Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

ΔΕΘ: H συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη – Τι είπε για οικονομία, πρόωρες εκλογές και ΠτΔ

Η συζήτηση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ήδη ξεκινήσει ανεπίσημα, αποκάλυψε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμενα, στην ερώτηση του «Βήματος» και της Δήμητρας Κρουστάλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική που δέχεται εκ μέρους της αντιπολίτευσης για το εάν έχει παραπέμψει στις καλένδες το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, λέγοντας «το να κάνει κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης προσβάλει τη μνήμη των πολιτών· όλοι θυμόμαστε την περήφανη διαπραγμάτευση και οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν διαρκή υπενθύμιση του τι συνέβη τότε».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι συνεπής σε όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά και πως ούτε απεμπολείται ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε αποφεύγει να το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης· το αντίθετο. Όπως είπε: «Ήδη συζητάμε ανεπίσημα» και πρόσθεσε πως έχει αναλύσει στους ξένους ηγέτες και εταίρους το επιχείρημα ότι είναι ξεπερασμένοι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς πλέον τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ χαμηλά και άρα η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει πιο άνετα το χρέος της.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι ιδιαίτερα υψηλοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων σχετίζονται άμεσα με την έλλειψη αξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης και επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει επίσημα τη μείωσή τους, αφού η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήδη συζητά ανεπίσημα το ζήτημα του πλεονάσματος και τόνισε ότι «έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% και πως «πιστεύουμε ότι για το κρίσιμο 2020 θα έχουμε τον χώρο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας για φοροελαφρύνσεις».

Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021

«Από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για να αρχίσουμε να μειώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος και πρόθεση μας είναι μέχρι το 2023 να έχουν καταργηθεί πλήρως» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε άλλη ερώτηση. Πρόσθεσε, δε: «Δώστε μας τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο θα έχουμε και θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι αν για οποιονδήποτε λόγο έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, καλύτερη πορεία του προϋπολογισμού, υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και από αυτούς που προβλέπαμε, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να επιστρέφουμε αυτό το μέρισμα επιτυχίας πίσω στους πολίτες. Και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η πιο γρήγορη μείωση των φόρων- αποδεδειγμένα ο καλύτερος και πιο δίκαιος τρόπος για να μπορέσει να βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα- και ο δεύτερος τρόπος είναι η όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και στοχευόμενη στήριξη του κοινωνικού κράτους».

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μείωση φορολογικού συντελεστή σημείωσε: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από την σημαντική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%» και συμπλήρωσε: «Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για καλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Γνωρίζεται ότι έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Τώρα με την μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σίγουρα έχουν ένα κίνητρο παραπάνω να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, εφόσον έχουν επιλέξει ενδεχομένως να μην το κάνουν. Θα είμαστε πολύ αυστηροί λοιπόν στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής συνολικά από τη στιγμή που μειώνουμε τους φόρους».

Την Παρασκευή το αίτημα για αποπληρωμή του ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει θετική ανταπόκριση.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια διευκολύνουν τον δανεισμό της χώρας ώστε να είναι σε θέση ευκολότερα να αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια του
ΔΝΤ και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα μέσω της αναβάθμισης της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης η Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η ισχυρή ανάπτυξη δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν αφορά μόνο τις μειώσεις φόρων, αλλά πρωταρχικός στόχος είναι η ισχυρή ανάπτυξη που θα έρθει μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων, που θα φέρουν πολλές θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς.

«Είναι διαφορετική πολιτική που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν είναι και τόσο ρόδινη».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι έρχεται νέα παγκόσμια ύφεση, ωστόσο σημείωσε ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, θα ενισχύονταν τα επιχειρήματα της Ελλάδας για την ανάγκη μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.