Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Βάσεις 2019: Μέσα στη βδομάδα οι ανακοινώσεις – Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ολοκληρώνουν τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις και έως μεθαύριο τα αποτελέσματα των βάσεων των φετινών Πανελληνίων θα σταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να προωθηθούν στη συνέχεια και να αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα σχολεία θα δείχνουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη σχολή εισαγωγής του και όχι το όνομά του. Οι υποψήφιοι θα μπορούν ωστόσο να δουν και οι ίδιοι τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, θα μπορέσουν να δουν τα αποτελέσματα στην ειδική πλατφόρμα results.it.minedu.gov.gr:

α) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους

β) πληκτρολογώντας τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο)

Φέτος αναμένεται πτώση στις βάσεις των περιζήτητων σχολών του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου, (νομικές, πολυτεχνικές, ιατρικές και ψυχολογίες). Από την άλλη, οι σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις. Ενόψει των φετινών επιδόσεων των υποψηφίων, το alfavita.gr είχε παρουσιάσει τις πρώτες εκτιμήσεις:

1ο Επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλες διακυμάνσεις με δεδομένο ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις δεν θα έχουν πτωτική πορεία, πέρα από οριακές αυξομειώσεις σε ορισμένες σχολές.

Λατινικά και Αρχαία δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους, ενώ στην Ιστορία τα θέματα ήταν κάπως πιο απαιτητικά χωρίς ωστόσο να υπάρχουν “δυσάρεστες” εκπλήξεις. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα θέματα ήταν πιο εύκολα συγκριτικά με τα θέματα των μαθημάτων από τις υπόλοιπες Ομάδες Προσανατολισμού.

2ο Επιστημονικό πεδίο Θετικών Σπουδών

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την βαθμολόγηση των γραπτών, οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλές κυρίως στη Φυσική και τη Χημεία. Πρόκειται για τα μαθήματα “κλειδί” που θα οδηγήσουν φέτος σε πτωτική πορεία τις βάσεις στο πεδίο των Θετικών Επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές σχολές κτλ.).

Έντονες ήταν μάλιστα οι αντιδράσεις των επιστημονικών ενώσεων Φυσικών και Χημικών, οι οποίες έκαναν λόγο για τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών. Εξέφρασαν δε την έκπληξή τους για το μεγάλο αριθμό των ασκήσεων που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθούν εντός μιας τρίωρης γραπτής εξέτασης.

Απαιτητικά ήταν, όπως κάθε χρόνο, τα Μαθηματικά. Ωστόσο οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν αναμένεται να παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αριστούχων στο συγκεκριμένο μάθημα είναι σχετικά μικρός, καθώς μόνο το 15-19% των υποψηφίων καταφέρνει να γράψει πάνω από 15.

3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής

Το μάθημα της Χημείας είναι αυτό που ουσιαστικά αναμένεται να παρασύρει τις βάσεις προς τα κάτω, παρόλο που τα θέματα στη Βιολογία δεν είχαν σημαντικές αποκλίσεις ως προς τον βαθμό δυσκολίας συγκριτικά με πέρυσι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι λίγοι οι καθηγητές που μιλούν για μικρή πτώση των βάσεων ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ιατρική Αθήνας να πέσει κάτω από το όριο των 19.000 μορίων.

4ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Πτώση αναμένεται και σε αυτό το επιστημονικό πεδίο, με δεδομένο ότι τα θέματα στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν δυσκολότερα από πέρυσι.

Η σημαντική αύξηση του αριθμού των εισακτέων φέτος στις Σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής είναι ένας επιπλέον παράγοντας που θα σπρώξει προς τα κάτω τις φετινές βάσεις εισαγωγής.

www.news247.gr