Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Επιδόθηκαν το Βραβείο δοκιμίου και οι υποτροφίες εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα

ην ανάγκη καλλιέργειας από το Κράτος των αρετών, ώστε οι νέοι Έλληνες να μπορούν να ανταγωνιστούν τα άλλα έθνη «με τα δικά μας πολιτισμικά πρότυπα», με την «εν φιλότητι συντροφία», που – παράλληλα με το ατομικό – θα αποφέρει το κοινό αγαθό σε τομείς όπου διαθέτουμε πλεονεκτήματα, με προφανή οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, πρόταξε η ομότιμη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννα Τσιβάκου – Ζαχαρέα, σε ομιλία της, αφού παρέλαβε το βραβείο Φωτέα για δοκίμιο ελεύθερου στοχασμού έτους 2017. Το σχετικό βιβλίο της φέρει τον τίτλο «Ατομικισμός και φιλία – Η ταυτότητα των νέων Ελλήνων». Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Δημαρχείο, το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου 2018 και, παράλληλα με την επίδοση του Βραβείου, δόθηκαν οι υποτροφίες εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, πρώτου αιρετού Νομάρχη Μεσσηνίας και σημαντικού διανοούμενου, τις οποίες είχε θεσπίσει ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και σήμερα χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Π. ΝΙΚΑΣ: ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΕΑ

DSC 0892 Medium

Ο Δήμαρχος, στο χαιρετισμό του, τόνισε πως «πέρασαν 20 χρόνια από την εκδημία του αειμνήστου πρώτου αιρετού Νομάρχη Μεσσηνίας, του Τάκη Φωτέα, ο οποίος καθοδήγησε πολλούς από εμάς και στα αυτοδιοικητικά βήματα και στα πνευματικά βήματα. Ήταν ένας πολιτικός ηγέτης με σπουδαίο πνευματικό περιεχόμενο. Πάντα πρότασσε το πνεύμα, τον πολιτισμό, τα θεωρούσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μία σωστή αυτοδιοικητική και πολιτική πορεία. Πολλοί από μας ξεκινήσαμε μαζί του, πήραμε διάφορα αξιώματα στην πορεία, αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε τον άνθρωπο, ο οποίος μας δίδαξε, μας καθοδήγησε. Φυσικά, ποτέ δεν κατορθώσαμε να τον φθάσουμε.
Έχουν περάσει 20 χρόνια. Περνάμε από το Κοιμητήριο, βλέπομε το μνήμα του και χαιρόμαστε γιατί πάντα ένα κεράκι – αν και πέρασαν 20 χρόνια – είναι αναμμένο για τον Τάκη Φωτέα, που αποδεικνύει το σύνδεσμο του κόσμου με το πρόσωπό του. Νομίζω ότι αυτό είναι η μεγαλύτερη καταξίωση για έναν άνθρωπο: η φυγή του από τη ζωή και το πόσο τον θυμούνται οι επιγενόμενοι ή αυτοί οι οποίοι τον έζησαν.
Έχει καθιερωθεί, εδώ και 20 χρόνια, το βραβείο πολιτικο-κοινωνικού δοκιμίου εις μνήμην του Τάκη Φωτέα. Φίλοι του, πνευματικοί άνθρωποι από την Αθήνα και από ΄δώ, ηγήθηκαν σε αυτή την προσπάθεια για 20 χρόνια – να θυμηθώ τον Κώστα Τσιρόπουλο, μεγάλο πνευματικό άνθρωπο, που σχετικά σύντομα έφυγε από τη ζωή – και καθιέρωσαν αυτό το πανελλήνιο βραβείο, που χρηματοδοτείται από το Δήμο Καλαμάτας. Υπάρχει μία επιτροπή από εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες – εξαιρώ τον εαυτό μου γιατί μετέχω ως Δήμαρχος Καλαμάτας – οι οποίοι κάθε χρόνο κρίνουν βιβλία και κάνουν τις επιλογές. Και φέτος, η κρίση ήταν ομόφωνη για την κυρία Ιωάννα Τσιβάκου και το βιβλίο της «Ατομικισμός και φιλία», δύο έννοιες τις οποίες πολύ συχνά χρησιμοποιούμε, χωρίς πολλές φορές πολλοί από μας να ξέρουμε το ακριβές τους περιεχόμενο και τη δύναμή τους. Θερμά συγχαρητήρια στην κυρία Ιωάννα Τσιβάκου!
Θέλω, επίσης, να πω πως ό,τι και να γίνει, αυτό το πανελλήνιο βραβείο, το οποίο προβάλλει την Καλαμάτα, την πνευματική Καλαμάτα – δεν είναι μόνο βραβείο τιμής για έναν σπουδαίο πολιτικό και πνευματικό άνθρωπο – πρέπει να το κρατήσουμε. Η Καλαμάτα έχει αρκετά βραβεία, τα οποία έχουν πανελλήνια διάσταση.

