Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Αυτοψία Μενδώνη στις Μυκήνες: «Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή»

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών βρίσκεται από νωρίς το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για σύσκεψη στην περιοχή μετά τη χθεσινή φωτιά.

Στην περιοχή παρέμειναν όλο το βράδυ, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 17 οχήματα, επιχειρώντας για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς και την αποτροπή ενδεχόμενων αναζοπυρώσεων.
«Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή καθώς δημιούργησε ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία μετέβη επιτόπου σήμερα το πρωί για αυτοψία.Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε το προσωπικό της Πυροσβεστικής διότι αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο για τη φωτιά και δεν πέρασε στον αρχαιολογικό χώρο και στη γύρω περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στη άμεση συνεργασία με την Πολιτικής Προστασίας και τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά ο οποίος ήταν σε άμεση συνεννόηση ώστε πολύ γρήγορα να σηκωθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Συμφωνα με την ΕΡΤ σημείωσε επίσης ότι υπήρχε σχέδιο πυροπροστασίας για τον αρχαιολογικό χώρο και όλοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Για το μουσείο είπε ότι θα ανοίξει γρήγορα καθώς τώρα είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους.
Τις αμέσως επόμενες μέρες, όπως είπε η Λίνα Μενδωνη, οι επισκέπτες θα βλέπουν μόνο λίγο το καμένο χορτάρι στο χώμα.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε διπλανή χορτολιβαδική έκταση και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε, και γρήγορα εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος εκκενώθηκε αμέσως, από τους επισκέπτες και το προσωπικό.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, όπως είπε η Λίνα Μενδωνη, οι επισκέπτες θα βλέπουν μόνο λίγο το καμένο χορτάρι στο χώμα
Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.
Οι περιοχές που επλήγησαν χωρίς να προκληθούν ζημιές στις αρχαιότητες είναι:
• Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου,
• οι Βόρειες Αποθήκες,
• η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου,
• η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία
• και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών θα παραμείνει προσωρινά κλειστός.

Πηγή: iefimerida.gr