστικών γραμμών αυτής της συλλογής αποτέλεσε η παραδοσιακή φορεσιά της Μπουμπουλίνας με το χαρακτηριστικό λευκό πλαστρόν στο στήθος και την έμφαση στη μέση. Πάρα ταύτα και οι ανδρικές φιγούρες της επανάστασης αποτέλεσαν σημαντική πηγή έμπνευσης αυτής της συλλογής. Ο καθένας μπορεί εύκολα να διακρίνει χαρακτηριστικά από το Φάρεο με το πορφυρό κόκκινο χρώμα του και την χαρακτηριστική μαύρη μακριά φούντα του, τη Φουστανέλα δοσμένη στην θηλυκή εκδοχή της και τη Φέρμελη με το παραδοσιακό χρυσό κέντημα της», προσθέτει.

Η «Bouboulina» Collection απευθύνεται σε όλες τις σύγχρονες γυναίκες ανά τον κόσμο που αγαπούν να φοράνε ρούχα με ξεχωριστή ταυτότητα.

Στην συλλογή «Bouboulina» συμπεριλαμβάνεται το πρώτο χειροποίητο αντικείμενο του brand. Το βάζο Hellas αντλεί έμπνευση από την ελληνική σημαία, με τις πέντε ρίγες να αντιπροσωπεύουν τα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Παράλληλα, το κόκκινο στο εσωτερικό συμβολίζει την αιματοχυσία των ηρώων του 1821, ενώ η μαύρη φούντα συμβολίζει το δάκρυ.

Το μοναδικό αυτό αντικείμενο αποτελεί δημιουργία της καλλιτέχνιδος Αλεξάνδρα Μανουσάκη και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την Ancient Kallos.

Callista
«Κάλλος». Με οδηγό αυτή την αρχαία ελληνική λέξη η Callista Crafts γοητεύει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Οι χειροποίητες τσάντες του ελληνικού luxury brand χρειάζονται ώρες επί ωρών δημιουργίας, καθώς κάθε κομμάτι πρέπει να είναι αψεγάδιαστο. Οι χαρακτηριστικές χειροποίητες ραφές συνδυάζονται με απλότητα και δημιουργούν τσάντες που ποθούν οι γυναίκες.

Για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η Callista εμπνεύστηκε και δημιούργησε το 1821 Pouch, η φουστανέλα με ένα twist. Με έναν έξυπνο, φρέσκο και παραδοσιακό ταυτόχρονα τρόπο, το ελληνικό brand Callista με μία αιφνιδιαστική προσέγγιση στους κώδικες που συνθέτουν την εθνική μας φορεσιά, τη μετατρέπει σε ένα παιχνίδι αποδόμησης που υμνεί την Επέτειο.

«Με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποκωδικοποιώ την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και σχεδιάζω αυτό το πουγκί χρησιμοποιώντας ένα κόκκινο ανάποδο φέσι σαν βάση του και το στολίζω με δερμάτινη φουστανέλα και φούντες του τσαρουχιού», αναφέρει η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου Creative Director Callista.

Κάθε pouch κατασκευάζεται από πολυτελές δέρμα και είναι διακοσμημένο με χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία δια χειρός της ιστορικής Νηματουργίας Μέντης-Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.).

Laskarina
Για την Ειρήνη Αραμπατζίδου η αφήγηση της παράδοσης αποτέλεσε κίνητρο πριν από τέσσερα χρόνια, για να συστηθεί στον κόσμο της ελληνικής μόδας με την «Laskarina». Η σχεδιάστρια «έχοντας ως μούσα την «Καπετάνισσα», Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, δημιουργεί ξεχωριστά κοσμήματα με φούντες, κεντήματα και κλωστές, για τις σύγχρονες ηρωίδες.

«Η Ελληνική παράδοση και η περίοδος της επανάστασης είναι μια τεράστια πηγή έμπνευσης. Για εμένα προσωπικά το ταξίδι αυτό ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, όταν σε μια περίοδο αναζήτησης, αποφάσισα να ασχοληθώ με την συγκεκριμένη περίοδο. Χαίρομαι πολύ που βλέπω όλο και περισσότερο δημιουργούς να ασχολούνται με το 1821 και να αντιμετωπίζουν την ελληνική παράδοση με το σεβασμό που της αρμόζει. Γιατί η ελληνική παράδοση είναι πολλά περισσότερα από το τσαρούχι και την φουστανέλα. Η προσδοκία μου είναι να αναβιώσω τεχνικές που είχαν γίνει παρελθόν και να προσαρμόζω τα σχέδια μου στο σήμερα, με τον πιο σύγχρονο τρόπο», αναφέρει στο iefimerida.gr η σχεδιάστρια.

H ελληνική παράδοση είναι πολλά περισσότερα από το τσαρούχι και την φουστανέλαΕιρήνη Αραμπατζίδου, Laskarina
Για την επέτειο από τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, η Ειρήνη Αραμπατζίδου εμπνεύστηκε από το ποίημα του Αγγελου Σικελιανού «Ωδή στο Μακρυγιάννη» και δημιούργησε ένα επετειακό κόσμημα με πρωταγωνιστή τα πουλιά. Το σύμβολο ελευθερίας και της ειρήνης.