ΜΝΗΜΗ ΦΩΤΕΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ

Σήμερα, επίσης, έχουμε τις υποτροφίες εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, οι οποίες δίδονται από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, o οποίος από τη δική του σκοπιά βοήθησε αποφασιστικά τη Μεσσηνία. Ήταν το πιο σημαντικό πρόσωπο, το οποίο πέρασε τα τελευταία χρόνια από τον τόπο μας και άλλαξε τη μοίρα μας, δηλαδή έβαλε τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Με τις δυνατότητες που είχε – και τις οικονομικές και τις πνευματικές – κατόρθωσε να δώσει λύσεις σε πολλά ζητήματα και να μας βάλει στο δρόμο, στον οποίο είμαστε σήμερα. Σκεφτείτε, στην εποχή της μεγάλης κρίσης, να μην υπήρχε το Costa Navarino, να μην υπήρχε το αεροδρόμιο με την κίνηση του που συνεχώς αυξάνεται…
Στα τέλη της ζωής του, σκέφτηκε ότι κάτι πρέπει να γίνει για να τον δένει με το μεγάλο φίλο του, τον αείμνηστο Φωτέα. Βασανιζόταν πάντα, γιατί συνέδεε την ατυχία του Τάκη Φωτέα και την αρρώστια του με ένα συγκλονιστικό γεγονός, που συνέβη το Μάρτιο του 1996, τότε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Δεν ξέρουμε αν συνδέονται αυτά τα δύο γεγονότα, αλλά ο Καπετάνιος ήθελε – γιατί είχε συνείδηση ότι φεύγει – να υπάρξει κάτι πνευματικό και σημαντικό, το οποίο να συνδέει τον ίδιο με τον Τάκη Φωτέα, τον Τάκη Φωτέα με τον ίδιο. Θέσπισε, λοιπόν, υποτροφίες στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα, για τα παιδιά, τα οποία σπουδάζουν πολιτικές, κοινωνικές και νομικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Έχει συγκροτηθεί μία επιτροπή από το διαθέτη, η οποία συγκαλείται κάθε χρόνο, κάνει εκτίμηση σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδονται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και προκρίνεται ο επιτυχών, που έχει και την επίδοση, ενώ συνεκτιμώνται τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και δίδονται υποτροφίες από τον αείμνηστο Καπετάνιο εις μνήμην του φίλου του Τάκη Φωτέα».
Ο Π. Νίκας ευχήθηκε «να ζήσουμε και να θυμόμαστε αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι υπήρξαν παραδειγματικοί στη ζωή τους! Δεν έβαλαν μπροστά τον ατομικισμό, κυρία Καθηγήτρια, έβαλαν μπροστά το κοινωνικό συμφέρον. Αυτό το οποίο τους διακατείχε ήταν η προσφορά στην κοινωνία. Έχουν αποδείξει στη ζωή τους ότι έβαζαν πάντα το κοινωνικό συμφέρον μπροστά. Ο αείμνηστος Καπετάνιος μπορούσε να κάνει επενδύσεις οπουδήποτε αλλού και να έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη. Επέλεξε τον τόπο του, ξεπέρασε τεράστια προβλήματα, τα οποία δημιουργήσαμε εμείς…
Να τους θυμόμαστε και να λειτουργούμε και εμείς κατά το παράδειγμά τους: πρώτα το κοινωνικό συμφέρον, πρώτα το λαϊκό συμφέρον και στη συνέχεια ο εαυτός μας. Και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, τουλάχιστον να τιμάμε όλους αυτούς που μας ωφέλησαν».
Μετά το Δήμαρχο, απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

