Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Ανασχηματισμός πριν τον χειμώνα

Γράφει ο Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος από το www.in.gr

Του προέδρου Κυριάκου του έχουν πέσει πολλά στο κεφάλι το τελευταίο διάστημα, και διαπιστώνει επίσης ότι σε αρκετά σημεία ο κρατικός μηχανισμός, δεκαπέντε μήνες μετά τις εκλογές του 2019, έχει αρχίσει και ρετάρει. Οτι υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εξαγγελιών, αλλά υπάρχει και τέλμα σε διάφορα που έχουν ξεκινήσει. Και τι σκέφτεται να κάνει; Μα ό,τι και κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον ρόλο του, και το αξίωμά του: ανασχηματισμό.

Πολυφορεμένο το ρουχαλάκι, δεν λέω, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Και οι πληροφορίες που έφτασαν στα αφτιά μου, επιμένουν πως ο πρόεδρος Κυριάκος θα το επιχειρήσει το εργόχειρο, σε λιγότερο από έναν μήνα – εκεί κατά τις 15 Οκτωβρίου. Και θα είναι ανασχηματισμός πραγματικός, όχι τα διμήνου πασαλείμματα. Για να μηδενίσει το κοντέρ, λέει, και να αντλήσει δυνάμεις για τον (πολύ) δύσκολο χειμώνα που επέρχεται. Χειμώνα της ύφεσης, της πανδημίας και των lockdown…

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Διάβασα μεσοβδόμαδα κάτι δηλώσεις του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλου, του αγοριού με τη μακριά γλώσσα και την κοντή σκέψη. Επέλεξε – κατά τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ που έχει χαράξει αυτοπροσώπως ο αρχηγός Αλέξης – να την πέσει στην κυβέρνηση ότι και καλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, Και πως άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Και μετά μπήκε σε βαθιά νερά, τα οποία δεν γνωρίζει – βλέπεις τα θέματα αυτά δεν είναι και το φόρτε της κυρίας Μάρης Παπασπύρου, της πρώην επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης, την οποία συχνά συμβουλεύεται – περί του αριθμού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κ.λπ. κ.λπ…

Οχι πως τον αδικώ, είναι άλλωστε πολλοί εκείνοι που τα έχουν μπερδέψει ως προς αυτό, τα πράγματα. Και αν είσαι και αντιπολίτευση και τα βλέπεις και πίσω από τα σχετικά γυαλιά, άσ’ τα να πάνε. Σκέτη διαστρέβλωση…

Τι ισχύει με τις ΜΕΘ

Προς γνώσιν Τζανακόπουλου, και πολλών εξ ημών και υμών που θα ήθελαν προφανώς να γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στον κρίσιμο αυτό τομέα, την ώρα που η πανδημία δείχνει τα δόντια της, έσπευσα να ενημερωθώ επί του συγκεκριμένου που απαντά και στο ερώτημα: πόσες ΜΕΘ έχουμε επιτέλους διάολε σήμερα, στη χώρα;

Ρώτησα, έμαθα: σήμερα, οι εν λειτουργία ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι 941.

Εξ αυτών

  • οι 685 προορίζονται για ασθενείς οι οποίοι πάσχουν είτε από διάφορα νοσήματα
  • είτε μεταφέρονται εκεί βαριά τραυματισμένοι σε ατυχήματα
  • οι υπόλοιπες 256 αφορούν αποκλειστικά ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα Covid-19. Από αυτές τώρα τις ΜΕΘ είναι ελεύθερες, και αναμένουν να καλυφθούν οι 170, οι οποίες είναι διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές της χώρας
  • 409 από τις κλίνες ΜΕΘ γενικών νοσημάτων και κορωνοϊού λειτουργούν στην Αττική. Από αυτές οι 302 διατίθενται για πολυτραυματίες και ασθενείς άλλων νοσημάτων και οι 107 αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19. Οπως μας ενημέρωσε η κυρία Κοτανίδου, η λοιμωξιολόγος, προχθές, μόλις το 30% είναι ελεύθερες. Οι υπόλοιπες έχουν καταληφθεί ήδη από νοσούντες…

Πέραν αυτών, προετοιμάζονται εντατικά για να λειτουργήσουν και να προστεθούν στο αντί Covid σύστημα μέχρι το τέλος του έτους άλλες 236.

Πρόκειται για ΜΕΘ οι οποίες κατασκευάζονται με δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Βαγγέλη Μαρινάκη, της εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου, της Σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, αλλά και της Βουλής των Ελλήνων στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Με την προσθήκη αυτών των υπό κατασκευή ΜΕΘ η χώρα θα έχει φτάσει τις 1.200 μόνιμες κλίνες Εντατικής.

