TOP

Διπλασιασμό του πριμ πρώτης εγκατάστασης στα 35.000 ευρώ φαίνεται να προκρίνει ο Εθνικός Φάκελος

Στα 35.000 ευρώ, σχεδόν δηλαδή διπλάσια από όσα δόθηκαν στην τρέχουσα περίοδο, υπολογίζεται η ρεαλιστική αφετηρία για το ποσό του πριµ πρώτης εγκατάστασης που χτίζεται για τις ανάγκες της ερχόµενης προγραµµατικής περιόδου. Οι διαρροές από τη γενική γραµµατεία του ΥΠΑΑΤ ήδη κάνουν λόγο για ένα «πολύ µεγαλύτερο ποσό» στο επόµενο Μέτρο Νέων Αγροτών, µε το πριµ των 35.000 ευρώ να έρχεται να στηρίξει παράλληλα και η πρόσφατη µελέτη του συµβουλευτικού οργάνου της ΕΕ για τις χρηµατοδοτικές ανάγκες στον ελληνικό πρωτογενή τοµέα (Fi-Compass).

Συγκεκριµένα το ποσό αυτό αποτελεί ουσιαστικά ένα κατώτατο όριο για τη ζήτηση µεσοπρόθεσµου δανεισµού (κάτω των 10 ετών) των Ελλήνων αγροτών, που αφορά µικροεπενδύσεις και κάλυψη εξόδων. Ως εκ τούτου, θεωρείται µία στέρεα βάση για το ξεκίνηµα της αγροτικής δραστηριότητας, εφόσον φυσικά συνοδευτεί και από προγράµµατα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης µε αυξηµένο ποσό επιδότησης για τους νέους αγρότες.

Σηµειώνεται εδώ πως µεσοπρόθεσµος δανεισµός σηµαίνει, δάνειο µε ωρίµανση κάτω των 10 ετών, κάτι που λαµβάνει υπόψη και την πρόθεση να διπλασιαστεί η περίοδος δεσµεύσεων των νέων αγροτών στο πρόγραµµα από τα 5 στα δέκα έτη.

Άλλωστε, µε το ποσό των 35.000 ευρώ, δεν πέφτει θεαµατικά και ο αριθµός των νέων αγροτών που επωφελείται. ∆ηλαδή, από τους 16.000 που ήταν οι ωφεληµένοι την τρέχουσα περίοδο, οι δικαιούχοι θα είναι 10.000, λαµβάνοντας υπόψη βέβαια ότι ο συνολικός διαθέσιµος προϋπολογισµός θα είναι ο ίδιος. Έτσι λοιπόν και δεν θα φανεί πολύ η µείωση των δικαιούχων και παράλληλα αυξάνεται το ποσό, όπως δεσµεύονται οι αρχές.

Στα 54.000 ευρώ το ιδανικό

Τα 35.000 ευρώ είναι το κατώτατο όριο του µεσοπρόθεσµου δανεισµού των αγροτών, ο οποίος συνήθως είναι κοντά στα 54.000 ευρώ. Ωστόσο, το µεγαλύτερο αυτό ποσό πολύ δύσκολα θα µπορέσει να δοθεί ακόµα και αν η ΚΑΠ επιτρέπει µέσω του Μέτρου Νέων Αγροτών να δίνεται πριµ έως 100.000 ευρώ, καθώς θα αφήσει πολλούς απέξω. Βέβαια, να αναφερθεί εδώ ότι η Ιταλία και η Ισπανία διαθέτουν 70.000 ευρώ κατ’ αποκοπή ενίσχυση µε αυστηρά κριτήρια σε λίγες εκµεταλλεύσεις µε καλά επιχειρηµατικά πλάνα στην τρέχουσα προγραµµατική περίοδο, ποσό ικανό να δηµιουργήσει δραστήριες αγροτικές µονάδες.

Αξίζει τέλος να σηµειωθεί πως, στην ίδια µελέτη, χρησιµοποιούνται ως πηγή οι διαχειριστικές αρχές του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου αναφέρουν πως το τρέχον πριµ που κυµαίνεται µεταξύ 17.000 και 24.000 ευρώ «είναι µία βοήθεια, αλλά δεν µπορεί να δηµιουργήσει βιώσιµες εκµεταλλεύσεις».
Πηγή: agronews.gr