Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Α. Χαρίτσης: Αν η κυβέρνηση δεν λάβει σοβαρά μέτρα θα έρθουν “λουκέτα” και στρατιές… ανέργων -Ποιες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Στην εκτίμηση πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την πορεία της οικονομίας στη χώρα μας, αν δεν ληφθούν άμεσα, ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων, κυρίως, επαγγελματιών, προχώρησε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best με τον Θέμη Κανελλόπουλο, ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης, εξ αφορμής της επαφής που είχε για ώρες, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους προέδρους όλων των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, ύψωσε κραυγή αγωνίας για τη συνέχεια, τονίζοντας πως η κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα είναι ενδεικτική όλων όσα δεν γίνονται σήμερα, με τα λουκέτα και τις… στρατιές των ανέργων να θεωρούνται κάτι περισσότερο από βέβαια. «Συνολικά, η οικονομία της χώρας μας, πάει από το κακό στο… χειρότερο», σημείωσε o Μεσσήνιος βουλευτής, ο οποίος σταχυολόγησε μερικά από τα κοστολογημένα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την ανακούφιση των επαγγελματιών και την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης, στάθηκε στην ανάγκη μη επιστρεπτέας ενίσχυσης σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, στη μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6% όσο διαρκεί η κρίση, τη μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την επιδότηση 40% ενοικίου των επιχειρήσεων επίσης, για όσο διαρκεί η κρίση, τα οποία και προτείνει μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση, συνολικού ύψους 2,3 δις ευρώ με μέρος αυτών -σε μεγάλο βαθμό- να επιστρέφει στο κράτος. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει: «Δαπανείστε όσα μπορείτε για τις επιχειρήσεις τώρα και δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει, ούτε αυτό, ούτε και όλα τα υπόλοιπα μηνύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας πως… οδεύουμε σε μια ύφεση σε διψήφιο αριθμό για το 2020, τη στιγμή που η ανάκαμψη για το 2021, θα είναι πολύ πιο ασθενική από αυτό που ισχυριζόταν η κυβέρνηση.

«Το αφήγημα ό,τι έχουμε μια κρίση λίγων μηνών που γρήγορα θα αφήσουμε πίσω μας και πως το ελατήριο της ανάπτυξης θα εκτοξευτεί, καταρρέει», ανέφερε ο βουλευτής και Τομεάρχης Ανάπτυξης τους ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως οι επαγγελματίες δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, η οποία όπως είπε, δεν έχει απολύτως καμία δικαιολογία. «Καταθέσαμε δύο ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις, την κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης προς τα νοικοκυριά για τον Δεκέμβριο.

Ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κατάσταση είναι τραγική, αφού το 60% αυτών, δεν έχει καμία πρόσβαση σε ρευστότητα και τραπεζικό δανεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης, που μίλησε για δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, ξεκάθαρες και κυρίως κοστολογημένες προτάσεις.