Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Γιατί πρέπει να περνούν όλα από το χέρι του πρωθυπουργού;

Η κυβέρνηση αυτή, κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να εφαρμόσει έγκαιρα ένα γιγάντιο πρόγραμμα περιορισμού της πανδημίας και έδρασε με πρωτοφανή ταχύτητα για να καλύψει εν μέρει οικονομικά, την συντριπτική πλειονότητα των απασχολουμένων που ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους.
Σχεδόν το 90% των εργαζομένων, μπήκαν στο πρόγραμμα επιδότησης των 800 ευρώ χωρίς κανείς να προσάψει το παραμικρό για τις διαδικασίες και τον τρόπο καταβολής . Πέραν των μισθωτών όμως, υπάρχουν και οι χιλιάδες των αυταπασχολουμένων επιστημόνων(δικηγόροι,μηχανικοί γιατροί, συμβολαιογράφοι κλπ) οι οποίοι επίσης ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους λόγω του lock down της οικονομικής δραστηριότητας. Η κυβέρνηση και ορθώς, αποφάσισε να μην τους αφήσει σε οικονομική καραντίνα και να δώσει και σ’ αυτούς ένα συμβολικό επίδομα. Εκεί όμως άρχισαν τα λαθάκια και η προσπάθεια να διορθώσουν το ένα λάθος με ένα μεγαλύτερο.

Ενώ μοίρασαν αφειδώς 800άρια από τον προϋπολογισμό με τη συνολική δαπάνη να ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, έκριναν πως δεν υπήρχαν άλλα 80-100 εκατομμύρια για τους επιστήμονες και αποφάσισαν να τα πάρουν από τα κοινοτικό πρόγράμμα ΕΣΠΑ.
Το ΕΣΠΑ όμως για να εκταμιευθεί απαιτεί συγκεκριμένη αιτιολόγηση και έλεγχο έργου. Δεν τα δίνει χωρίς απολογισμό η ΕΕ για να τα κάνεις ό,τι βούλεσαι ως κυβέρνηση.

Έτσι, κάποιοι συμβουλάτορες ανακάλυψαν την τηλεκατάρτιση(!) των επιστημόνων και επέβαλλαν μια δαιδαλώδη διαδικασία κατά την οποία οι επιστήμονες θα κάνουν πως επιμορφώνονται μέσω πλατφόρμας και ΚΕΚ πάνω σε γνωστικά αντικείμενα της ψηφιακής εποχής και αφού ολοκληρώσουν ένα κύκλο 100 ωρών παρακολούθησης θα πάρουν τα 600 ευρώ!
Συνάμα τόσο οι πλατφόρμες όσο και τα ΚΕΚ που θα παρείχαν την επιμόρφωση, θα εισέπρατταν περίπου 400 ευρώ για κάθε επιστήμονα που θα… εμπιστευόταν σ’ αυτούς την επιμόρφωση του!
Όποιος έκανε τον κόπο να μπει όχι για πολύ αλλά για λίγα λεπτά της ώρας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα επιμόρφωσης θα διαπίστωνε αμέσως πως κάποια κοπελίτσα διάβαζε κάποιο σύγγραμμα και στη οθόνη “έτρεχε” και η σελίδα. Κάτι σαν πρόγραμμα για κωφάλαλους!
Κι αυτό απευθυνόταν σε επιστήμονες δικηγόρους ,μηχανικούς, γιατρούς κλπ που έχουν φάει με το κουτάλι τόννους από τέτοια συγγράμματα κι αν όντως ενδιαφερόταν για κάποιο γνωστικό αντικείμενο, θα μπορούσαν να πάρουν από κάποιο βιβλιοπωλείο τα σχετικά βιβλία.
Με άλλα λόγια για να κοροϊδέψουμε τους Ευρωπαίους ελεγκτές των ΕΣΠΑ οι συμβουλάτορες του επιστημονικού επιδόματος, επιχείρησαν να καταστήσουν συνένοχους στην κοροϊδία, τους Έλληνες επιστήμονες για 600 ευρώ. Ούτε καν 800 που πήραν οι υπάλληλοι τους!

Χώρια που οι πλατφόρμες και οι ΚΕΚάρχες με αυτή τη μεθόδευση θα έκαναν μια γερή μπάζα εν μέσω κορωνοκρίσης με το τίποτα.
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού που σταμάτησε αυτή τη μειωτική διαδικασία της προσωπικότητας των επιστημόνων, σωστή μεν αλλά με μεγάλη καθυστέρηση.
Έπρεπε από την αρχή που του πήγαν αυτήν την πρόταση να την απορρίψει ως απαράδεκτη και να ζητούσε άλλη λύση όπως αυτή που τώρα βρέθηκε.
Δεν χρειαζόταν να δώσει επιχειρήματα και να βρεθεί απολογούμενη στην αντιπολίτευση να σπεκουλάρει και να μιλά για μοίρασμα δώρων σε ΚΕΚάρχες.
Και μάλιστα για ένα θέμα που ουδείς θα ασχολείτο, αν από την αρχή ενέτασσε και τους επιστήμονες μαζί με τους 1,7 εκατ. εργαζομένους που εντάχθηκαν στα 800άρια.
Λεπτομέρειες θα πει κανείς, αν αναλογιστούμε το γιγάντιο έργο που έχει συντελεσθεί τις τελευταίες 45 ημέρες στη χώρα όπου το κράτος έδειξε ένα πρόσωπο που δεν είχαμε ξαναδεί και η κυβέρνηση εισπράττει επαίνους από τον διεθνή τύπο.
Σύμφωνοι, αλλά ο διάβολος, συνήθως κρύβεται στις λεπτομέρειες κι αυτές τις ώρες δεν πρέπει τίποτα να πέφτει κάτω ή να μένει αναπάντητο και να απειλεί τη γενικότερη θετική εικόνα. Κι ούτε είναι ανάγκη να πρέπει να ασχολείται με όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Γι αυτό έχει υπουργούς,υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και συμβούλους. Αυτοί πρέπει να σκέπτονται και να επιλύουν αυτά τα μικρότερα προβλήματα πριν γίνουν πρόβλημα για όλη την κυβέρνηση.

του Βασίλη Στεφανακίδη από το www.protothema.gr