Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Άγιε μου Βασίλη, θέλω να γίνω Δήμαρχος!

Η απλή αναλογική, οι αλλαγές που συνολικά έχουν έλθει μέσα από τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον σε τοπικό επίπεδο, δημιουργούν ένα σκηνικό -κατά πολλούς- αχαρτογράφητο.

Πέραν όμως των ζητημάτων που άπτονται αποκλειστικά με τους δημοτικούς συνδυασμούς και τους υποψηφίους Δημάρχους, τουλάχιστον σε επίπεδο κάλυψης των απαιτούμενων προϋποθέσεων όχι μόνο συμμετοχής αλλά διεκδίκησης της πρωτιάς, πολλά είναι εκείνα που το αμέσως επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα συμβούν, δρομολογώντας τις εξελίξεις που επί της ουσίας θα μας οδηγήσουν στις κάλπες του 2019.

Κι αν η αναζήτηση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων προκαλεί στις περισσότερες περιπτώσεις πονοκέφαλο, είναι βέβαιο ότι στην πορεία προς τις εκλογές, τόσο μέσα από συμμαχίες – συνεργασίες, όσο και μέσα από… αποχωρήσεις υποψηφίων, η όλη υπόθεση θα εξομαλυνθεί. Τη στιγμή μάλιστα που -για παράδειγμα στην Καλαμάτα- δυο-τρεις συνδυασμοί έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, η πίεση για τους υπόλοιπους, λίγους μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση αυξάνει διαρκώς.

Πάντως εκτός από την όποια… πλάκα και τον… χαβαλέ που γίνεται στα καφενεία και τις γειτονίες της πόλης, το πραγματικό ενδιαφέρον εστιάζεται στα όσα οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν. Κι εκεί θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί, μιας και οι δημότες πλέον είναι υποψιασμένοι, δεν αρέσκονται στις… χρυσόσκονες και στα μεγάλα λόγια, αλλά επιζητούν ανθρώπους που να μπορέσουν να αφουγκραστούν την… καθημερινότητα, ανθρώπους που να δίνουν λύσεις στα πολλά μικρά που είναι τα πλέον δύσκολα για ορισμένους μεγαλο-πιασμένους, για ανθρώπους που θα… σκύψουν στη γειτονιά ή για την ακρίβεια για ανθρώπους που θα κάνουν τη γειτονιά και πάλι επί-κεντρο. Μα πάνω απ’ όλα για ανθρώπους που με τις πολιτικές τους θα κάνουν τους δημότες να είναι υπερήφανοι για τον τόπο τους.

Σε κάθε περίπτωση, αν και στην πολιτική τα… θαύματα έχουν μειωθεί, πολλοί είναι εκείνοι που φέτος με μεγαλύτερη προσμονή αναμένουν τον Santa Claus, ελπίζοντας η ευχή τους να πιάσει τόπο!

Κώστας Β. Τσερεντζούλιας