Οφείλω να επισημάνω ότι ο Βασίλης Κικίλιας έχει θέσει επικεφαλής της υλοποίησης του έργου για τις καινούργιες ΜΕΘ την καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας κυρία Αναστασία Κοτανίδου.

Και κλείνω με κάτι που θα συνταράξει μερικές αθώες ψυχές που διερωτώνται μήπως επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλύτερα τα πράγματα; Οχι δεν ήταν, ενημερώνω. Σε ολόκληρη τη χώρα, και χωρίς να παίζει κορωνοϊός στη σκηνή, οι ΜΕΘ ήταν 526. Μόνο…

Εδώ ακριβώς ήθελα να καταλήξω: να μιλάνε όλοι, αλλά να μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ και το κατά πόσο είναι ικανό να αντεπεξέλθει στις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, πάει πολύ, ρε φίλε…

(Ακόμη και τα πεζοδρόμια της οδού Αριστοτέλους, όπου και το υπουργείο Υγείας, τρίζουν όταν ακούν για τα τεσσεράμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, με Πολάκη υπουργό. Πλάκα κάνουμε τώρα;)

Παίζει με τη φλόγα

Με τα νεύρα του προέδρου Αλέξη παίζει το τελευταίο διάστημα ο «πολλά βαρύς και όχι» Πολάκης, και όπως μου έλεγε προχθές φίλος μου συριζαίος «αυτό δεν είναι και πολύ υγιεινό» για τον πρώην υπουργό, ο οποίος δεν έχει καταλάβει ότι «αν το παρατραβήξει το σχοινί μπορεί να δει και την πόρτα της εξόδου».

Αφορμή για όλο αυτό αποτέλεσε η πρωτοβουλία του «πολλά βαρύ» κ.λπ. κ.λπ. να υπερασπιστεί τη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είπε κάτι απίστευτα σε βάρος του Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα ακόμη και ο Τσίπρας να τα πάρει, και να ζητήσει από τη Γεροβασίλη, τη γραμματέα της ΚΟ, να την καλέσει και να της ζητήσει εξηγήσεις. Η Θεοδώρα εκούσα άκουσα έδωσε τις εξηγήσεις, η Γεροβασίλη της είπε «πολύ καλά Θεοδώρα μου, γράφ’ τα μας και σε μια δήλωση», η Θεοδώρα έγραψε τη δήλωση, και κάπου εκεί… πετάχτηκε ο «πολλά βαρύς» κ.λπ. κ.λπ. ως προστάτης άπορων κορασίδων, στη μέση. Και δεν είναι που υπερασπίστηκε την άλλη, είναι που είπε και δυο κουβέντες παραπάνω, οι οποίες – εγκύρως αναφέρω – εκνεύρισαν τα μάλα τον αρχηγό. Τι είπε; Τα ακόλουθα πολύ ωραία που είχαν αποδέκτη τον Τσίπρα: «Διαβάστε τη δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη και ΑΚΟΥΣΤΕ το ηχητικό και μην εκφράζετε τον «αποτροπιασμό» σας για ΜΠΟΥΡΔΕΣ!!!!!!

ΕΛΕΟΣ με την «ευαισθησία» που δεν εδράζεται και πουθενά!!!»…

Τούρμπο ο άλλος. Ε, όχι να τρώει «πέσιμο» και από τον Πολάκη. Πολύ πάει…

Γενέθλια

Μια βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση μας κατέλαβε στις αρχές της εβδομάδας όλους εμάς τους παρεπιδημούντες την Πλατεία Κολωνακίου, διότι το αγαπημένο μας καφέ, το λατρεμένο Da Capo, έκλεισε 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Κεράκια δεν σβήστηκαν, αλλά όλοι όσοι μαζευόμαστε σχεδόν καθημερινά γύρω από την «Ιερή Κολώνα» θυμηθήκαμε ιστορίες και πρόσωπα, ζώντα και τεθνεώτα, που πέρασαν από εκεί, αλλά οι αναμνήσεις δεν είχαν τον χαρακτήρα μνημοσύνου. Αντιθέτως είχαν κάτι το ευφρόσυνο, διότι από εκεί – δίπλα μας, μαζί μας – «πέρασαν» πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, καλλιτέχνες, ζωγράφοι, άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου, δημοσιογράφοι. Να απολαύσουν έναν αρωματικό εσπρέσο και ένα τραγανό κρουασάν βουτύρου, και να νιώσουν νοερά ότι για μια στιγμή, για μια μόνο στιγμή, βρίσκονται σε ένα καφέ του Μιλάνου ή της Ρώμης. Και κάπως έτσι έγινε το Da Capo συνώνυμο του καλού γούστου, αλλά και σημείο συνάντησης της πολιτικής, της οικονομίας και της ιντελιγκέντσιας του τόπου.

Να μας ζήσεις Da Capo – χιλιόχρονο. Να σε χαιρόμαστε…