Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Αυτά ζητούν οι Περιφέρειες για τον τουρισμό

Ωραία είναι η Ελλάδα των 33 και πλέον εκατομμυρίων. Ωραία είναι όμως, η μισή Ελλάδα. Η απόγνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το μεταναστευτικό – προσφυγικό να έχει «πνίξει» τα νησιά και ο τουρισμός να μειώνεται ραγδαία.

Ακόμη, η θέληση της Δυτικής Μακεδονίας να μπει στον άγνωστο – γι’ αυτήν- χάρτη του τουρισμού, η θαρραλέα ματιά της Περιφέρειας Κρήτης να θέλει τουρισμό τον χειμώνα, το «θράσος» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να θέλει ο τουρισμός να είναι το 100% της οικονομικής δραστηριότητας, έχοντας τώρα το 97% του ακαθάριστου τουριστικού προϊόντος και τόσα άλλα «παράδοξα» αναδείχθηκαν σήμερα κατά την 1η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που έγινε στα γραφεία του ΕΟΤ στην Αθήνα, παρουσία της ηγεσίας του Ελληνικού Τουρισμού και στελεχών των 13 Περιφερειών της χώρας, με περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες και ενταταλμένους τουρισμού.

Όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, έθεσαν τον τουρισμό σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλες τις Περιφέρειες της χώρας και με τον ιδιωτικό τομέα. Επειτα από συναντήσεις σε όλη τη χώρα, φθάσαμε στη σημερινή, 1η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, προκειμένου να συζητηθούν, με όλους μαζί, τα ζητήματα που αφορούν τον ελληνικό τουρισμό, κυρίως για το αύριο.

Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, επισήμανε ότι: «θέλουμε ποιοτικό τουρισμό 12 μηνών, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αυτή είναι η βασική στόχευση της στρατηγικής μας. Στο νέο μοντέλο που σχεδιάζουμε, η τουριστική πολιτική κάθε Περιφέρειας δεν αναπτύσσεται ανεξάρτητα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τους εθνικούς στόχους.

Αντιθέτως, δουλεύουμε στενά με τις Περιφέρειες ώστε να δημιουργηθεί ένα ολιστικό πλάνο μάρκετινγκ, όπου κάθε περιφέρεια αναδεικνύει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και αλληλοσυμπληρώνεται με τις υπόλοιπες, ιδίως τις γειτονικές της, ώστε να πετύχουμε τη βιωσιμότητα τόσο στους προορισμούς όσο και στην εποχικότητα.»

«Κάθε περιφέρεια της χώρας μπορεί να διαμορφώσει το δικό της, αυτόνομο, αναπτυξιακό πρότυπο, στο πλαίσιο  μιας πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης και με ένα συνολικό επανασχεδιασμό,» ανέφερε –μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ενώ ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, Κωνσταντίνος Λούλης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για την ποιοτική αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Τονίζοντας πως «το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού έχει στόχο το συντονισμό και τη διάχυση καλών πρακτικών και την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες».

Με πολλή μεγάλη καθυστέρηση, έφθασε στα γραφεία του ΕΟΤ, η «οικοδέσποινα», πρόεδρος του ΕΟΤ,  Άντζελα Γκερέκου, η οποία αφού ανέφερε ότι «η διαρκής και ουσιαστική συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, όπως και με τους φορείς και τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα της χώρας μας, αποτελεί και προσωπικό μου στόχο γιατί μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας,» στη συνέχεια είπε ότι πρέπει να αποχωρήσει (!), αφήνοντας τους παριστάμενους με την απορία…

Πάντως, παρέμεινε σε όλη τη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤΔημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόγραμμα εκθέσεων του ΕΟΤ για το 2020, ανακοίνωσε μια καινοτομία της παρουσίας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Όπως είπε, «στις 47 διεθνείς εκθέσεις του επόμενου χρόνου, μετά τη λήξη τους θα οργανώνονται workshops με εκπροσώπους των Περιφερειών και τουριστικών παραγόντων της εκάστοτε αγοράς ώστε η ελληνική παρουσία να είναι παρεμβατική. Το πρώτο workshop θα γίνει στην έκθεση του Τελ Αβίβ τον Φεβρουαρίου του 2020 με τη συμμετοχή και των 13 Περιφερειών».

Ωστόσο, η κατάσταση του ελληνικού τουρισμού, δεν είναι εντελώς ρόδινη. Κι αυτό επειδή ο «εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο». Ο ελληνικός τουρισμός έχει τεράστια δυναμική, με ανεκμετάλλευτο το στοιχείο του εναλλακτικού τουρισμού, που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία τόσο στις Περιφέρειες που έχουν έλλειψη τουρισμού, όσο και στις Περιφέρειες που θέλουν τουρισμού στην εκτός περιόδου αιχμής.

