Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Ασπιρίνη έδωσε το Eurogroup

Άτολμο, μικρό και για πολλούς – και όχι άδικα – προκλητικό απέναντι στους πολίτες της, ήταν το βήμα που έκανε χθες η Ευρώπη, σε μια περίοδο μάλιστα που δίνεται ένας τιτάνιος αγώνας για να κρατηθούν όρθιες – ζωντανές οι κοινωνίες των κρατών της και ειδικότερα εκείνες του Νότου.

Για να μιλήσουμε λιγάκι με ιατρικούς όρους, τα όσα αποφασίστηκαν χθες στο Eurogroup μοιάζουν με χορήγηση ασπιρίνης σε ασθενή, που βρίσκεται σε καταστολή στην εντατική. Δεν είναι δημοσιογραφική υπερβολή αυτό, που μόλις διαβάσατε. Θα συμφωνήσετε με τη διαπίστωσή μας περί ασπιρίνης, αν αναλογιστείτε τρία δεδομένα.

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε υπολογίσει ότι η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα 1,5 τρισ. ευρώ. Τη θέση της αυτή, μάλιστα, την είχε δημοσιοποιήσει. Είχε μιλήσει ακόμα και για την ανάγκη διαγραφής χρεών. Το Eurogroup, όμως, αποφάσισε να δοθούν 540 δισ. ευρώ, που δεν μπορούν τα κράτη να τα διαθέσουν, όπως και όπου θέλουν, εκ των οποίων μάλιστα τα μισά περίπου θα δοθούν, ως δάνεια με τους (συνήθεις όρους), όπως λέει η σχετική απόφαση. Δηλαδή, όποιο κράτος τα ακουμπήσει, θα υπογράψει και ένα μνημόνιο που μπορεί για ευνοήτους λόγους να του δώσουν άλλο όνομα. Όπως οι καλόγηροι βαφτίζουν το κρέας, ψάρι.

Δεύτερον, η ύφεση στην Ευρώπη και ειδικότερα στις χτυπημένες πολύ χώρες του Νότου θα φθάσει, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, σε διψήφιο νούμερο. Οι συνέπειες αυτής της ύφεσης, την οποία η Ευρώπη έχει τα μέσα να περιορίσει, σημαίνει εκτόξευση της ανεργίας αλλά και πρόκληση μεγάλων και πολλών τραυμάτων στο κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Ευρώπης.

Τρίτον, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί με αυτές τις αποφάσεις να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλού παίρνονται μέτρα πολεμικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αποφάσεις στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου θα κοπεί πολύ χρήμα!

Το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι πήγαμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό στα μέτρα της Γερμανίας. Μιας Γερμανίας που έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την πρόταση 11 πρωθυπουργών για την έκδοση των κορωνο-ομολόγων. Της Γερμανίας και των δορυφόρων της, που δεν άφησε για λόγους λογιστικούς και στενά συμφεροντολογικούς να προχωρήσουν άλλες λύσεις ανακούφισης.

Ο Νότος και ειδικότερα η Ιταλία αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τις αποφάσεις στο Eurogroup, για να κερδίσει χρόνο. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι προσεχώς θα δούμε μια άλλη Ιταλία.

Η Σύνοδος Κορυφής που ακολουθεί, μπορεί να διορθώσει τα πράγματα. Δυστυχώς, όμως, η ποιότητα των Ευρωπαίων ηγετών και ειδικότερα του γερμανικού κύκλου δεν αφήνει ελπίδες για τη λήψη γενναίων αποφάσεων. Πάμε ολοταχώς, όπως βλέπει πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, στην απαξίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

από το xrimaonline.gr του Γιάννη Τασσιόπουλου