Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Εσένα θέλουμε Παναγιώτη Χειλά…

Εμείς οι παλιότεροι Καλαματιανοί είχαμε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του 80 έναν αμίμητο τύπο, τον Μπάκη! Γραφικό τον λέγανε όλοι και  στις περιοδείες του χάλαγε κόσμο! Συγκεντρώσεις κανονικές «είσαι είσαι ο Πρωθυπουργός… Εσένα θέλουμε…» και πολλές φορές η πιτσιρικαρία της εποχής , η …νεολαία Μπάκη, τον σήκωνε και στους ώμους…

Γελούσαμε, νέοι είμαστε,  δεν είχαμε την παιδεία να αντιληφθούμε το μέγεθος του πολιτικού ογκόλιθου Μπάκη! Κατέβαινε σε όλες τις προεκλογικές περιόδους πότε για βουλευτής, πότε για Δήμαρχος αλλά, να καλά εκεί που είναι,  η Καλαμάτα δυστυχώς τον διακωμωδούσε! Ποτέ δεν τον πήρε στα σοβαρά αν και είμαι βέβαιος ότι σήμερα με το Facebook και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να είχε την τύχη να εκλεγότανε βουλευτής, δήμαρχος ότι ποθούσε τέλος πάντων!

Είχα παρακολουθήσει τις ομιλίες του, που τις έβγαζε πάνω από μια καρέκλα στο χώρο του αναψυκτηρίου η στην κεντρική πλατεία! Έλεγε πολλά, αλλά που εμείς να έχουμε μυαλό να εστιάσουμε στην ευρύτητα και τον σκωπτικό χαρακτήρα του λόγου του…  Συνθήματα, Καραμούζες, βαρελότα έκλειναν τις ομιλίες Μπάκη που χαμογελούσε ευτυχισμένος, χαρούμενοι και μεις για την αναπάντεχη συνάντηση  και ώρα διασκέδασης που μας χάρισε!

Και ενθυμούμαι ότι ο Μπάκης έκλεινε πάντα τις ομιλίες του λέγοντας «ρε ‘σείς είστε έξυπνοι άνθρωποι δεν βλέπετε ότι το αύριο είναι εδώ σήμερα…»

Και χθες έμεινα ενεός! Άναυδος, άφωνος στην Νεοελληνική! Διαβάζω τίτλο σε μια δήλωση ενός Καλαματιανού: «οι έξυπνοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι το αύριο είναι εδώ σήμερα»

Δάκρυσα! Συγκινήθηκα! Πέρασε όλη η ζωή μπροστά στα μάτια μου μέσα από αυτό το τίτλο! Τα είπε όλα! Όπως τότε…

Ψάχνω αμέσως στοιχεία! Χειλάς Παναγιώτης Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας! Ρίγη στο κορμί μου, ανείπωτος ο ενθουσιασμός μου…

Και ανακαλύπτω ότι είναι και συγγραφέας. Ξέρετε την αγάπη μου για μελέτη! Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να διαβάζω τα αγαπημένα μου βιβλία και τους νέους συγγραφείς! Προσπαθώ να ενημερώνομαι ειδικά για τους τελευταίους, και με το Ίντερνετ να μάθω όσο περισσότερα στοιχεία μπορώ!

Και ανακαλύπτω το βιβλίο του! Τρέμω διαβάζοντας την επιφυλλίδα
«…Το βιβλίο αυτό θα σου αποδείξει ότι υπάρχουν γύρω σου καταστάσεις που απλά κοιτάζεις, αλλά δε βλέπεις. Θα σου αποδείξει ότι είναι δυνατόν να βλέπεις ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει φως…»

Όταν ο Κολόμβος είδε την Αμερική δεν αισθάνθηκε όπως εγώ! Και διαβάζω πιο κάτω…

«…Θα σου αποδείξει ότι μπορείς να βλέπεις τον αριθμό 90 όταν οι γύρω σου κοιτάζουν απλά τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 12 σε ένα τετράγωνο ρολόι τοίχου.»

Δεν είναι δικά μου τα παραπάνω! Είναι στο βιβλίο του Παναγιώτη Χειλά «ανάλυση του ασθενούς φύλλου»

Τσιμπιέμαι! Κοιτάζω απέναντι τους δώδεκα αριθμούς του ρολογιού μου αλλά δεν βλέπω το 90! Δεν είναι όμως τετράγωνο το ρολόι είναι στρογγυλό! Ξανατσιμπάω τον εαυτό μου και βλέπω το 400! Ευτυχώς τα ‘χω τετρακόσια!

Περνά ο Μπάκης από το μυαλό μου! Επιτέλους το αύριο είναι εδώ σήμερα και μάλιστα έχει εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος! Άξιος! Παναγιώτης Χειλάς!

Κλείνω, βροντοφωνάζοντας εκ των προτέρων «εσένα θέλουμε», και πέφτω σε άλλο άρθρο του Παναγιώτη Χειλά! Πανηγυρίζω! Αρχίζω να φωνάζω «εύρηκα εύρηκα» ως άλλος Αρχιμήδης!

Σας παρακαλώ διαβάστε το αυτός ο άνθρωπος θα σώσει την Καλαμάτα για να μάθετε ότι η τέχνη ανάπτυξης του Μπονσάι και η τέχνη άσκησης της πολιτικής διαφέρουν ελάχιστα. Αξίζει:

“Οι βασικές ποικιλίες δέντρων bonsai διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα και στις συνθήκες που απαιτούνται για να αναπτυχθούν, ωστόσο οι διαστάσεις των δοχείων που τα φιλοξενούν είναι προκαθορισμένες.

