Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ Χαρίτσης: 1.500 στοχευμένες προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση

Χαρίτσης: 1.500 στοχευμένες προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση

457
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στο ρ/σ “Αθήνα 984” και τον δημοσιογράφο Χρίστο Βούζα

 

Για την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ και την εφημερίδα Καθημερινή

– Η τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του ΣΚΑΪ καταδικάζεται απερίφραστα από όλους μας. Είναι μία ευθεία επίθεση στην ελευθεροτυπία και εντέλει στην ίδια τη Δημοκρατία. Η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας πρέπει να γίνεται και να συνεχίσει να γίνεται με δημοκρατικούς όρους, με όρους προγραμματικής αντιπαράθεσης.

 

Για το κλίμα πόλωσης

– Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από κάποιες δυνάμεις αλλαγή της ατζέντας. Αυτές τις μέρες στη Βουλή συζητείται ο προϋπολογισμός. Ηπολιτική αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνει επάνω σε μία προγραμματική βάση ώστε να μπορέσουν οι  Έλληνες πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και να μπορέσουν να διαμορφώσουν την πολιτική τους άποψη.

 

Για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

– Ο κ. Μητσοτάκης κάνει προβλέψεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών εδώ και τρία χρόνια και συνεχώς πέφτει έξω. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, με μία σειρά από μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και μέτρα άρσης αδικιών της μνημονιακής περιόδου. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί, και με αυτή την έννοια οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

 

Για το ενδεχόμενο οι ΑΝ.ΕΛ. να αποσύρουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

– Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει πολύ μεγάλους βαθμούς ανθεκτικότητας, που πολλές φορές εκπλήσσουν με το πώς έχει καταφέρει μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες να σταθεί στα πόδια της και να εφαρμόσει το πρόγραμμα της. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της.

 

Για τις δημοσκοπήσεις 

– Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η διαφορά έχει μειωθεί και αυτό από μόνο του δείχνει μία τάση. Δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση το εργαλείο των δημοσκοπήσεων, όμως βρισκόμαστε σε ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο είναι πάρα πολύ ασταθές και αβέβαιο και αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αφορά το διεθνές περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή φάση. Με αυτήν την έννοια, το σχέδιο αυτό εφόσον βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης αλλάζει και συνολικά το πολιτικό περιβάλλον, θα αλλάξει και την εκλογική συμπεριφορά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει και στις επόμενες εκλογές να είναι πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

 

Για τις αυτοδιοικητικές  εκλογές

– Έχουμε τη μεγάλη ή δυνατότητα και ευκαιρία που μας ανοίγει ο «Κλεισθένης Ι» με την απλή αναλογική, να οδηγήσουμε την αυτοδιοίκηση σε μία νέα εποχή σε μία εποχή στην οποία οι προγραμματικές συγκλίσεις και οι συνθέσεις θα αποτελούν αναγκαία συνθήκη για να λειτουργήσουν με επιτυχία τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Όταν εμείς είμαστε η πολιτική δύναμη και η κυβέρνησή μας είναι αυτή η οποία έφερε την απλή αναλογική, την έκανε νόμο του Κράτους, νομίζω ότι έχουμε και την πολιτική ευθύνη πλέον να πάμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές με αυτούς τους όρους. Άρα να συνομιλήσουμε και να συνεργαστούμε με αυτές τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στις τοπικές κοινωνίες και οποίες έχουν πολλά πράγματα να μας πουν για το πώς πρέπει να πορευτεί η αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια.

 

Για την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο της Αθήνας

– Ο δήμος της Αθήνας είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας και έχει αυξημένο πολιτικό στίγμα στην αυτοδιοικητική μάχη. Είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, την οποία έχουμε, για να συγκροτήσουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα υποστηριχτεί από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα έχει σαφή χαρακτηριστικά ως προς την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων τα οποία μας ενδιαφέρουν, δηλαδή της νεολαίας, των εργαζομένων, με ένα πολύ σαφές αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό στίγμα το οποίο για μας είναι πάρα πολύ κρίσιμο με ανθρώπους οι οποίοι θα εκφράζουν τα κινήματα της πόλης τα οποία ακόμα και μέσα στην περίοδο της κρίσης παραμένουν ενεργά. Βεβαίως να μην ξεχνάμε και μία αυτοδιοικητική κίνηση η οποία πρόσκειται στη στο χώρο της αριστεράς, την «Ανοιχτή πόλη», η οποία είναι και η ιστορικότερη και παλαιότερη αυτοδιοικητική κίνηση της Αθήνας, η οποία βεβαίως πρέπει να έχει και τον πρώτο λόγο στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν αυτό το ψηφοδέλτιο.

 

Για το «σπάσιμο» δήμων

– Αυτό που θα κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε κάποιες λίγες, ελάχιστες εξόφθαλμες περιπτώσεις, οι οποίες πράγματι χρήζουν αντιμετώπισης τώρα. Θα είναι το πολύ πέντε αυτοί οι Δήμοι.

 

Για τις 1.500 στοχευμένες προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση

-Αυτό που κάναμε το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι ακριβώς να επισημάνουμε ότι στο συνολικό σχεδιασμό που κάνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια για τις αναγκαίες προσλήψεις στο Δημόσιο πρέπει και η αυτοδιοίκηση να έχει το δικό της μερτικό σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια κάλυψης των τεράστιων κενών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Καταλήξαμε σε ένα σχεδιασμό ο οποίος έχει τριετή προοπτική, αλλά θα ξεκινά να υλοποιείται από τις αρχές του 2019, το συντομότερο δυνατό. Και μου κάνει εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναφορά του κανόνα 1 προς 5, που βεβαίως δεν θα επέτρεπε να γίνεται η παραμικρή πρόσληψη τα επόμενα χρόνια στους δήμους όλης της χώρας.

 

Για την Προκήρυξη 3Κ/2018 

– Είναι μία προκήρυξη που αποτέλεσε πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας. Για πρώτη φορά στα χρονικά  έχουμε δημόσια προκήρυξη τόσο εκτεταμένη, μιλάμε για περίπου 8.500 προσωπικό στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, στην καθαριότητα και στην ύδρευση. Εμείς από τη μεριά μας ως Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχουμε δώσει κάθε δυνατή βοήθεια προς το ΑΣΕΠ, το οποίο έχει και την απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα για την έκδοση των οριστικών πινάκων. Εμείς περιμένουμε από το ΑΣΕΠ να προχωρήσει πολύ σύντομα στην έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων αυτής της πολύ σημαντικής προκήρυξης.