Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ «ξεκλειδώνει» το επόμενο 12μηνο το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Σε στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης, μετατρέπονται οι επιδοτήσεις για ανακαίνιση κατοικιών και κτιρίων με όρους ενεργειακής αποδοτικότητας. Την ανάγκη ανέδειξε η υγειονομική κρίση, ενώ αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργειακή εξοικονόμηση, στοχεύοντας στον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών ανακαινίσεων για την επόμενη δεκαετία.

Από τις νέες επενδύσεις:

  • θα βελτιωθεί δραστικά η ποιότητα ζωής των ενοίκων και όσων χρησιμοποιούν τα κτίρια,
  • θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη,
  • θα ενταθεί η ψηφιοποίηση,
  • και θα ενισχυθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των υλικών.

Ο ευρωπαϊκός στόχος

Όπως υπενθύμισε η κ. Σδούκου, «όλα αυτά γίνονται για να εκπληρωθεί ο ευρωπαϊκός στόχος (στον  οποίο έχει δεσμευτεί και η Ελλάδα) για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Για να επιτευχθεί ο στόχος, προαπαιτούμενο είναι να μειωθούν –σε επίπεδο ΕΕ- οι ρύποι από τα κτίρια σε ποσοστό 60% και η ενεργειακή κατανάλωση κατά 14%. Επομένως,  αν θέλουμε να βαδίσουμε προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον  έως το 2050, πρέπει να επενδύσουμε στην ανακαίνιση των κτιρίων. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Ο δεύτερος λόγος είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι οι επενδύσεις στα κτίρια δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και κινητοποιούν επενδύσεις που βασίζονται συχνά σε τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού, δημιουργούν ζήτηση για εξοπλισμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και προσφέρουν μακροπρόθεσμη αξία στα ακίνητα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι έως το 2030, θα μπορούσαν να ανακαινιστούν 35 εκατομμύρια κτίρια και να δημιουργηθούν μέχρι και 160. 000 επιπλέον πράσινες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και γι’ αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας να ανέβουμε στο  «Κύμα Ανακαινίσεων». Κι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που προβλέπει για φέτος τη διάθεση πόρων ύψους 850 εκατ. ευρώ.  Την ίδια στιγμή, διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις από το Ταμείο Ανάκαμψης 3 δισ. ευρώ μόνο για δράσεις τύπου «Εξοικονομώ», και ο στόχος μας είναι να παρουσιάζουμε κάθε χρόνο ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και τούτο διότι έχουμε δεσμευτεί να αναβαθμίζουμε 60.000 κατοικίες κάθε χρόνο, ώστε έως το 2030, ο αριθμός αυτός να φθάσει στις 600.000 κατοικίες.

Όροι και προϋποθέσεις

Όπως εξήγησε, «Ακριβώς επειδή προσφέρουμε αρκετά υψηλά ποσοστά επιδοτήσεων, δεν μπορούμε να «σκορπάμε»  αφειδώς τα χρήματα. Για τον λόγο αυτό έχουμε θέσει αυστηρές προδιαγραφές, όπως π.χ. την αναβάθμιση του σπιτιού κατά τρεις ενεργειακές κλάσεις ως προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα». Υπογράμμισε επίσης τα καινούρια στοιχεία του προγράμματος στο σκέλος των ηλεκτρομηχανολογικών παρεμβάσεων που αφορούν στην επιλεξιμότητα συστημάτων για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που θα συνεργάζονται με τα συστήματα παραγωγής. «Σε συνέχεια του νόμου περί ηλεκτροκίνησης, επιδοτούμε και σε αυτό το πρόγραμμα τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Επιδοτούμε επίσης τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων αλλά και των ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες, ώστε να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση ενέργειας που επιβαρύνει τους κοινόχρηστους λογαριασμούς των πολυκατοικιών».

Αναφερόμενη τέλος ειδικότερα στις πολυκατοικίες, επισήμανε ότι από φέτος εισάγεται μια δεύτερη κατηγορία παρεμβάσεων που αφορούν μόνο στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών και δεν απαιτούν παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα. «Και καθώς έχουμε προβλέψει ξεχωριστό προϋπολογισμό και ξεχωριστές ημερομηνίες για τις πολυκατοικίες, είμαι σίγουρη ότι και σε αυτό το τομέα, το νέο πρόγραμμα θα αποδειχθεί αισθητά βελτιωμένο και πιο ελκυστικό από τα προηγούμενα», κατέληξε η κ. Σδούκου.

www.newsit.gr