Ένα Bonsai εκτός από άψογη μικρογραφία ενός κανονικού δέντρου, είναι και μικρογραφία της κατάλληλης πολιτικής διαχείρισης της κοινωνίας μας.

Αρχικά, οι σπόροι οι οποίοι θα φυτέψεις πρέπει να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Αν φυτέψεις σπόρους φραγκοσυκιάς, όσο και να προσπαθήσεις, Bonsai δε θα φτιάξεις. Η επιλογή των πλέον κατάλληλων σπόρων είναι το Α και το Ω πριν ξεκινήσεις να κάνεις το οτιδήποτε. Οι σπόροι, πριν φυτευτούν, ενυδατώνονται μέσα σε κατάλληλο δοχείο αφού πρώτα κοπεί ένα μικρό απόστημα στο εμπρόσθιο τμήμα τους για να μπορέσουν να βλαστήσουν ευκολότερα και πιο γρήγορα.

Οι ακατάλληλοι κενοί σπόροι είναι εύκολο να εντοπιστούν, διότι κατά την παραπάνω διαδικασία, επιπλέουν στο δοχείο ενυδάτωσης και μπορούν να αφαιρεθούν. Τα αποστήματα στην καλλιέργεια Bonsai και στην χάραξη πολιτικής πρέπει να κόβονται νωρίς, αν ο στόχος είναι η ανάπτυξη. Αν.
Σε επόμενο στάδιο οι ενυδατωμένοι σπόροι τοποθετούνται σε ένα υπόστρωμα κοκοφοίνικα.

Είναι η περίοδος κατά την οποία θα αναπτύξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και θα διαμορφώσουν την εικόνα και την ταυτότητά τους. Αυτή η ταυτότητα είναι διακριτή, και είναι λόγος για τον οποίο οι βασικές ποικιλίες δέντρων Bonsai διαφέρουν μεταξύ τους. Περίπου 3 μήνες μετά, οι 10 διακριτοί επιλεγμένοι βλαστοί ξεριζώνονται προσεκτικά από το υπόστρωμα κοκοφοίνικα και δένονται ο ένας με τον άλλον πολύ κοντά, σαν μια γροθιά, στη βάση τους. Ο λόγος είναι, γιατί το Bonsai πρέπει να διαθέτει ισχυρό κορμό και πλουραλισμό στις διακλαδώσεις που θα αναπτύξει στο μέλλον για να είναι δυνατό και όμορφο, με συνοχή στη βάση και άρτια πολυπλοκότητα στην κορυφή.

Αυτή είναι η ομορφιά του. Αυτή είναι και η ομορφιά της ιδανικής δημοκρατίας.
Οι δεμένοι βλαστοί φυτεύονται ξανά, και οι ενοποιημένες ρίζες τους ξεκινούν να διαμορφώνουν το νέο και επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο στάδιο αυτό τοποθετούνται ειδικά πλαίσια – καλώδια γύρω από κάθε βλαστό, τα οποία θα του δώσουν σχήμα και θα του επιτρέψουν να διαμορφώσει την αρμονική του ανάπτυξη.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Bonsai ανθίζει και κουρεύεται μεθοδικά, ώστε να μη διασταυρωθούν τα κλαδιά του και να μην υπάρχει περιττό βάρος σε κάποιο από αυτά, ακριβώς όπως και οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες στην πολιτική. Το Bonsai, αν λιπαίνεται τακτικά και η υγρασία του είναι κατάλληλη, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Κάθε 2 χρόνια, το Bonsai πρέπει να ξεριζώνεται και οι ρίζες του να κουρεύονται ακριβώς όπως και τα κλαδιά του. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ρίζες του προτείνεται να κουρεύονται αρκετά κοντά. Όσο πιο δυνατό κορμό διαθέτει το Bonsai μας, τόσο πιο αυστηρό κούρεμα απαιτείται στις ρίζες του.

Αυτό γίνεται γιατί κάποια στιγμή οι ρίζες μεγαλώνουν τόσο, που γεμίζουν ασφυκτικά το δοχείο που το φιλοξενεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκή αποθέματα θρεπτικών συστατικών για να το βοηθήσουν να συνεχίσει να ευδοκιμεί. Όταν οι ρίζες κοπούν και αποκτήσουν το κατάλληλο μήκος, το Bonsai μεταφυτεύεται στο ίδιο δοχείο με νέο χώμα. Έτσι πρέπει να γίνεται και η αναδιάταξη των θέσεων ευθύνης στην πολιτική. Οι μεγάλες και μακροχρόνιες ρίζες στην ίδια θέση δημιουργούν μόνο προβλήματα και ασφυξία για την κοινωνία.

Εάν οι «ρίζες» μεγαλώσουν ανεξέλεγκτα μέσα στο δοχείο και δεν γίνεται ορθολογική διαχείριση της ανάπτυξής τους, τότε το Bonsai πεθαίνει. Το δοχείο, βέβαια, που το φιλοξενεί δεν πεθαίνει μαζί του και θα είναι πάντοτε έτοιμο να υποδεχθεί ένα νέο Bonsai με ρίζες στο κατάλληλο μέγεθος.

Η τέχνη ανάπτυξης ενός Bonsai και η τέχνη άσκησης πολιτικής διαφέρουν ελάχιστα. Απαιτείται κυρίως γνώση των επιμέρους διαδικασιών, καταλληλότητα επιλογών, συνέπεια συνθηκών και περιποιημένο κούρεμα μέσα και έξω από το δοχείο, κυρίως μέσα”
Χειλάς Θ. Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

και για την αντιγραφή
Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