Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

«Αστρονομία στη Μεσσήνη, ένα μουσικό ταξίδι στο Σύμπαν»

Ο Δήμος Μεσσήνης,  η  Ένωση Ελλήνων Φυσικών,  η  Ελληνογερμανική Αγωγήκαι η Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας συνεργάζονται και στις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιήσουν  σημαντικές εκδηλώσεις σχετικά με την αστροφυσική και την αστρονομία. Η ποικιλία των  θεμάτων που θα παρουσιαστούν   σε συνδυασμό με την  πρωτότυπη ηλεκτρονική μουσική καθώς και η  παρατήρηση του Ήλιου και των πλανητών με τα κατάλληλα τηλεσκόπια, προσδίδουν στις εκδηλώσεις αυτές εξαιρετικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα:

To πρωί, του Σαββάτου 21 Ιουλίου, στην Αρχαία Μεσσήνη, στο θέατρο και στην           είσοδο του αρχαιολογικούχώρου θα στηθούν δυο Ηλιακάτηλεσκόπια.Από 11.00 πμ. μέχρι 13.00 μμ. οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου , αλλά και όποιος άλλος  επιθυμεί, μπορεί με το τηλεσκόπια αυτά,  να παρατηρήσει τον Ήλιο να δει τις Ηλιακές κηλίδες και της εντυπωσιακές Ηλιακές εκλάμψεις . Παράλληλα αστροφυσικοί της ΕλληνογερμανικήςΑγωγής, θα εξηγούν τα φαινόμενα που συμβαίνουν στο Ήλιο και θα απαντούν σε οποιαδήποτε απορία.

Το βράδυ 21 Ιουλίου στις 21.00 μμ., στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση«Αστρονομία στηΜεσσήνη ,ένα μουσικό ταξίδι στο Σύμπαν». Σύμφωνα με το πρόγραμμα ηεκδήλωση περιλαμβάνει:

  • Ομιλίες,από τον καθηγητή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημώνκαι πρόεδρο της ΕΕΦ κ. Στράτο Θεοδοσίου με θέμα: «Άστρα και μυθολογία»και από τον αστροφυσικό , δ/ντη  του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Ε/Γ Αγωγής    κ. Σοφοκλή Σωτηρίου με Θέμα: «Μηνύματα από τη γέννηση του Σύμπαντος».
  • Προβολές Video με θέματα σχετικά με τις ομιλίες.
  • Μουσικήσύνθεση και εκτέλεση(πλήκτρα /live ηλεκτρονική μουσική)από τον  κ.Μηνά  Ι. Αλεξιάδη συνθέτη,  καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Την εκδήλωση θα προλογίσει ο καθηγητήςαρχαιολογίας και δ/ντης του ανασκαφικού έργου της Αρχαίας Μεσσήνης κ. Πέτρος Θέμελης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι θεατές μπορούν να παρατηρήσουν τα αστέρια με τα τηλεσκόπια που θα έχουν στηθεί στο  προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης. Η διάθεση των τηλεσκοπίων και η ευθύνη της λειτουργίας τους θα γίνει  από την αστρονομική ένωση  Σπάρτης, «Διός Κούροι» και από ερασιτεχνική ομάδα αστρονομίας Καλαμάτας.