Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Διευκρινήσεις δίνει η Μητρόπολη Μεσσηνίας

Επειδή τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ανώνυμα σχόλια στον έντυπο, ημερήσιο και κυριακάτικο Τύπο, τα οποία αναπαράχθηκαν και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, και αναφέρονται ονομαστικά και στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, από το Γραφείο Τύπου της Ι.Μητροπόλεως Μεσσηνίας διευκρινίζονται τα εξής:

  1. Είναι απόλυτα ανακριβής, συκοφαντική και άκρως προβοκατόρικη η «πληροφορία» που δημοσιεύθηκε ότι ο Σεβασμιώτατος δήθεν υποστηρίζει απόψεις ή θέσεις περί εκχωρήσεως του ονόματος της «Μακεδονίας» στο γειτονικό κράτος. Υπενθυμίζεται η ξεκάθαρη θέση του, όπως τη διατύπωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, η οποίαταυτίζεται ΑΠΟΛΥΤΑ με τη σταθερή θέση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Δεν νομίζω ότι η θέση μου έναντι της ονοματοδοσίας και της χρήσης του ονόματος Μακεδονία είναι αντίθετη από των υπολοίπων αδελφών ιεραρχών. Η Ιερά Σύνοδος με τρόπο ξεκάθαρο και ομόθυμα είπε αυτό το οποίο διαχρονικά εκφράζει η συνείδηση του λαού. Η οποιαδήποτε ονομασία, σύνθετη ή μη, η οποία δηλώνει αμφισβήτηση της ελληνικότητας μιας συγκεκριμένης γεωφυσικής και γεωπολιτικής περιοχής της πατρίδας μας ιστορικά κατοχυρωμένης ή υποκρύπτει αλυτρωτικές διαθέσεις, δεν πρόκειται να βρει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κανένα υποστηρικτή. Κανένας δεν μπορεί να καπηλεύεται το όνομα της Μακεδονίας για να εξυπηρετηθούν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, πολιτικές, εκκλησιαστικές κ.ά.».
  2. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Σεβασμιωτάτου αφορούσαν ένα εντελώς διαφορετικό θέμα την πιθανή εμπλοκή της Εκκλησίας στη διοργάνωση συλλαλητηρίων. Υπενθυμίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την άποψη ότι η διοργάνωσή τους «είναι παντελώς διαφορετική και ξένη προς τον όλο θεσμό της Εκκλησίας» και «κινείται σε ένα θολό περιβάλλον, εκμετάλλευσης της αδιαμφισβήτητης και αμετακίνητης θέσης του ελληνικού λαού  ως προς τη μή χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «ο ιστορικός, αποφασιστικός και πρωτοποριακός ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους δεν αναγνωρίζεται, ούτε καταξιώνεται στα συλλαλητήρια. Αρκεί και υπεραρκεί η επιβίωση του και  η αναγνώριση του από την ίδια την Ιστορία, διαχρονικά». Στο ίδιο πλαίσιο υπενθύμισε ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να ταυτίζεται με κανένα μέρος ή «κόμμα». Είναι και εκφράζει το όλον, την ενότητα και την καθολικότητα».
  3. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος πάντοτε με θάρρος και ειλικρίνεια διατυπώνει τις ίδιες θέσεις και τις απόψεις του τόσο στα αρμόδια συνοδικά όργανα, όσο και δημόσια. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πλήρη συνείδηση του καθήκοντος και της ευθύνης Της απέναντι στην ιστορία και το λαό μας-γι’ αυτό και ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι με κατασκευασμένες «ειδήσεις» και «πληροφορίες» θα πλήξουν την ενότητα Της.