Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Ερώτηση Χαρίτση: “Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται σχέδιο και λύσεις – Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει”

Επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνυπογράφει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξης Χαρίτσης, με θέμα την αντιμετώπιση των αγροτικών θεμάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ. “Η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα  την απουσία σχεδίου εθνικής αγροτικής πολιτικής που θα έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση της πρωτογενούς παραγωγής, του Έλληνα αγρότη και της αγροτικής ανάπτυξης”, τονίζουν οι 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους.

Μάλιστα, σημειώνουν στο κείμενο της ερώτησής τους πως “είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έως τώρα έχει αποτύχει στο να πάρει στοιχειώδη μέτρα αγροτικής πολιτικής, ενώ οι τελευταίες υπαναχωρήσεις και συνεχείς κυβιστήσεις, με τελευταία αυτή για το ασφαλιστικό των αγροτών, δείχνουν ξεκάθαρα τη μηδενική προτεραιότητα που δίνεται στον κλάδο από πλευράς κυβέρνησης, την απουσία σχεδίου εθνικής αγροτικής πολιτικής και την απαξίωση που εν τέλει επιδεικνύουν για την πρωτογενή παραγωγή, τον Έλληνα αγρότη και την αγροτική ανάπτυξη”.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι “σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, το φορολογικό νομοσχέδιο δεν φέρνει κανένα ουσιαστικό όφελος για τους αγρότες”, “στο ασφαλιστικό ερωτηματικό παραμένει ο ακριβής σχεδιασμός και ο υπολογισμός της σύνταξης του αγρότη”, ενώ σχετικά με τις πρόσφατες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, σημειώνουν ότι “εξανεμίστηκε ουσιαστικά η μείωση του αγροτικού τιμολογίου που έφερε η μείωση του ΦΠΑ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”. Ακόμη, στον προϋπολογισμό “η πρόσφατη υπόσχεση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για έκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο δεν τηρείται, και αντ’ αυτού βλέπουμε πρόβλεψη για σημαντική αύξηση των εσόδων από τον ΕΦΚ πετρελαίου”, και “περικόπτεται σχεδόν το 6% (62 εκατ. ευρώ) από το αναπτυξιακό μέρος του προϋπολογισμού του υπουργείου”. “Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αυτό αντικατοπτρίζεται στη μείωση του σχετικού προϋπολογισμού”, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσθέτουν ότι “στα σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα της νέας ΚΑΠ, σήμερα η διαπραγματευτική πολιτική του Υπουργείου είναι ασαφής και εντελώς υποτονική”.

Ακόμη, “στις κλαδικές πολιτικές παρατηρείται μια χαρακτηριστική ολιγωρία”, αφούγια την ελιά και το ελαιόλαδο, τα σοβαρά προβλήματα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου και η χαμηλή τιμή, φαίνεται ότι δεν κινητοποιούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου”. Οι βουλευτές αναφέρουν, τέλος, ότι “στην κτηνοτροφία, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά και τις ελληνοποιήσεις σε γάλα, τυριά (αλλά και σε άλλα προϊόντα), που θα ευνοήσει την ανάκαμψη των αθέμιτων πρακτικών από ορισμένους γαλακτοβιομήχανους και την επακόλουθη πίεση στις τιμές παραγωγού”. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει σχετική τροπολογία, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

“Ο αγροτικός τομέας της χώρας μας χρειάζεται σχέδιο και πολιτικές λύσεις, αλλά η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου της ΝΔ στον πρωτογενή τομέα, ύστερα από πέντε μήνες διακυβέρνησης, δείχνει πρωτοφανή τελμάτωση, αδυνατώντας να δώσει ένα στοιχειώδες ορατό στίγμα στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Έως σήμερα, πέρα από τις μεγαλόστομες υποσχέσεις, το μόνο ουσιαστικό επίτευγμα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η διεκπεραίωση όσων λύσεων δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, καταλήγουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους.