Τρίτη
27
Σεπτέμβριος
TOP

Σύγχυση με τις μειώσεις ενοικίων τον Μάιο

Σε ανάμενα κάρβουνα κάθονται για μία ακόμα φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς το Υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να εκδώσει την απόφαση με τους δικαιούχους του μηδενικού ενοικίου του Μαΐου και του μειωμένου κατά 40% το οποίο αφορά μόνο όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Και αυτό καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην 10η Μαΐου, αρνούνται να καταβάλλουν ως οφείλουν το ενοίκιο στους ιδιοκτήτες υποστηρίζοντας ότι αναμένουν τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διαπιστώσουν εάν είναι δικαιούχοι της μείωσης ή όχι. Ουσιαστικά, οι ενοικιαστές κωλυσιεργούν δεδομένου ότι οι ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ξεκάθαρες. Το μηδενικό ενοίκιο ισχύει μόνο για όσους συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση και η μείωση κατά 40% μόνο για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο για άγνωστο λόγο καθυστερεί παγίως την έκδοση των σχετικών αποφάσεων δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, σπέρνοντας τη διχόνοια ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είναι ενδεικτικό ότι λογιστικό γραφείο (που γνωρίζει και δίνει οδηγίες σε πελάτες του)  αρνείται να καταβάλει το ενοίκιο του Μαΐου,  υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει απόφαση και να τον εντάξει στους πληττόμενους!

Όπως όλα δείχνουν τα δικαστήρια αναμένεται να γεμίσουν με αγωγές εξώσεων καθώς οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν όχι μόνο να μην εισπράξουν τα ενοίκια τους αλλά και να φορολογηθούν για αυτά.

Δυστυχώς δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Σε εκκρεμότητα είναι και ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες και σχετίζεται με τις υπεκμισθώσεις. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να ανακοινωθεί επιτέλους η τελική λύση στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις όταν μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή).

Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ ζητά στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ με τις οποίες αυτή κρίνει ότι “ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος.”, να προστίθεται και ότι: “Ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας προκύπτει ότι ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολοκλήρου του μισθώματος.”. Με την ρητή αυτή προσθήκη που δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, θα αντιμετωπιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής των οφειλομένων μισθωμάτων από μερίδα των ενοικιαστών που έκαναν μονομερείς μειώσεις ενοικίων, είτε δηλώνοντας ότι δήθεν είναι πληττόμενοι, είτε εντελώς αυθαίρετα και αναιτιολόγητα, και οι δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών απορρίφθηκαν από την ΑΑΔΕ, θα αποφευχθούν οι αμφισβητήσεις και οι δικαστικές αντιδικίες και θα δρομολογηθεί η καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων. Τέλος η αναγραφή της υπενθύμισης αυτής θα βοηθήσει ουσιωδώς και τα δημόσια έσοδα, ενώ αντίθετα  η άρνησή σας για το αυτονόητο, θα αφήσει αβοήθητους τους ιδιοκτήτες στην αυθαιρεσία των ενοικιαστών τους.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ζητούν

1.           Να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ μειώσεων μισθωμάτων μηνός Μαίου, και οι αποζημιώσεις εκμισθωτών των μηνών Απριλίου και Μαίου να προκαταβληθούν βάσει των δηλώσεων του μηνός Μαρτίου, για όσες κατηγορίες μισθώσεων ισχύει μείωση μισθώματος κατά τους αντίστοιχους μήνες.

2.           Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών και να ανοίξει εν συνεχεία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις όλης της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και Μαρτίου 2021.

3.           Να δοθεί παράταση για τη δήλωση λύσης των ανενεργών μισθώσεων ακινήτων μέχρι την έναρξη και κατά τη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.

πηγή: capital.gr