Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Αίσιο τέλος… στο παρά πέντε της προθεσμίας – Πάνω από 30.000 νέοι υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ φέτος

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2018, παρά τον αρχικό πανικό για την αναγραφή των ΑΤΑΚ και τον μεγάλο όγκο των δηλώσεων που τελικά οριστικοποιήθηκε σχεδόν στο παρά πέντε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ύπαιθρος Χώρα», δύο ιδιαίτερα θετικά συμπεράσματα προκύπτουν μέχρι στιγμής: ότι μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των παραγωγών που εγκαταλείπουν κάθε χρόνο το σύστημα και ότι πάνω από 30.000 νέοι παραγωγοί υπέβαλαν δήλωση τη φετινή χρονιά, μπολιάζοντας την ελληνική γεωργία με νέο αίμα.

Όπως προέβλεπε ο σχετικός κανονισμός, τη 15η Ιουνίου έληξε και η μηνιαία παράταση για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Η διαδικασία συλλογής ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και όλοι οι παράγοντες του έργου συντείνουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι η φετινή συλλογή δηλώσεων εξελίχθηκε απολύτως ομαλά.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της πορείας οριστικοποιήσεων, η οποία και καταδεικνύει τη συνήθεια μερίδας των παραγωγών να σπεύδουν την τελευταία στιγμή. Σχεδόν το 1/4 των δηλώσεων οριστικοποιήθηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες, δημιουργώντας μεγάλο φόρτο εργασίας στα ΚΥΔ, χωρίς πάντως να παρατηρηθούν αρρυθμίες στη λειτουργία τους.

Σημαντική κινητοποίηση, πάντως, υπήρξε το τελευταίο διάστημα από τον Φορέα Συντονισμού, τα ΚΥΔ, αλλά και, κυρίως, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των «αμελών» παραγωγών. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ενημερώσεις του έκανε σαφές ότι πέραν της 15ης Ιουνίου οι δηλώσεις θα υποβάλλονται με ποινή 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης και καμία παράταση δεν είναι δυνατή. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των παραγωγών που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν εμπρόθεσμη δήλωση είναι εξαιρετικά μικρός και υπολογίζεται σε ποσοστό μικρότερο του 0,5% του συνόλου των 640.000 αιτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοτικά στοιχεία, οι αριθμοί είναι μάλλον αισιόδοξοι για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή της τρέχουσας ΚΑΠ, καθώς παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση στη μείωση του αριθμού των δικαιούχων ενισχύσεων. Όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα, από το 2014 και μετά η μείωση του αριθμού των δηλώσεων ΟΣΔΕ ήταν σημαντική, καθώς περίπου 30.000 παραγωγοί (4,0%-4,5%) εγκατέλειπαν το σύστημα κάθε χρόνο. Μετά από τρία έτη, αυτή η τάση δείχνει να επιβραδύνεται σημαντικά, καθώς για φέτος η μείωση είναι κάτω του 2% (14.500 παραγωγοί).

Αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η διανομή δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα για δεύτερη συνεχή χρονιά, ένα μέτρο που δίνει κίνητρο σε νέους παραγωγούς να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα πάνω από 30.000 νέοι παραγωγοί να υποβάλουν για φέτος δήλωση. Τα στοιχεία των περίπου 40.000 μεταβιβάσεων επιβεβαιώνουν την τάση αυτήν, καθώς δύο στους τρεις μεταβιβαστές είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η διαδικασία, πάντως, δεν έχει ολοκληρωθεί και μένει να δούμε και τα ποιοτικά στοιχεία για να έχουμε τη συνολική εικόνα. Όλο το επόμενο διάστημα, έως και τη 10η Ιουλίου, η επεξεργασία των δηλώσεων εντείνεται, ώστε να διορθωθούν σφάλματα και παραλείψεις που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην πληρωμή των δικαιούχων. Η περίοδος του εντοπισμού και διασταύρωσης των λαθών και της εντατικής διόρθωσης –«αποσφαλμάτωση» ονομάζεται από τους τεχνικούς– ουσιαστικά μόλις ξεκίνησε και η αποτελεσματικότητά της θα κρίνει την τελική ποιότητα των δηλώσεων και, βέβαια, το ύψος του τσεκ για τον κάθε παραγωγό.

ypaithros.gr