Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Αναδρομικά : Τα ψιλά γράμματα και οι κρίσιμες ημερομηνίες καταβολής τους

«Κλείδωσαν» χθες οι ημερομηνίες πληρωμής των παλιών αναδρομικών, τα οποία θα καταβληθούν (μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου) από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου. Επειδή μεσολαβεί η αργία της 28ης Οκτωβρίου (Τετάρτη), τα αναδρομικά και οι συντάξεις της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020 θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα. Τα αναδρομικά θα έχουν μόνο την κράτηση για ασθένεια και δεν θα φορολογηθούν με 20%, αλλά ο φόρος που αναλογεί θα υπολογιστεί την άνοιξη του 2021 με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016, όπου ανάγονται τα αναδρομικά του 11μήνου. Αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα δοθούν σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012, από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Επιστροφές από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις θα λάβουν 350.000 συνταξιούχοι του δημόσιου και 750.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Τονίζεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν θα λάβουν αναδρομικά, καθώς δεν επιστρέφονται οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των δώρων.

«ΤΑ ΝΕΑ» απαντούν στις ερωτήσεις που έχουν θέσει οι αναγνώστες σχετικά με την επικείμενη καταβολή των αναδρομικών:

Πότε και πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά;

Με χθεσινή του απόφαση το ΔΣ του ΕΦΚΑ καθόρισε τις ημερομηνίες καταβολής των αναδρομικών παράλληλα με την πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου – όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» – ως εξής:

– Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Νοεμβρίου την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) και τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).

– Ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

– Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

– Το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

– Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

– Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.
– Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

– Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα. 

Πώς θα δοθούντα αναδρομικά ποσά στους διπλοσυνταξιούχους;

Αναδρομικά δύο ταχυτήτων από τις κύριες συντάξεις τους θα έχουν οι διπλοσυνταξιούχοι, που εισπράττουν μία κύρια σύνταξη από τον δημόσιο και μία από τον ιδιωτικό τομέα. Χιλιάδες επιστήμονες που εργάζονταν στο Δημόσιο αλλά ασφαλίζονταν παράλληλα και στα πρώην Ταμεία των κλάδων τους λόγω ιδιότητας θα λάβουν τώρα αναδρομικά και από τις δύο συντάξεις ως εξής:

– Από την κύρια σύνταξη που εισπράττουν από το Δημόσιο θα τους επιστραφεί μόνο η μείωση του Ν. 4093 του 2012 – μείωση της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων και επικουρικών αντίστοιχα.

-Από την κύρια σύνταξη που εισπράττουν από το πρώην ΕΤΑΑ θα τους επιστραφούν οι μειώσεις των Ν. 4051 και 4093 του 2012. Η περικοπή του 4051/2012 αφορά τη μείωση 12% στο τμήμα του αθροίσματος των κύριων συντάξεων που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

Συνεπώς, οι διπλοσυνταξιούχοι χάνουν – όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι του Δημοσίου – το ποσό της μείωσης του Ν. 4051 του 2012 όπως αυτό είχε επιβληθεί ως περικοπή στη σύνταξη του Δημοσίου. Δηλαδή ο διπλοσυνταξιούχος που είχε μείωση του Ν. 4051 του 2012 και στη σύνταξη του δημόσιου και στη σύνταξη του ιδιωτικού τομέα θα λάβει πίσω μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στη σύνταξη του ιδιωτικού τομέα και για τις δύο περικοπές. Η φόρμουλα αυτή ισχύει για:

– Γιατρούς του ΕΣΥ που ασφαλίζονταν σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ (υγειονομικοί)

– Μηχανικούς του Δημοσίου που ασφαλίζονταν σε Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί)

– Δικαστικούς υπαλλήλους και δικηγόρους του Δημοσίου που ασφαλίζονταν σε Δημόσιο και Ταμείο Ασφάλισης Νομικών

Τι ισχύει για τα αναδροµικά των συντάξεων χηρείας;

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ. Συνεπώς, οι κληρονόμοι δικαιούνται αναδρομικά με τρεις προϋποθέσεις:

– Ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή είτε ολόκληρο είτε μέρος από το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

– Εχουν νόμιμο ποσοστό κληρονομικού δικαιώματος.

– Υποβάλλουν αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιάξει ο e-ΕΦΚΑ. Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός. Οπως αναφέρουν οι Υπουργικές Αποφάσεις, ο έλεγχος πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τους κανόνες δειγματοληψίας που ορίζονται από τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, στις οποίες και αποστέλλονται τα αποτελέσματα. Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Τι θα γίνει με τις αγωγές που έχουν ασκηθεί ή θα ασκηθούν;

Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, όσοι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές θα λάβουν αυτά τα οποία θα τους καταβληθούν, που θα αφορούν περικοπές κύριας σύνταξης, και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους για ό,τι δεν τους καταβληθεί, που αφορά περικοπές του κρίσιμου 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) για δώρα, επικουρικές κ.λπ. Υπάρχει βέβαια και κατηγορία συνταξιούχων που δεν θα λάβουν τίποτα τώρα (χαμηλοσυνταξιούχοι) και προφανώς θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους κανονικά. Παράλληλα – προσθέτει ο Δημήτρης Μπούρλος – η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θέτει φραγμό στη δικαστική διεκδίκηση για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 31-7-2020, για τους δε συνταξιούχους του Δημοσίου ο φραγμός τίθεται για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 8-10-2020. Βεβαίως οι φραγμοί που τίθενται από τις σχετικές διατάξεις θα κριθούν όσον αφορά τη συνταγματικότητά τους από τα αρμόδια δικαστήρια, δεδομένου ότι αναμφίβολα θέτουν περιορισμούς στο δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