Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Αυτές είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνοι ελαιολάδου αναμένεται να παραχθούν φέτος (2019/2020) στην ΕΕ, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν.

Στην Ιταλία οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αναμένεται να φέρουν μια ανάκαμψη στην παραγωγή, που εκτιμάται ότι θα είναι κατά σχεδόν 20% αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας πενταετίας (350.000 τόνους).

Αύξηση προβλέπει η Κομισιόν και για την ελληνική παραγωγή, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να είναι κατά 60% υψηλότερη σε σχέση με πέρσι και περίπου 11% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών (300.000 τόνους).

Στην Ιβηρική χερσόνησο θα έχουμε μια διαφορετική εικόνα στην παραγωγή. Στην Πορτογαλία αναμένονται αποδόσεις ρεκόρ, περίπου το 50% πάνω από το μέσο όρο, με μια παραγωγή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στους 140.000 τόνους, ενώ πιθανότατα θα υπάρχει μείωση της παραγωγής στην Ισπανία, μετά από μια συγκομιδή ρεκόρ πέρυσι, που αναμένεται να κυμανθεί στους 1.250.000 τόνους.

Φέτος αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη στην παραγωγή ελαιολάδου της Τυνησίας (περίπου 350.000 τόνοι).

Για τις φετινές εξαγωγές ελαιολάδου, η Κομισιόν προβλέπει να υπάρξει μια μείωση προς την αγορά των ΗΠΑ, η οποία θα εξισορροπηθεί όμως από την αύξηση των εξαγωγών προς τις αγορές της Ασίας. Αποτέλεσμα οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ να παραμείνουν πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων ετών (περίπου 610 000 τόνοι).

Επίσης προβλέπεται την φετινή περίοδο να υπάρξει μείωση των εισαγωγών στην ΕΕ (περίπου 100.000 τόνους) λόγω της αυξημένης προσφοράς.

Για το λιανικό εμπόριο, φαίνεται ότι η κατανάλωση στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί (ποσοστό +6%) λόγω της αυξημένης ιταλικής και ελληνικής παραγωγής, ενώ στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ η αύξηση της κατανάλωσης αναμένεται να είναι μικρότερη (σε ποσοστό +4%).

Παϊσιάδης Σταύρος
από το www.agrotypos.gr