Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Η Φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα το Σάββατο και την Κυριακή

Η φημισμένη Φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας, που φέρει τον τίτλο Σμήνος Μουσικής, θα μετάσχει αύριο Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 στη μεγάλη παρέλαση των χορωδιών, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου. Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:00, το Σμήνος Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας θα παρουσιάσει σχηματισμούς στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου και, ακολούθως, θα δώσει συναυλία με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Το Σμήνος Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας ιδρύθηκε το έτος 1947, αποτελούμενο από έφεδρο προσωπικό περίπου 40 ανδρών με Διοικητή τον Υποσμηναγό Νικόλαο Ραυτόπουλο. Το 1953 άρχισε να πλαισιώνεται με μόνιμο προσωπικό.
Το Σμήνος Μουσικής έχει ως αποστολή την παροχή Μουσικής Υποστήριξης των διαφόρων εκδηλώσεων με χαρακτήρα στρατιωτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και ψυχαγωγικό.
Η σημερινή δύναμη του Σμήνους είναι 44 Βαθμοφόροι – 3 Αξιωματικοί, 35 Υπαξιωματικοί που συγκροτούν τη Μπάντα και 6 Υπαξιωματικοί που συγκροτούν την ελαφρά Ορχήστρα, με Διοικητή Αρχιμουσικό το Επισμηναγό (ΜΣ) Λιτσαρδόπουλο Αλέξανδρο. Είναι ενταγμένο Σμήνος στη Μοίρα ΓΕΑ και έχει έδρα την Αεροπορική Μονάδα Βύρωνα.
Η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχει στις εθνικές, εκκλησιαστικές επετείους , γιορτές και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης ,καθώς και σχεδόν σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Επίσης, έχει εκπροσωπήσει την Πολεμική Αεροπορία σε διεθνή φεστιβάλ στρατιωτικών μουσικών στο εξωτερικό, σε πολλές χώρες.
Ένα μικρό τμήμα της μουσικής, συγκροτεί την ελαφρά ορχήστρα με ποικίλο πρόγραμμα, η οποία χρησιμοποιείται σε κοινωνικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και σε ιδρύματα για την ψυχαγωγία παιδιών και ηλικιωμένων.
Το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο του προσωπικού της Μουσικής αλλά και η συνεχής και αμέριστη στήριξη που επιδεικνύει η Ηγεσία της ΠΑ προς αυτή, την έχουν αναδείξει σε ένα μουσικό σύνολο υψηλού επιπέδου και έχουν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον, οι οποίες θα τιμήσουν την Πολεμική Αεροπορία.