Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

 Γκρίζες ζώνες για το μέρισμα -Τι ισχύει για ανέργους, μονογονεϊκές, όσους πούλησαν ακίνητα |

Άνοιξε χθες και θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 12 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος.

Μένει να αποδειχθεί πόσο έτοιμοι είναι οι λογιστές, τα ΚΕΠ, ο ΟΑΕΔ και ο ΕΦΚΑ για να αντιμετωπίσουν εγκαίρως τις «γκρίζες ζώνες» που προβάλλουν από την απόφαση και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν.

Κατ’ αρχάς, αυτοί που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι οι άνεργοι που δεν καλύπτουν τις… προδιαγραφές του μερίσματος. Μπορεί να ελήφθη ειδική μέριμνα για όσους έχασαν τη δουλειά τους στη διάρκεια του 2017 και χάνουν το μέρισμα λόγω εισοδημάτων του 2016, αλλά αυτή η «μέριμνα» έχει «φίλτρο».

Προϋπόθεση 1: Να είσαι άνεργος για τουλάχιστον 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν συμπληρώσει 4-5 μήνες χωρίς δουλειά δεν θα δουν ποτέ μέρισμα.

Προϋπόθεση 2: Η ελάχιστη ανεργία των 6 μηνών να είναι συνεχόμενη. Αυτό σημαίνει ότι εάν βρήκες μια δουλειά για έναν μήνα και στη συνέχεια ξαναέμεινες άνεργος, δεν θα δεις ποτέ μέρισμα.

Μεγάλο το μπλέξιμο και τους με τους φιλοξενούμενους και ήδη πολλοί λογιστές τραβάνε τα μαλλιά τους, καθώς είτε το σύστημα «μπλοκάρει» από συγκεκριμένες αλλά όχι λίγες ειδικές περιπτώσεις είτε δεν υπάρχει σαφής απάντηση στην Κοινή Υπουργική Απόφαση. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιος ήταν ένα εξάμηνο φιλοξενούμενος κι ένα εξάμηνο είχε ιδιοκατοίκηση, αλλά το σύστημα τον θεωρεί ως φιλοξενούμενο άρα δεν μπορεί να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα. Σε άλλη περίπτωση, κάποιος που δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση ως φιλοξενούμενος για τη χρήση του 2016, φέτος από τον Ιανουάριο κιόλας ζει μόνος του, έχει τα δικά του οικογενειακά βάρη, αλλά παρά ταύτα το σύστημα δεν αναγνωρίζει αυτήν την αλλαγή, ούτε καν με δυνατότητα ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης κι έτσι δεν μπορεί να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα.

Και τι γίνεται στην περίπτωση που ο φιλοξενούμενος του 2016, έχει αποβιώσει στη διάρκεια του 2017; Πώς και ποιός θα πρέπει να συναινέσει στην άντληση στοιχείων από το Taxis για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του μερίσματος για το νοικοκυριό, όπως προβλέπει η διαδικασία που ορίζει η σχετική Απόφαση;

Και τι γίνεται στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος της φορολογικής δήλωσης έχει αποβιώσει στη διάρκεια του 2017; Από τις ερωτήσεις- απαντήσεις που δημοσιοποίησε εν είδει οδηγού το υπουργείο Οικονομικών αλλά κι από την ίδια την Απόφαση, προκύπτει ότι η μοναδική αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού που γίνεται αποδεκτή, είναι η γέννηση τέκνων στη διάρκεια του 2017. 

Απολύτως ξεκρέμαστες μένουν οι χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες, αφού σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται για επιδόματα τέκνων, για τα κριτήρια του μερίσματος δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με μια οικογένεια όπου υπάρχουν και πατέρας και μητέρα. Έτσι, στην Απόφαση, προβλέπεται προσαύξηση 0,25 για κάθε παιδί, αλλά ο ένας και μοναδικός γονέας αντιμετωπίζεται ως μονάδα, χωρίς πλασματική προσαύξηση 0,5 για το γονέα που λείπει.

Αναπάντητο μένει, επίσης, το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύηςαλλά δεν έχουν ούτε ένα ένσημο στη διάρκεια του 2017. Η Απόφαση ορίζει ότι «ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και 31/10/2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων», άρα δεν καλύπτει περιπτώσεις ανασφάλιστων πλην των ηλικιωμένων.

Και τι γίνεται αν κάποιος είχε το 2016 κάποιο ακίνητο αντικειμενικής αξίας- άρα πλασματικής- 130.000 ευρώ αλλά το “σκότωσε” στη διάρκεια του 2017, για να μπορέσει να ζήσει; Πολύ απλά δεν θα πάρει το μέρισμα, καθώς το σύστημα “διαβάζει” την περιουσιακή κατάσταση του 2016 και ουδεμία μεταβολή εντός του 2017.

Καλά ξεμπερδέματα θα πρέπει να εύχονται όσοι αντιμετωπίσουν πρόβλημα γραφειοκρατίας, κοινώς λάθη και αναντιστοιχίες στους ΑΦΜ, στους ΑΜΚΑ και το χειρότερο όλων στον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης που απαιτείται. Όπως ορίζει η Απόφαση, θα πρέπει να σπεύσουν στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις κι εν συνεχεία να επανέλθουν για να υποβάλουν αίτηση για το μέρισμα. Φυσικά αν προλάβουν…

Πηγή: iefimerida.gr