Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

ΑΔΜΗΕ: ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ στις κοινοπραξιες που ανέλαβαν τα έργα του «Διαδρόμου Β’» στην Πελοπόννησο

Σε μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για τον ΑΔΜΗΕ, δυο ακόμη σημαντικά έργα, που αφορούν αυτή τη φορά το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς, παίρνουν μπρος, στα πλαίσια της αναβάθμισης του δικτύου της Πελοποννήσου.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών που προσέλκυσαν ισχυρό ενδιαφέρον, αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι τόσο για το Κέντρο Υψηλής Τάσης Κορίνθου όσο και για την εναέρια Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος, εμπλουτίζοντας το πακέτο έργων υπό κατασκευή του Διαχειριστή, το οποίο υπερβαίνει πλέον τα 500 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σε φάση κατασκευής εισέρχονται δυο από τα βασικά έργα του λεγόμενου «Διαδρόμου Β’» της Επέκτασης του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο, με την επιλογή των αναδόχων για το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην Κόρινθο και για την εναέρια Γραμμή Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το νέο ΚΥΤ.

Ο ΑΔΜΗΕ προκήρυξε δυο διαγωνισμούς, έναν για τη Γραμμή Μεταφοράς και έναν για το νέο ΚΥΤ, που διενεργήθηκαν ταυτόχρονα το προηγούμενο διάστημα. Και στους δυο υπήρξε ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού να συμβάλλει καθοριστικά στην εξασφάλιση σημαντικής έκπτωσης έναντι της τιμής εκκίνησης, ιδίως στον διαγωνισμό για το ΚΥΤ Κορίνθου, όπου εκδηλώθηκε έντονος οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο διαγωνισμό για την μελέτη και κατασκευή του KYT GIS 400 kV/150 kV Κορίνθου συμμετείχαν η σύμπραξη ΤΟΜΗ-Hyosung, η σύμπραξη MYTILINEOS-SIEYUAN, η ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την Siemens, η σύμπραξη Grid Solutions Hellas-ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ και η Linxon.

Μειοδότης αναδείχθηκε η σύμπραξη MYTILINEOS-SIEYUAN με τίμημα 20,6 εκατ. ευρώ, το οποίο ενσωματώνει έκπτωση 24% επί της τιμής εκκίνησης (27,05 εκατ. ευρώ).

Στο διαγωνισμό για την κατασκευή της εναέριας ΓΜ 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος συμμετείχαν η κοινοπραξία ΑΤΕΡΜΩΝ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η κοινοπραξία Electromontaj-ΘΕΜΕΛΗ και η κοινοπραξία Consorzio Italia 2000.

Η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού ήταν τα 28,9 εκατ. ευρώ και μειοδότησε η κοινοπραξία ΑΤΕΡΜΩΝ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ καταθέτοντας προσφορά 26,07 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί της τιμής εκκίνησης (29 εκατ. ευρώ).

Τα παραπάνω έργα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021 και θα αναπτυχθούν σε συνδυασμό με τα έργα του «Διαδρόμου Α» που αφορούν την επέκταση του Συστήματος προς την Πελοπόννησο (που θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου), που αναμένονται να περατωθούν έως το τέλος του 2019 αίροντας πλήρως τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι ο  «Διάδρομος Β» θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή νέας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου στην Αττική, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com