Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Εκκίνηση με 4,10 ευρώ στο μαυρολίσιο ελαιόλαδο Μεσσηνίας

Με τιμή παραγωγού 4,10 ευρώ το κιλό, σχεδόν 1 ευρώ πάνω από πέρσι εκκίνησε το μαυρολίσιο ελαιόλαδο στο νομό Μεσσηνίας, δίνοντας στίγμα και για το κορωνέικο έξτρα παρθένο, που έπεται.

Η τιμή αφορά καθαρή πρόσοδο του παραγωγού και πράξεις στο Κορυφάσιο και στη Χώρα, στα δυτικά τμήματα του νομού, όπου φύεται μαζί με την κορωνέικη, η γηγενής ποικιλία μαυρολιά, που βγάζει το μαυρολίσιο. Το μαυρολίσιο ή αλλιώς πρώιμο ελαιόλαδο Μεσσηνίας παράγεται μόνο σε περιοχές στα δυτικά του νομού. Η συγκομιδή της γηγενούς ποικιλίας μαυρολιάς, από το οποίο προέρχεται ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στα τέλη του ίδιου μήνα. Μέχρι μια δεκαετία περίπου πριν, η τιμή του μαυρολίσιου, του πρώιμου ελαιολάδου Μεσσηνίας ξεκινούσε τουλάχιστον 20%, πάνω από το κορωνέικο, που ακολουθεί. Ωστόσο, τα τελευταία έτη οι τιμές των δυο αυτών τύπων ελαιολάδου περίπου συμβαδίζουν.

Σε κάθε περίπτωση η εκκίνηση στο μαυρολίσιο με τιμή 4-4,10 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, προδιαθέτει για τιμές τουλάχιστον ίδιες και στο φρέσκο έξτρα παρθένο από κορωνέικη, στη Μεσσηνία, δηλαδή αρκετά αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Υπενθυμίζεται δε ότι πέρσι, όσον αφορά στο νομό Μεσσηνίας, το έξτρα παρθένο πέρασε τα 4 ευρώ, μόνο στο τελείωμα της χρονιάς.

 «Φέτος η συγκομιδή μαυρολιάς στην περιοχή μας άρχισε γύρω στις 6-7 Οκτωβρίου», εξηγεί μιλώντας στο AgroNews ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η ανομβρία «σίγουρα θα μειώσει την παραγωγή, αφού το μέγεθος του καρπού είναι μειωμένο». 

Σημειώνεται ότι ως ποικιλία η μαυρολιά είναι λιγότερο ανθεκτική από την κορωνέικη και ακόμη κι αν βρέξει τις επόμενες ημέρες, θεωρείται βέβαιο ότι φέτος θα έχει μειωμένες αποδόσεις.

 Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2016-2017 οι τιμές στο μαυρολίσιο ξεκίνησαν από τα 3,20 ευρώ το κιλό, το 2015-2016 3,70 ευρώ το κιλό, ενώ το 2009 μόλις 2,50 ευρώ το κιλό, γεγονός που αποτυπώνει τη γενικότερη ανοδική πορεία των τιμών ελαιολάδου. 

πηγή: agronews.gr