«Για τα 200χρόνια το επετειακό κόσμημα που δημιούργησα είχε σαν πηγή έμπνευσης το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού “Ωδη στο Μακρυγιάννη”. Τα πουλιά κυριαρχούν στην ελληνική παράδοση και στη λαϊκή τέχνη, σαν σύμβολα ελευθερίας ,ειρήνης, αρμονίας και ελπίδας. Ελπίζω όπως το 1821 έτσι και το 2021 να είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας», τονίζει.

Στίχοι από το ποίημα του Αγγελου Σικελιανού «Ωδη στο Μακρυγιάνη» που ενέπνευσε την «Laskarina»

«Τὴ λευτεριά μας τούτη δὲν τὴν ἥβραμε στὸ δρόμο,

καὶ δὲ θὰ μποῦμε εὔκολα στοῦ αὐγοῦ τὸ τσόφλι,

γιατὶ δὲν εἴμαστε κλωσόπουλα, σ᾿ αὐτὸ νὰ ξαναμποῦμε πίσω,

μὰ ἐγίναμε πουλιὰ καὶ τώρα πιὰ στὸ τσόφλι δὲ χωροῦμε».


Grecian Chic
Γυρνώντας τον χρόνο, το 2011, η Έλενα Ζουρνατζή γεύτηκε τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού και γεννήθηκε η ιδέα να συνδυάσει το μετάξι και την κουλτούρα του τόπου μας. Η Grecian Chic εμπνέεται από την καθημερινή ζωή, την ιστορία και τη μυθολογία και δημιουργεί μεταξωτά μαντήλια για τις γυναίκες που εξερευνούν τον κόσμο με στιλ και κομψότητα.

Για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Grecian Chic μας συστήνει εκ νέου ένα μοναδικό φουλάρι, που εμπνεύστηκε πριν επτά χρόνια. Τα «Τσαρούχια» παίρνουν πιο ζωηρά χρώματα και αφιερώνονται στην ιστορία του τόπου μας.

«Το φουλάρι “Τσαρούχια” πρωτοσχεδιάστηκε το 2014 για την collection μου AW14. Φέτος επανακυκλοφόρησε σε εορταστική Limited edition με πιο ζωηρά χρώματα, προσθέτοντας το “Celebrating 200 years”, όπως και την έξτρα long μεταξωτή κορδέλα Twilly εκδοχή», μου λέει η Ελενα Ζουρνατζή, προσθέτοντας: «Ο τσολιάς και το τσαρούχι του είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς, άκρως αναγνωρίσιμη και στο εξωτερικό».

Μπορεί τα δύο αυτά σχέδια να αποτελούν μια ωδή στο παρελθόν μας, ωστόσο, δεν είναι τα μόνα. Στην collection AW2017, η Ελενα Ζουρνατζή είχε σχεδιάσει σε φουλάρι την πίσω όψη του γιλέκου του Εύζωνα, ένα σχέδιο που ταιριάζει απόλυτα με τον φετινό εορτασμό.

Zeus + Δione
1821. Για την Zeus + Δione το έτος αυτό αφορούσε και αφορά τις νέες αρχές. Οι ήρωες και οι ηρωίδες της Επανάστασης άνοιξαν τον δρόμο για την ανεξαρτησία και οδήγησαν στην ίδρυση της χώρας που γνωρίζουμε σήμερα. Η ελληνική εταιρεία ενδυμάτων μέσα από την SS’21 collection της υπό τον τίτλο «1821» τιμά την επέτειο των 200 ετών, αντλώντας έμπνευση από την κουλτούρα και τις ρίζες μας.

Το ελληνικό μπλε κυριαρχεί στην παλέτα των χρωμάτων μαζί με το κόκκινο, το κυπαρισσί και το χρώμα της άμμου. Το signature μετάξι της Zeus + Δione σε μπλε και κυανό εμπνέεται από τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, όπως και οι ρίγες στο τοπ και φόρεμα Hellas.

Το σχέδιο με το ανοιχτό μανίκι που βλέπουμε στις στολές των Ευζώνων ενσωματώνεται σε σακάκια και φορέματα, ενώ ο όγκος της φουστανέλας με τις συμβολικές 400 πιέτες, αποτέλεσε έμπνευση για τη φούστα Toska.

Εκτός από ρούχα, στη συλλογή αυτή συμπεριλαμβάνονται κοσμήματα και σανδάλια. Η Ιλεάνα Μάκρη δημιούργησε κοσμήματα, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή τεχνική Συρματερή, η οποία έχει τις ρίζες της στα Ιωάννινα. Παράλληλα, για πρώτη φορά, η Zeus + Δione συνεργάστηκε με την Ancient Greek Sandals στη δημιουργία σειράς σανδαλιών εμπνευσμένη από τα τσαρούχια.

Πηγή