Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Έτσι θα λειτουργήσει το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για εργαζόμενους και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα

Η απασχόληση είναι ένας από τους τρεις πυλώνες του σχεδίου που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, το οποίο περιλαμβάνει εργοδότες και εργαζόμενους.

Το σχέδιο που φέρει την κωδική ονομασία ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και ως βασική του επιδίωξη είναι να μπει ανάχωμα στην έκρηξη της ανεργίας.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, που έχουν μείωση τζίρου πάνω από 20% κατά την περίοδο της κρίσης ανεξαρτήτως ΚΑΔ.  Το πρόγραμμα θα έχει περιορισμένη διάρκεια. Θα ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η επέκτασή του.

Οι άξονες του προγράμματος

Το νέο πρόγραμμα θα στηρίζεται στους εξής άξονες:

  • Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο  θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
  • Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου που θα χάνει για τις ώρες που δεν εργάζεται.
  • Όριο ασφάλειας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν  η καθαρή αμοιβή μετά την μείωση του ωραρίου εργασίας  υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
  • Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
  • Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Παραδείγματα

Ας δούμε πως αυτό λειτουργεί στην πράξη με συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Εάν κάποιος εργαζόμενος έχει μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ αι ο εργοδότης του τον θέσει σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου κατά το ήμισυ, τότε ο εν λόγω εργαζόμενος θα λάβει ως μισθό 500 ευρώ. Το 60% των υπολοίπων 500 ευρώ που θα χάσει ο εργαζόμενος λόγω του μειωμένου ωραρίου θα καλυφθεί από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει στον εργαζόμενο 300 ευρώ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλο θα αμείβεται για τέσσερις μήνες από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο με 800 ευρώ το μήνα. Ο μισθός του θα μειωθεί κατά 200 ευρώ και θα εργάζεται με μειωμένο κατά 50% ωράριο. Η ασφαλιστική του κάλυψη ωστόσο θα είναι για τα 1.000 ευρώ.
  • Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίες αποδοχές 800 ευρώ μπαίνει σε καθεστώς μειωμένου κατά 40% ωραρίου εργασίας. Με τη μείωση του ωραρίου εργασίας ο μισθός του υπαλλήλου μειώνεται στα 480 ευρώ από 800 ευρώ. Το 60% των απωλειών που θα έχει ο εργαζόμενος θα καλυφθεί με επιδότηση από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα τον καλύψει για άλλα 288 ευρώ και ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα λαμβάνει το μήνα 768 ευρώ. Και αυτός ο εργαζόμενος θα ασφαλιστεί για 800 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με αποδοχές 700 ευρώ και ωράριο μειωμένο κατά 50%. Θα λάβει από τον εργοδότη 350 ευρώ. Από το κράτος θα λάβει το 60% των υπολοίπων 350 ευρώ, δηλαδή 210 ευρώ, άρα σύνολο 560 ευρώ. Επειδή όμως το χαμηλότερο όριο είναι τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού, το κράτος θα πληρώσει άλλα 90 ευρώ, ώστε α φτάσει το συγκεκριμένο ποσό.

Στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή την περίπτωση, θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

www.newsit.gr