Όλα, όσα κι αν πούμε, θα είναι λίγα μπροστά στην απόγνωση που περιέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού του Βορείου Αιγαίου, Νικόλαος Νύχτας, ο οποίος ζητά συμπαράσταση για όσα περνούν τα νησιά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό. «Η Σάμος ζούσε από τον τουρισμό και τώρα φυτοζωεί,» είπε, αναφέροντας ότι αν δημιουργηθούν μουσουλμανικές πόλεις των 5 και 10 χιλιάδων στα νησιά, θα είναι μείζον ζήτημα της χώρας, με την Τουρκία ακριβώς απέναντι.

Το στίγμα, πάντως, το έδωσε ο έμπειρος Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος είπε ότι «δεν πρέπει να μείνουμε στην προσπάθεια, αλλά να έχουμε αποτελέσματα. Να έχουμε καλύτερο και ποιοτικότερο τουρισμό, όχι απαραίτητα περισσότερο και να μαζεύουμε χρήματα. Πρέπει να πρωτοτυπούμε και να βλέπουμε τι καλό κάνουν στο εξωτερικό.»

Ο Χρήστος Μέτιος, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, επισήμανε ότι η νέα διοίκηση έθεσε τον τουρισμό σε προτεραιότητα, ενισχύοντας τον θαλάσσιο, τον χερσαίο και θαλάσσιο τουρισμό, ενώ ο Γιώργος Βαβλιάρας, αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικής ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε ότι η «περιοχή ζούσε με τη γούνα και τον λιγνίτη, όμως χωρίς θάλασσα έχει μεγάλα περιθώρια στον τουρισμό».

Σε περίοπτη θέση η Αττική με τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Θόδωρο Κουτσογιαννόπουλο, να θέτει τον στόχο για παραμονή των τουριστών στην Αττική, στην Αθήνα και στον Αργοσαρωνικό και όχι να την έχουν σαν πέρασμα.

Ο Κώστας Χρυσοχοϊδης, αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, που ζει από τον τουρισμό καθώς το 97% του ακαθάριστου προϊόντος προέρχεται από τον τουρισμό, έριξε το γάντι της επέκτασης της τουριστικής περιόδου με εναλλακτικό τουρισμό, γάντι που σήκωσε ο Κυριάκος Κώστογλου, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος της Κρήτης, λέγοντας ότι η Κρήτη στηρίχθηκε στο «ήλιος και θάλασσα», αλλά πρέπει να κοιτάξει και τον χειμώνα, να έχει πιο ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη και καλύτερο επίπεδο εξυπηρέτησης. Και πάνω απ′ όλα υποδομές που δεν διαθέτει, όπως τον Βόρειο Οδικό Αξονα. “Η Μαγιόρκα και οι Βαλεαρίδες νήσοι, κάνουν κάτι καλά, που εμείς δεν κάνουμε,” είπε χαρακτηριστικά.

Δικαίωμα στον τουρισμό εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννης Μπουτίνας, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλία μπορεί να αξιοποιήσει τα Μετέωρα, που μαζί με το Αγιο Ορος αποτελούν τις μεγαλύτερες μοναστηριακές πολιτείες, ενώ αναπτύσσει μεγάλη δράση στον καταδυτικό τουρισμό, με υποβρύχιο μουσείο.

Ο Ηλίας Μπούρμας, εντεταλμένος Τουρισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανέφερε ότι “δεν είναι έτοιμη τουριστικά η Περιφέρειας, αλλά πρέπει να ζήσουμε από τον τουρισμό, εκμεταλλευόμενοι και τις δυνατότητες που προσφέρει το Μαντείο των Δελφών”.

Για την Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Θάνο, αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, “ο Ολυμπος μπορεί να αποτελέσει προμετωπίδα τουριστικής ανάπτυξης”, τονίζοντας ότι “είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ανά θεματική ενότητα ποια είναι η στρατηγική της κάθε περιφέρειας.”

Ανταγωνιστική θέλει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Νίκος Κοροβέσης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, λέγοντας ότι “υπάρχουν προεδρικά διατάγματα που εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη, ειδικά σε Αχαϊα και Ηλεία, διατάγματα που πρέπει να αλλάξουν.”

Η Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τον Στράτο Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, δίνει 39 εκατ. για χωρική επένδυση που ολοκληρώνεται, για να γίνει η περιοχή προορισμός τεσσάρων εποχών.

Για το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος, την Πελοπόννησο, μίλησε η εντεταλμένη Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Αννα Καλογεροπούλου, τονίζοντας ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελούν πονοκέφαλο που επηρεάζει και τον τουρισμό.

Ο Αλέξανδρος Αλεξάκης, αντιπεριφερειάρχης τουρισμού στα Ιόνια Νησιά, ζήτησε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, καθώς και ανάπτυξη της αγροδιατροφής, που θα στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη και θα αποφέρει χρήματα.

Εν κατακλείδι, από την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, την Ηπειρο, μέχρι και την Κρήτη, η Ελλάδα έχει ανάγκη σύμπνοιας, αποφασιστικότητας και οραματισμού.

https://www.huffingtonpost.gr/