Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.”

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ», το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) εξέδωσε πρόσκληση

(http://www.iep.edu.gr/el/deltia-typou-genika/prosklisi-mia-nea-arhi-sta-epal) με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί της Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και τα φυσικά πρόσωπα/ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Μητρώο Επιμορφωτών του Ι.Ε.Π., για την υλοποίηση της επιμορφωτικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης που εμπλέκονται στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» (Μ.Ν.Α.Ε.).

Συγκεκριμένα η επιμορφωτική υποστήριξη αφορά την υλοποίηση των δράσεων της Εναλλακτικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα μαθήματα «Μαθηματικά» και «Νέα Ελληνικά», της Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης των μαθητών (στελέχωση των ΕΠΑ.Λ. με Ψυχολόγους) καθώς και του Συμβούλου Καθηγητή.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε πιλοτικά τη σχολική χρονιά 2017-18 σε 9  Επαγγελματικά Λύκεια, αξιοποιώντας εμπειρίες και πρακτικές που ήδη εφάρμοζε η εκπαιδευτική κοινότητα σε σχολικές μονάδες και, πιο συγκεκριμένα, σε κάποια Επαγγελματικά Λύκεια. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πρόγραμμα που γεννήθηκε από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, γι΄ αυτό και ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας εξάπλωσής του βασίζεται στην μετάδοση της εμπειρίας των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα επεκτάθηκε ήδη και στα 400 ΕΠΑΛ της χώρας, από τη σχολική χρονιά 2018-19. Συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για 4 χρόνια και περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

  • Εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία στους μαθητές της Α΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, με συνδιδασκαλία από δύο εκπαιδευτικούς ταυτόχρονα στην τάξη και εντός του ωρολογίου προγράμματος, για την ενίσχυση του γλωσσικού και αριθμητικού γραμματισμού.
  • Στελέχωση των ΕΠΑ.Λ. με ψυχολόγους, με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη μαθητών/-τριών, αλλά και γενικότερα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς επίσης να οργανώσουν τη δικτύωση των σχολείων με υποστηρικτικές δομές ψυχοκοινωνικής υγείας της περιοχής.
  • Ενεργοποίηση του θεσμού του «Συμβούλου Καθηγητή», που θα συμβάλλει σε καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μαθητών/-τριών, αλλά και γενικότερα στη βελτίωση του κλίματος στην σχολική κοινότητα.
  • Δημιουργία «Σχεδίων Δράσης», χρηματοδοτούμενων, που προωθούν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στα σχολεία και προβάλλουν τις επιστήμες, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.
  • Εξοπλισμό των ΕΠΑ.Λ. με υποδομές τηλεδιάσκεψης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των σχολείων σε κοινές δράσεις.
  • Δικτύωση των σχολείων μέσα από κοινές πλατφόρμες επικοινωνίας οι οποίες επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των σχολείων, αλλά και με υποστηρικτικές δομές της περιοχής τους.