Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Η Ελλάδα παρούσα στη διακυβέρνηση του Ιράκ και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών  κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Διεθνή Διάσκεψη που οργανώθηκε στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στο Κουβέιτ για την πλήρη εξουδετέρωση του ISIS/Da’esh και την Ανοικοδόμηση του Ιράκ. Στην Διάσκεψη συμμετείχαν δεκάδες κράτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Α. Γκουτιέρεζ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κα Φ. Μογκερίνι και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Ρ. Τίλερσον. Παράλληλα με τις πολιτικές συνομιλίες, διοργανώθηκε μεγάλο οικονομικό φόρουμ για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στο Ιράκ, το οποίο παρακολούθησαν και ελληνικές εταιρίες.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η στρατιωτική νίκη κατά του ISIS/Da’esh δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν οι αιτίες που γεννούν την τρομοκρατία. Αυτό δεν θα γίνει αν δεν επικρατήσουν στην περιοχή συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, ενώ και στην ίδια την Ευρώπη οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα πρόσφατα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον διαθρησκευτικό διάλογο και, μέσω της Διάσκεψης της Ρόδου, για την θέσπιση περιφερειακού συστήματος για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η χώρα μας, επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ενισχύει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης του Ιράκ για την ανοικοδόμηση και την ειρήνευση στη χώρα, ενθαρρύνοντας την να καταλήξει, μέσω διαλόγου, σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις με την αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν. Παρά την κρίση, η Ελλάδα διέθεσε την περίοδο 2002-2016, 25 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των υποδομών και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεσμεύεται να είναι παρούσα και στο μέλλον, ιδίως μέσω υποτροφιών και παροχής τεχνογνωσίας στην αποκατάσταση αρχαιοτήτων και στην οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών.