Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Η Ιερά Σύνοδος ζητά τροποποίηση της ΚΥΑ για τους χώρους λατρείας

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη από το www.arxon.gr

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το υπ΄αριθμ. πρωτ. 1453 έγγραφο της 19ης Μαρτίου 2020 απευθυνόμενο προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως αιτείται την τροποποίηση της υπ΄αριθμ. 2867/Υ1/16-3-2020 Κ.Υ.Α. με την οποία είχε επιβληθεί η προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους τελετουργιών και ιεροπραξιών, στους Θρησκευτικούς χώρους λατρείας μέχρι την 30/3/2020.

Συγκεκριμένα το αίτημα αφορά:

1. Να επιτραπεί η τέλεση Ιερών Ακολουθιών ή Θείων Λειτουργιών στις Ιερές Μονές και τα Ησυχαστήρια, άνευ συμμετοχής πιστών.

2.Να επιτραπεί η τέλεση Ακολουθιών ή Λειτουργιών από έναν μόνο κληρικό και ένα ιεροψάλτη στους Ιερούς Ναούς, άνευ συμμετοχής πιστών.

3. Να επιτραπεί η αναμετάδοση από τα ΜΜΕ  όχι μόνο της Θείας Λειτουργίας, αλλά όλων των Ακολουθιών, καθώς και η διαδικτυακή αναμετάδοση αυτών όπου είναι εφικτό.

4. Να επιτραπεί η τέλεση Εξοδίου Ακολουθίας και εις έταιρους Ιερούς Ναούς πλην των Κοιμητηριακών, με ευθύνη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου όσο αναφορά την περιορισμένη προσέλευση πιστών.

Συνάμα, η Ιερά Σύνοδος με επείγον έγγραφό της (αριθμ. πωτ. 1471/22-3-2020) απευθυνόμενη προς τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή αιτείται την τροποποίηση της παραπάνω ΚΥΑ όσον αφορά την μετάβαση προς τους Ιερούς Ναούς για ατομική προσευχή, καθώς και την μετάβαση συγγενών κεκοιμημένων στα Κοιμητήρια για προσευχή και φροντίδα των μνημάτων των οικείων τους, αφού πρόκειται για ανοιχτούς χώρους.