Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Δείχνει το δρόμο το Δίκτυο Πόλεων “Βιώσιμη Πόλη” – Με μαζική συμμετοχή και καινοτόμες προτάσεις η 3η Γ.Σ.

Mε μαζική συμμετοχή, έντονο προβληματισμό και καινοτόμες προτάσεις για το μέλλον πραγματοποιήθηκε η 3η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», η οποία έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Emmantina Hotel στη Γλυφάδα, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019. Επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος του Δικτύου και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Καφαντάρης και συντονιστής ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου, κ. Ιωάννης Γεώργιζας.

Ιδιαίτερη τιμή για το Δίκτυο, αποτέλεσε η παρουσία και η παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος χαιρέτησε τη Γενική Συνέλευση και τόνισε την ανάγκη διατήρησης προγραμμάτων που έχουν σκοπό την υλοποίηση μελετών και σχεδιασμών για έργα ανάπτυξης στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας που προάγουν τη βιωσιμότητά τους, αλλά και την αναγκαιότητα προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Μίλησε με θερμά λόγια για τη μέχρι τώρα δράση της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ και δήλωσε την υποστήριξή του στο εγχείρημα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι όλα τα έργα που είχαν προγραμματισθεί με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι θα υλοποιηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ, είτε μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, που θα αρχίσει να υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές του 2020, είτε μέσω των ΠΕΠ και των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες. Ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Σύμβουλος παρά τω Πρωθυπουργώ για την Ενέργεια, το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Κυκλική Οικονομία και Διευθυντής Ε.Τ. της Ε.Ε μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην κυκλική οικονομία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Σταθόπουλος Ευστάθιος, Πρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, αναφέρθηκε στα Χρηματοδοτικά Προγράμματα του Ταμείου για το έτος 2019-2020. Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Δούκας Χάρης πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους για τις ήδη υπάρχουσες Ενεργειακές Κοινότητες αλλά και το μέλλον τους ενώ ο κ. Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος, Project Manager της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις του έργου ΣΔΙΤ σχετικά με τη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι παρεμβάσεις της κ. Μαρίας Λοϊζίδου, Καθηγήτριας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του κ. Φλάμου Αλέξανδρου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθώς και του κ. Μαμαλούγκα Νικόλαου, Προϊσταμένου της Υποδιεύθυνσης του Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Μετά το πέρας των ομιλιών ο κ. Ζούπης Ζαχαρίας, ο οποίος είναι Υπεύθυνος Ερευνών της Opinion Poll, παρουσίασε την κοινή ερευνά της εταιρίας με τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ σχετικά με την Αυτοδιοίκηση.

Στη δεύτερη Ενότητα, η Γενική Συνέλευση συζήτησε και ενέκρινε τα πεπραγμένα του Δικτύου για το περασμένο έτος, τις Οικονομικές καταστάσεις και το Διαχειριστικό Έλεγχο, την αλλαγή της έδρας και την τροποποίηση του καταστατικού. Επιπλέον, εγκρίθηκε και η είσοδος των νέων Δήμων – Μελών στο Δίκτυο (Δήμος Αιγιαλείας, Δήμος Ιεράπετρας, Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Καρπάθου και Δήμος Κορινθίων).

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν εκλογές που οδήγησαν στην ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ.