Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Ανθεκτικότερες στην κακοκαιρία αποδείχτηκαν Κορωνέικη και Αδραμυτιανή

ε τις δακοκτονίες ακόμη σε εξέλιξη, περίπου στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη τοποθετούν οι παραγωγοί τη συγκομιδή του κύριου όγκου των ελιών ελαιοπαραγωγής. Οι αυξημένοι δακοπληθυσμοί, σε συνδυασμό με τις άσχημες για την καλλιέργεια καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας φέρνουν μειωμένη παραγωγή, με τους καλλιεργητές να ανησυχούν για το φετινό εισόδημά τους καθώς και για την καταβολή αποζημιώσεων για τις απώλειες της παραγωγής τους, την ίδια στιγμή που ακόμη εμπορεύονται τα περσινά αποθέματα. Μαυροελιά, Αθηνοελιά και Κολοβή φαίνεται να υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές, ενώ πιο ανθεκτικές μέχρι στιγμής δείχνουν οι ποικιλίες της Κορωνέικης και της Αδραμυτιανής ελιάς.

Κολοβή σε μαύρο φόντο

Στη Λέσβο, οι ελαιοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν μία από τις δυσκολότερες χρονιές τους, καθώς η εικόνα των ελαιώνων της Κολοβής ποικιλίας στις νότιες περιοχές του νησιού είναι αποκαρδιωτική. «Υπάρχουν περιοχές όπου καθ’ ολοκληρία οι ελιές χάθηκαν και όσες υπάρχουν σε κάποια δέντρα τις επόμενες ημέρες θα πέσουν. Πολλοί από τους παραγωγούς μπορεί να μη βγάλουν ούτε το λάδι για το σπίτι τους» επεσήμανε ο Χρήστος Κουτλής, πρόεδρος του ΑΣ Ακρασίου Λέσβου, αποδίδοντας το πρόβλημα στην αυξημένη δακοπροσβολή που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και ενισχύθηκε από τις βροχοπτώσεις. «Φέτος, θα μπορούσαμε να έχουμε τουλάχιστον 6.000-7.000 τόνους ελαιόλαδο, αλλά πλέον ούτε λόγος, το νησί ζήτημα να μαζέψει 2.000-2.500 τόνους συνολικά», τόνισε ο ίδιος.

Σχεδόν τη μισή παραγωγή χάνουν Κρήτη και Λακωνία

Και στην Κρήτη η παραγωγή φέτος έρχεται μειωμένη, με τη Σητεία να αναμένει μείωση 60%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η μείωση κυμαίνεται από 30% έως 40%. «Ο ζεστός χειμώνας δεν επέτρεψε στην ελιά να παράξει όσο θα έπρεπε, ενώ και η μικρή αυτή παραγωγή χτυπήθηκε από το δάκο, αντιμετωπίζοντας ένα συνδυαστικό πρόβλημα» εξήγησε ο Πολύδωρος Ξενικάκης, εμπορικός διευθυντής της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Μεγαλύτερο πρόβλημα από τη δακοπροσβολή έχει η Μαυροελιά Ρεθύμνου, σε αντίθεση με την οψιμότερη Κορωνέικη, που δείχνει καλύτερη εικόνα.

Αντίστοιχα και στην Αθηνοελιά της Νεάπολης Λακωνίας, η οποία χτυπήθηκε ως ένα βαθμό και από την πρόσφατη κακοκαιρία, «μειωμένη στο 50% εκτιμάται η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου, καθώς εκτός από τον δάκο, ούτε ο καιρός επέτρεψε το δέσιμο των δέντρων», τόνισε στην «ΥΧ» ο Νικόλας Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ. Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν οι Μολάοι Λακωνίας, όπου επικρατεί η Κορωνέικη ποικιλία. «Εκτιμούμε ότι στην Κορωνέικη η φετινή παραγωγή θα έρθει κατά 30%-40% πιο πάνω από πέρυσι, καθώς τα δέντρα έδεσαν πιο καλά, ενώ και σαν ποικιλία δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα της Αθηνοελιάς, ως πιο ανθεκτική στους βοριάδες», εξήγησε ο ίδιος.

Από 2,60 έως και 3,30 ευρώ εμπορεύονται ακόμη περσινά αποθέματα

Μπορεί το πρώτο συμβόλαιο να κλείστηκε στα 4,30 ευρώ/κιλό για το πρωτόλαδο Αθηνοελιάς Νεάπολης, ωστόσο στη Λακωνία εμπορεύονται ακόμη τις περσινές κρατημένες ποσότητες. «Χωρίς να υπάρχουν ακόμη μεγάλα αποθέματα, οι τιμές αυτή την περίοδο κινούνται στα 3-3,10 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο», σύμφωνα με τον κ. Γραμματικάκη.

Στην Κρήτη, όπου με μεγάλη δυσκολία κινήθηκαν τα περσινά αποθέματα, μετά και τις εμπορικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και τον Σεπτέμβριο, φαίνεται να έχουν μειωθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμα. Οι τιμές παρόλο που ξεκίνησαν με προσδοκίες, έπεσαν αισθητά για να κινηθούν αυτή την περίοδο ανάλογα με την περιοχή από 2,60 έως και 3,30 ευρώ/κιλό. «Στη Σητεία, η τιμή είναι στα 3,20-3,30 ευρώ/κιλό , για το έξτρα παρθένο, στο Κολυμβάρι είναι στα 2,90 ευρώ, στο Ρέθυμνο είναι περίπου στα 2,80, ενώ η Ένωση Σελίνου Χανίων αγοράζει μετρητοίς 2,60 ευρώ/κιλό» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ξενικάκης, συμπληρώνοντας ότι «στη Ζάκρο, όπου δραστηριοποιείται ένας συνεταιρισμός που πουλά αρκετά ακριβά ανά καιρούς έχει τιμή 2,70 ευρώ/κιλό αυτή την περίοδο».

ypaithros.gr