Αρχική ΑΓΡΟΤΙΚΑ Χαμηλότερη μέχρι στιγμής η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου

Χαμηλότερη μέχρι στιγμής η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου

420
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του IOC κάνουν λόγο για μια παραγωγή κοντά στους 1,6 εκατ. Τόνους στην χώρα της Ιβηρικής, μέχρι στιγμής η ισπανική αγορά ελαιολάδου κινείται σχεδόν αποκλειστικά με τα αποθέματα της προηγούμενης ελαιοκομμικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα Agronegocios, η παραγωγή ελαιολάδου κατά το πρώτο δίμηνο της τρέχουσας καμπάνιας, μετά βίας ξεπερνά τους 100.000 τόνους, μια ποσότητα αρκετά χαμηλή συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν εκτοξεύσει την φετινή παραγωγή στους 1,6 εκατ. τόνους.

Φυσικά η φετινές επιδόσεις θα είναι σαφώς αυξημένες συγκριτικά με τις περσινές των Ισπανών, ωστόσο ο καιρός φαίνεται πως δυσκόλεψε και τράβηξε αρκετά πίσω την ούτως ή άλλως όψιμη παραγωγή. Έτσι, η καθυστέρηση της ωρίμανσης των καρπών τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες, σε συνδυασμό με τις βροχές του περασμένου μήνα έχουν επιβραδύνει τη συγκομιδή.

Σημειώνεται δε πως κατά την περασμένη σεζόν, τις ίδιες μέρες, είχαν ήδη παραχθεί πλέον των 218.000 τόνων ελαιόλαδου.

Αυτό που συντηρεί τους Ισπανούς στην αγορά και αφήνει περιθώρια αναμονής στους Ιταλούς εμπόρους είναι το στοκ των περισσότερων των 305.000 τόνων ελαιολάδου, με τον οποίο έκλεισε στις 30 του περασμένου Σεπτεμβρίου η σεζόν του 2017/18. Το στοκ αυτό απαλύνει κάπως αυτήν την μειωμένη προσφορά, μιας και οι αποστολές του προϊόντος στην αγορά κρατάνε έναν καλό ρυθμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Πληροφόρησης και Ελέγχου για τη Διατροφή (ACIA), μέσα σε αυτό το δίμηνο, κάτι παραπάνω από 110.000 τόνους ελαιολάδου έχουν διακινηθεί στην αγορά, εκ των οποίων, περίπου 75.000 τόνοι εκτιμάται ότι αφορούν την κάλυψη της αγοράς του εσωτερικού, ενώ οι υπόλοιποι 35.000 την αγορά του εξωτερικού.

πηγή: agronews.gr