DSC 0958 Medium

Ακολούθησε η επίδοση των υποτροφιών εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, τις οποίες θέσπισε ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και δόθηκαν φέτος σε 8 φοιτητές Νομικής Σχολής, όπως σχετικά αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή, το πρακτικό της οποίας ανέγνωσε ο νομικός Σωτήρης Φωτέας.
Υπενθυμίζεται ότι την Επιτροπή Κρίσης Υποτροφιών δωρεάς Οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, την οποία όρισε με απόφασή του ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης, απαρτίζουν οι εξής:
1. Ελένη Αλειφέρη, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
2. Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας
3. Αναστασία Μηλίτση – Νίκα, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, εκπρόσωπος της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου
4. Νικόλαος Ζαχαριάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
5. Σωτήρης Φωτέας, Nομικός, εκπρόσωπος της οικογένειας Φωτέα.
Δικαιούχοι των υποτροφιών ήσαν οι εξής:

ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2017
Καλογεροπούλου Γεωργία του Αριστείδη
Πετρούλια Παγώνα του Κωνσταντίνου

ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2016
Ξενούλη Ευγενία του Παναγιώτη

ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2015
Ψώνη Σταυρούλα του Βασιλείου
Ψιλοπούλου Βασιλική του Ηλία

ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2014
Χριστοπούλου Παντελία του Γεωργίου

ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2013
Ροκανά Αικατερίνη του Θεοδώρου
Γκόγκα Θεοδώρα – Νικολέτα του Παναγιώτη.
Τις υποτροφίες παρέλαβαν οι φοιτητές ή εκπρόσωποί τους.
Το συνολικό ποσό υποστήριξης των σπουδών των φοιτητών με εξαιρετική επίδοση, ανέρχεται σε 25.000 ευρώ.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

DSC 1006 Medium

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η επίδοση του βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το έτος 2017.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Επιτροπής Απονομής Βραβείου Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, με απόφαση του Δημάρχου Καλαμάτας, είναι τα εξής:
1. Μαριάνος Καράσης, Συγγραφέας, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής
Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2. Διονύσιος Μαγκλιβέρας, Συγγραφέας, Νομικός
3. Νικόλαος Μηλιώνης, Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου
Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
4. Γεώργιος Ανδρειωμένος, Συγγραφέας, Καθηγητής Νεοελληνικής
Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
5. Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας.
Το Βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο 3.000 ευρώ, το οποίο χορηγεί ο Δήμος Καλαμάτας.
Μετά την ανάγνωση περίληψης του πρακτικού της Επιτροπής, σχετικά με την επιλογή του βιβλίου «Ατομικισμός και φιλία – Η ταυτότητα των νέων Ελλήνων» για το Βραβείο Φωτέα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας επέδωσε την περγαμηνή του βραβείου και την επιταγή του επάθλου στην Ιωάννα Τσιβάκου – Ζαχαρέα.

DSC 1062 Medium

Η ομότιμη Καθηγήτρια ευχαρίστησε για την τιμή που της έγινε από το Δήμο Καλαμάτας και την επιτροπή κρίσης, εξήγησε ότι το βιβλίο εστιάζει την προσοχή του στην έννοια του αυτόνομου ατόμου, καθώς και στους νέους, μορφωμένους Έλληνες, κυρίως παιδιά αστικών οικογενειών και σε έρευνα που τους αφορούσε, δεδομένου ότι από αυτήν την ομάδα προέρχονται τα ηγετικά στελέχη της χώρας. Η κυρία Τσιβάκου – Ζαχαρέα δεν εκφώνησε την ομιλία που είχε ετοιμάσει, αλλά παρέθεσε πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις της, που εν τέλει συνυφάνθηκαν με τη σημερινή κατάσταση της οικονομικής κρίσης και την πρόταση για υπέρβασή της με βάθρο την Παιδεία και τις αρετές που αυτή καλλιεργεί στον άνθρωπο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, συνοδεία μουσικών οργάνων, στο πνεύμα των Εορτών. Διηύθυνε η καθηγήτρια Φλάουτου του Ωδείου, Βίκυ Βασιλειάδη.