Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Από 3 Νοεμβρίου Μουσικές του Κόσμου, Εξ-ιστορήσεις και 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας

Πριν ακόμα χαθούν οι έντονες αναμνήσεις από την μεγάλη γιορτή της χορωδιακής μουσικής που πλημμύρισε την Καλαμάτα, το Δημοτικό Ωδείο, όπως σημειώνει ο Διευθυντής του Στάθης Γυφτάκης, φροντίζει να γεμίσει με καλή μουσική τα Σαββατοκύριακα του κοινού από τις 3 Νοεμβρίου 2019 μέχρι και το τέλος του χρόνου!
Οι «Μουσικές του Κόσμου», το 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας αλλά και ο νέος κύκλος διαλέξεων «Εξ- Ιστορήσεις» του διαπρεπούς συνθέτη Δρος Νίκου Ξανθούλη θα συντροφεύσουν τους φιλόμουσους με καλή μουσική και πλούσιες ιστορίες γύρω από την ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού από την αρχαιότητα ως σήμερα!
Το μουσικό οδοιπορικό ξεκινά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 18:00, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, που θα φιλοξενήσει την πρώτη διάλεξη του Δρος Νίκου Ξανθούλη με τίτλο «Ελληνικό Κάλλος, Ρωμαϊκός Ρεαλισμός και Ήχος Αρχαιοελληνικός».
Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής παρουσιάζει την ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη, σε ένα σεμινάριο οκτώ δίωρων μαθημάτων, που θα γίνεται μία Κυριακή κάθε μήνα, στις 19:00 (εκτός από την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου που θα γίνει στις 18:00 το απόγευμα), από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Από την εικόνα στον ήχο και τανάπαλιν, από τον ήχο στην εικόνα, το μεγαλείο της Ευρωπαϊκής Τέχνης θα ξεδιπλωθεί στο κοινό με έναν πρωτόγνωρο, ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο.
Την ίδια μέρα, 3 Νοεμβρίου 2019, κάνουν πρεμιέρα και οι «Μουσικές του Κόσμου». Ο κύκλος «Μουσικές του Κόσμου» διοργανώνεται για 5η συνεχόμενη χρονιά και στόχο έχει να «αγκαλιάσει» όλα τα είδη της μουσικής έκφρασης, από την Παράδοση στην Τζαζ και από τον Κλασικισμό στην σύγχρονη δημιουργία.
Την ίδια μέρα, λοιπόν, Κυριακή 3 Νοεμβρίου και στον ίδιο χώρο, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στις 20:30, δέκα νέοι λυρικοί τραγουδιστές που συμμετείχαν στο Masterclass λυρικού τραγουδιού και σκηνικής παρουσίας, το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», επιστρέφουν στην Καλαμάτα για ένα Gala φωνητικής μουσικής, καθοδηγούμενοι από τον κόντρα-τενόρο Άρη Χριστοφέλλη και τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Αδάμ, ενώ ο Γιάννης Αερινιώτης θα τους συνοδεύει στο πιάνο σε μια συναυλία – παράσταση με γνωστές Άριες της Όπερας αλλά και Lieder του Ρομαντισμού. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου έχει αναλάβει η Κατερίνα Παλαιολόγου.
Λίγες μέρες μετά, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής και στις 21:00 θα ξεκινήσει το 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, που θα φιλοξενήσει κιθαριστές της πόλης αλλά και τον νικητή του 8ου Φεστιβάλ, Παναγιώτη Τζώρτζη. Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας έκανε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους κιθαριστές της πόλης για μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτούς και τρεις από αυτούς δέχτηκαν να εμφανιστούν σε αυτή την εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ.
Οι Θοδωρής Παναγόπουλος, Γιώργος Χόχωλης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, Αντώνης Κουφουδάκης, θα συμπράξουν σε μια βραδιά με διάσημα έργα του κιθαριστικού ρεπερτορίου, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις του Θ. Παναγόπουλου. Στην συναυλία θα συμμετέχει και ο πιανίστας Λουκάς Γεώργας.
Η συνέχεια προβλέπεται εξίσου γοητευτική!